Εκδρομή στον λίμνη Μαραθώνα με την Οικογένεια – Τι να δεις ! Υυπέροχη βόλτα που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, κοντά στην Αθήνα! Συνδυάζουμε βόλτα στη Φύση και γνώση της ιστορίας μας! Μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα, εντός Αττικής!
Οι μέρες αυτές είναι πλέον ιδανικές (καιρού επιτρέποντος) για μικρές εξορμήσεις και εκδρομές εντός Αττικής. Φυσικά αγαπάμε και τα μεγαλύτερα σε απόσταση ταξίδια, αλλά όταν λόγω υποχρεώσεων πρέπει να μένεις στη βάση σου, τότε απλά βρες ευκαιρία για μικρές μονοήμερες εκδρομές σε κοντινή απόσταση. Είτε για πεζοπορία και πικ νικ , είτε κάτι λίγο πιο κοντά στη θάλασσα. Αυτή τη φορά βρεθήκαμε στον Μαραθώνα και το πρόγραμμα ήταν γεμάτο! Ξεκινήσαμε από τη Λίμνη Μαραθώνα και καταλήξαμε επίσκεψη στον Τύμβο των Μαραθονωμάων
Πώς θα φτάσετε:
Ανηφορίζουμε προς Βόρεια Προάστια και περνώντας την Κηφισιά, φτάνουμε μέχρι τον Άγιο Στέφανο. Ακολουθούμε τη Λεωφόρο Μαραθώνος και φτάσαμε στη Λίμνη του Μαραθώνα. Η διαδρομή είναι εύκολη και ευχάριστη μέσα από δέντρα. Τα μικρότερα παιδιά δε θα δυσκολευτούν καθόλου.
Το πρώτο πράγμα που θα αντικρύσεις, είναι η τεχνητή Λίμνη Μαραθώνα, με ένα υπέροχο φράγμα επί του ποταμού Χαράδρου, στο σημείο που διασταυρώνεται με τον ποταμό Βαρνάβα, που κατασκευάστηκε το 1929 και που θα ξετρελάνει τα παιδιά. Και για τα μικρά που με ρώτησαν και το έψαξα τότε στο κινητό…. Το φράγμα έχει ύψος 54 μ. και μήκος 285 μ. Υψομετρικά, τοποθετείται στα 223 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ η κορυφή του μετρά 227 μ. Από το φράγμα προκύπτει ταμιευτήρας χωρητικότητας 41.000.000 κ.μ., από τα οποία τα 34.000.000 είναι διαθέσιμα.
Περπατήστε στη γύρω περιοχή και ανακαλύψτε τη Φύση. Και αν έχετε χρόνο, απολαύστε καφεδάκι με μοναδική θέα στη λίμνη. Η αλήθεια είναι ότι στη δική μας περίπτωση, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ με το φράγμα, που καφέ δεν καταφέραμε να πιούμε! Όπως και να έχει, μας αποζημίωσε η Φύση με τα μοναδικά της χρώματα, ειδικά αυτή την εποχή, και οι γλαροι της περιοχής που βουτούσαν στο νερό.
Επιστροφή στο αυτοκίνητο και κατηφορίζουμε στη πόλη του Μαραθώνα. Μόλις 8 χλμ απόσταση, σε κατηφορικό δρόμο με υπέροχη θέα σε αρκετά σημεία και φτάνουμε γρήγορα. Η πόλη φυσικά είναι υπέροχη να την περπατήσετε, αφού όλη η περιοχή είναι σημαντικής ιστορικής σημασίας. Αν έχετε χρόνο, απολαύστε επίσκεψη στο Μουσείου του Μαραθώνιου Δρόμου, καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Δυστυχώς εμείς φτάσαμε ήδη αργά, οπότε κατευθυνθήκαμε στον Τύμβο των Μαραθονομάχων. Είναι όμως στα άμεσα σχέδια μας να επιστρέψουμε και για τα υπόλοιπα ιστορικά μνημεία.
