Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης – Ένα μουσείο γεμάτο θησαυρούς Μουσεία και Αρχ/κοί χώροι

Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης – Ένα μουσείο γεμάτο θησαυρούς , για μία υπέροχη επίσκεψη με όλη την οικογένεια. Και αν είστε τυχεροί, ο υπεύθυνος του μουσείου θα σας κάνει μία εκπληκτική ξενάγηση στο χώρο.

 

 

Τοπικά μουσεία γενικού λαογραφικού περιεχομένου συναντώνται διάσπαρτα σε πολλές επαρχιακές περιοχές της Ελλάδας ως φορείς διάσωσης του σταδιακώς εξαφανιζόμενου λαϊκού πολιτισμού και συγκρότησης της τοπικής ιστορικής μνήμης. Στα μουσεία αυτά, που κατά κύριο λόγο συναντάμε κομψοτεχνήματα και εκθέματα προσφοράς των ντόπιων κατοίκων, παρουσιάζεται ολόκληρη η ζωή ενός τόπου, κυρίως της προβιομηχανικής εποχής, της αγροτικής και αστικής κοινωνίας της χώρας μας από τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους ως τα μισά του 20ού αι. Ένα τέτοιο μουσείο γεμάτο παράδοση, μπορείτε να επισκεφτείτε στη Νεάπολη Λασιθίου Κρήτης!

 

 

Πως θα φτάσετε: 

Ξεκινώντας από το Ηράκλειο Κρήτης, ακολουθείται την εθνική οδό προς τον Άγιο Νικόλαο. Η Νεάπολη είναι μερικά χιλιόμετρα μετά τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στο Σελινάρι. Δύσκολο να χάσετε την έξοδο, αφού υπάρχουν πολλές ταμπέλες. Το λαογραφικό μουσείο στεγάζεται στο παλαιό Γυμνάσιο Νεάπολης, ιστορικό κτίριο του 1870, δίπλα στην μεγάλη εκκλησία της Παναγίας.

Το λαογραφικό μουσείο ιδρύθηκε αρχικά τον Ιανουάριο του 1979, αλλά το 2000 αποφασίζεται να μετακινηθεί στο κτίριο του παλιαού Γυμνασίου Νεάπολης, καθώς είναι καταλληλότερο να στεγάσει τα εκθέματα που έχουν πολλαπλασιαστεί. Το Γυμνάσιο άλλωστε, είχε σταματήσει να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο κτίριο μέσα στη δεκαετία του ’80.

 

 

Λίγη Ιστορία…

Το κτήριο κατασκευάστηκε στα 1870, την τελευταία περίοδο της Οθωμανικής Κυριαρχίας στην Κρήτη. Ο τότε Τούρκος Διοικητής της περιοχής,  Κωστής Αδοσίδης , εγκαθιστά την πρωτεύουσα της Διοίκησης στο «Καινούργιο Χωριό», αφού το μετονόμασε σε Νεάπολη. Η πόλη γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη στα 4 χρόνια που διοικούσε ο Αδοσίδης, καθώς σχεδίασε και οικοδόμησε δημόσια κτήρια για στέγαση όλων των υπηρεσιών, όπως το δικαστήριο και η επισκοπή Πέτρας.

 

 

Αυτό το κτήριο είχε προγραμματιστεί αρχικά να στεγάσει νοσοκομείο, αλλά τελικά άλλαξε σε σχολείο μετά και την παρότρυνση της δημογεροντίας της πόλης. Έκτοτε και για περίπου ένα αιώνα, το Γυμνάσιο φιλοξένησε μεγάλο αριθμό μαθητών, καθώς μέχρο το 1916 ήταν  το μοναδικό Γυμνάσιο του νομού Λασιθίου με σπουδαίους δασκάλους και τη δυνατότητα εγγραφής των αποφοίτων του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς εξετάσεις.  Πρόκειται για ισόγειο πετρόκτιστο κτήριο, σε σχημα Π με εσωτερική αυλή και τις αίθουσες διδασκαλίας περιμετρικά αυτής. Στις αίθουσες αυτές, φιλοξενούνται πλέον τα εκθέματα του μουσείου.

