Καταρράκτης Μυλωνάς Κρήτης – Μία όαση για βουτιές με τα παιδιά στο βουνό Θρυπτή, κοντά στην ιεράπετρα Κρήτης. Ένα πεζοπορικό μονοπάτι στα νότια του νησιού, μέσα στα πεύκα.
Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του νησιού της Κρήτης, είναι τα πολυάριθμα φαράγγια που μπορείς να βρεις σε κάθε νομό. Φαράγγια εύκολα για τα παιδιά ή δύσβατα που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις, φαράγγια που καταλήγουν σε ερημικές παραλίες ή είναι γεμάτα με καταρράκτες, φαράγγια ξερά ή πλούσια σε βλάστηση. Όπως και να έχει, είναι μία πρόκληση να τα ανακαλύπτεις περπατώντας.Αυτή τη φορά, βρεθήκαμε στο Φαράγγι Μυλωνάς στη νότια Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή του χωριού Φέρμα, κοντά στην πόλη της Ιεράπετρας.
Πως θα φτάσετε:
Ακολουθείτε την εθνική οδό Αγίου Νικολάου – Ιεράπετρας και συνεχίζοντας στον περιφεριεκαό, οδηγούμαστε στο χωριό Φέρμα. Υπάρχει έξοδος αριστερά του δρόμου με μικρή ταμπέλα που μας οδηγεί στο φαράγγι, μόλις φτάσουμε στο ύψος της παραλίας της Κακιάς Σκάλας, όπως μπορείτε να δείτε και στο λίνκ στο τέλος του άρθρου. Πρέπει να είστε προσεκτικοί με την έξοδο, καθώς είναι πάνω σε απότομη στροφή και είναι εύκολο να την προσπεράσετε. Βγαίνοντας προς τον επαρχιακό δρόμο, μπορείτε να φτάσετε με το αυτοκίνητο μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο, καθώς μετά ο δρόμος χαλάει αρκετά. Από το σημείο αυτό, ξεκινάμε την πεζοπορία μας.
Λίγα λόγια για τον προορισμό μας:
Το Φαράγγι του Μυλωνά ή Φαράγγι του Άη Γιάννη βρίσκεται στο πευκόφυτο βουνό της Θρύπτης, στη νότια Κρήτη και μόλις 18χλμ από την Ιεράπετρα. Ξεκινάει από το χωριό Άγιος Ιωάννης, σε υψόμετρο 500μ και μεταφέρει τα νερά του στην παραλία της Κακιάς Σκάλας. Η διαδρομη του φαραγγιού διακόπτεται από 4 καταρράκτες, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του είναι δύσβατο για παιδιά. Ο τελευταίος καταρράκτης, που είναι και ο μεγαλύτερος σε ύψος, 40μ, είναι ο δικός μας προορισμός. Αν κατά τη διάρκεια του χειμώνα υπήρξαν και αρκετές βροχοπτώσεις, τότε σίγουρα ο καταρράκτης θα προσφέρει μοναδικό θέαμα.
Υπάρχουν δύο διαδρομές για να φτάσουμε μέχρι τον καταρράκτη. Καθώς είχαμε παρέα και μικρά παιδιά, ακολουθήσαμε την εύκολη διαδρομή, η οποία όμως έχει αρκετή υψομετρική διαφορά. Το μονοπάτι είναι στενό, περπατούσαμε ουσιαστικά στις πλαγές του φαραγγιού, αλλά χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Επιπλέον η συγκεκριμένη διαδρομή είναι ανάμεσα σε πεύκα, οπότε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η σκιά τους είναι πολύτιμη.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το τελευταίο μέρος της διαδρομής, όπου για ένα μικρό τμήμα , περπατάμε στον παλιό τσιμεντένιο καταπότη που μετέφερε νερό σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι καταπότες αυτές είχαν κατασκευαστεί από τεχνήτες της περιοχής τη δεκαετία του 1960. Το μονοπάτι στο σημείο αυτό στενεύει πάρα πολύ, οπότε είμαστε πολύ κοντά στους μικρούς πεζοπόρους.
Λίγο ακόμα και φτάσαμε στον προορισμό μας. Ο καταρράκτης του Μυλωνά έτοιμος να μας υποδεκτεί, μέσα σε μία μικρή όαση. Ένα μέρος γεμάτο δέντρα με πυκνό φύλλωμα και μία μικρή λιμνούλα με δροσερό νερό. Ειδικά μετά από πεζοπορία με τόση ζέστη, μία βουτιά απλά επιβάλλεται.
Η ιδανική εποχή να επισκεφτείς το μέρος είναι Φθινόπωρο και Χειμώνα, ώστε να έχει πολύ νερό. Εμείς το επισκεφτήκαμε Καλοκαιράκι και απολαύσαμε δροσερές βουτιές, όμως δεν είχμαε την τύχη να δούμε τον διπλό καταρράκτη που σχηματίζεται όταν έχει μεγάλη ροή. Όπως και να έχει, η διαδρομή ήταν εξαιρετική και απολαυστική ακόμα και για τα πολύ μικρά παιδιά ηλικίας 5 ετών που είχαμε μαζί μας.
Τεχνικά Στοιχεία Διαδρομής
Απόσταση Διαδρομής: 3,3 χλμ
Διάρκεια: περίπου 30 λεπτά, χωρίς τις στάσεις
Είδος Πορείας: Κυκλική
Υψομετρική Διαφορά: 168μ
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολη προς μέτριο
link διαδρομής : link
Και αν σας αρέσουν οι πεζοπορίες με τα παιδιά ανακαλύψτε περισσότερα μονοπάτια εδώ, ενώ στο Instagram θα βρεις περισσότερες ακόμα ιδέες! Λατρεύεις τον Εναλλακτικό Τουρισμό; Τότε βρες περισσότερες προτάσεις εδώ!
Καλές μας βόλτες!