Και πάλι με το αμάξι φυσικά, εκτός αν αντέχετε να περπατήσετε μέχρι εκεί. Ακολουθείτε τη Λεωφόρο Μαραθώνος και στρίβετε στην οδό Αγίας Παρασκευής. Μόλις φτάσατε στον Τύμβο των Μαραθονομάχων. Ο χώρος είναι ανοικτός μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ενώ οι ενήλικες πληρώνουν είσοδο 6€. Αν έχετε χρόνο, με το ίδιο εισιτήριο μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Η Μάχη του Μαραθώνα , που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ, αποτελεί σύγκρουση μεταξύ των Ελλήνων (Αθηναίοι και Πλαταιείς) και των Περσών κατά την πρώτη εισβολή των Περσών στην Ελλάδα. Οι Πέρσες, αφού πέρασαν την Αττική, στρατοπέδευσαν στον Μαραθώνα. Αρχηγός της αθηναϊκής δύναμης ήταν ο Μιλτιάδης, ο οποίος ήξερε καλά τις περσικές τακτικές, γι’ αυτό και οι Αθηναίοι αποφάσισαν να κλείσουν τις δύο εξόδους των στενών του Μαραθώνα. Ταυτόχρονα, ο Φειδιππίδης, κήρυκας και δρομέας από την Αθήνα, στάλθηκε στη Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια, αλλά οι Σπαρτιάτες, επικαλούμενοι θρησκευτικούς λόγους, απάντησαν ότι θα στείλουν στρατό μετά την πανσέληνο. Μόνο χίλιοι οπλίτες από τις Πλαταιές έφθασαν στον Μαραθώνα για να βοηθήσουν τους Αθηναίους. Ακόμα και με αυτή τη προσέλεσυη, οι δυνάμεις των Ελλήνων ήταν τουλάχιστον οι μισοί σε σχεση με τους Πέρσες. Κατά τον Ηρόδοτο, οι Πέρσες έχασαν 6.400 άνδρες στο πεδίο της μάχης, ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των νεκρών κατά την υποχώρηση. Στη μάχη σκοτώθηκαν 192 Αθηναίοι και 11 Πλαταιείς.
Σήμερα στην περιοχή της μάχης υπάρχει ο Τύμβος των Μαραθωνομάχων. Στη βίλλα του Ηρώδη του Αττικού στην Κυνουρία, ρωμαϊκής εποχής, έχει βρεθεί ενεπίγραφη στήλη με ονόματα πεσόντων κατά τη μάχη. Το στοιχείο αυτό καθώς και μεταγενέστερα, οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ο τύμβος είναι δημιουργημα του ίδιου του Ηρώδη. Συγκεκριμένα, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η μαρτυρία του Ηροδότου πως οι πεσόντες Αθηναίοι τάφηκαν σε ιδιαίτερους τάφους με στήλες όπου αναγράφονταν τα ονόματά τους κατά φυλές. Αργότερα ο Ηρώδης, του οποίου η οικογένεια καταγόταν από τον Μαραθώνα, προχώρησε σε ανάπλαση του χώρου δημιουργώντας τον τύμβο και μεταφέροντας τις στήλες στην έπαυλή του στην Κυνουρία, ως εκδήλωση προγονολατρείας.
Στη περιοχή υπάρχουν πολλά ακόμα ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι για να επισκεφτείτε, όπως ο Τύμβος των Πλαταιών και το Ιερό των Αιγύπτιων Θεών. Η εκδρομή μας δεν ήταν τόσο οργανωμένη ομολογώ, οπότε σίγουρα θα πρέπει να επιστρέψουμε για περισσότερα. Και επειδή όλο αυτό μας έκανε και πεινάσαμε, καταλήξαμε στη Νέα Μάκρη για φρέσκο ψαράκι και γλυκάκι, με θέα τη θάλασσα!
Και αν σας αρέσουν οι εκδρομές και οι βόλτες με τα παιδιά , μπορείς να βρεις περισσότερες προτάσεις εδώ, ενώ στο Instagram θα ανακαλύψεις περισσότερες ακόμα ιδέες!
Καλές βόλτες λοιπόν!!!!