 

 

Συλλογές – Εκθέματα

Το λαογραφικό μουσείο περιλαμβάνει εκθέματα από δωρεές ντόπιων και σχετίζονται φυσικά με την ιστορία και την παράδοση του τόπου μέχρι και τον 19ο αιώνα. Χωρίζεται επί της ουσίας σε τρία μέρη, άρα και τρεις μεγάλες αίθουσες.

Στην πρώτη αίθουσα θα μπορείτε να γνωρίσετε την νεότερη ιστορία του τόπου, μάχες και ιστορικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα τέλος του 19ου αιώνα και μέχρο τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι εκπληκτική η συλλογή των εκθεμάτων από τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και το φωτογραφικό υλικό του τότε κράτους της Κρήτης, πριν ενωθεί με την υπόλοιπη Ελλάδα.

 

 

 

Στη δεύτερη αίθουσα, που είναι και η μεγαλύτερη, μπορείτε να γνωρίσετε τη καθημερινή ζωή των Κρητικών, στους προηγούμενους αιώνες. Πως ήταν το εσωτερικό του σπιτιού τους και τι σκεύη χρησιμοποιούσαν; Πως ήταν τα ρούχα που φορούσαν στην καθημερινότητα και ποια τα επίσημα ρούχα τους; Πως ήταν η σχολική τους ζωή καθώς και τι επαγγέλματα ασκούσαν; Όλα αυτά είναι χωρισμένα σε μικρότερες α΄ιθουσες, με λεπτομερής αναπαράσταση από στιγμές στο σπίτι, στο καφενείο, στο σχολείο και πολλά άλλα.

Στο τέλος της αίθουσας αυτής, θα απολαύσετε και εκθέματα από τον εκκλησιαστικό χώρο, από τους ιερούς ναούσ της περιοχής.

 

 

Το τελευταίο μέρος της συλλογής, είναι αφιερωμένο στον Κωστής Αδοσίδης, όπως ονομάζεται και η σχετική αίθουσα. Στον χώρο αυτό, βρισκόμαστε στην εποχή του μεταπολέμου, που υπάρχει πλέον τηλέφωνο και ψυγείο με πάγο, ενώ τα πήλινα σκεύη έχουν αντικατασταθεί με  πορσελλάνινα.

 

 

Το λαογραφικό μουσείο Νεάπολης, μπορεί να είναι ένα μικρό μουσείο, αλλά αξίζει να το επισκεφτείτε, καθώς είναι πλούσιο σε εκθέμετα, ενώ ο υπέυθυνος έκανε μία εξαιρετική ξενάγηση στα παιδιά. Άλλωστε, η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό!

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

 

Ωράριο λειτουργίας:

Θερινοί μήνες, καθημερινά: 10.00-13.00 & 18.00-21.00
Χειμερινοί μήνες: Τηλ. Eπικοινωνίας: 6973217583, 6973966424

 

 


Ανακαλύψτε επίσης

Με τα παιδιά στη Δημητσάνα, στο Μουσείο Υδροκίνησης 

Μονή Παναγίας Φανερωμένης Κρήτης – με άπλετη θέα στο Μεραμπέλο


Ακολούθησέ μας και στο Instagram  για ακόμα περισσότερες προτάσεις!

 

 

Location

Hosted By Ζήνα

Είμαι η Ζήνα, μαμα δύο ζουζουνιών και μας αρέσει να ονειρευόμαστε!!!! Δηλώνω φανατική των ταξιδιών είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, στο βουνό και στη θάλασσα, road trips ή και απλή χαλάρωση και δε σταματάω να ψάχνω τους χάρτες για νέες προκλήσεις! Παρέα με την οικογένεια, ανακαλύπτουμε την Ελλάδα.





error: Content is protected !!