Πάμε στα Χανιά για πεντανόστιμη Μπουγάτσα . Γευστική βόλτα και η συνταγή για να την απολαύσεις και στο σπίτι.
Ταξιδάκι και εκδρομή σημαίνει όχι μόνο να γνωρίζεις νέους τόπους, αλλά και να δοκιμάζεις τοπικές γεύσεις. Παραδοσιακά φαγητά, πεντανόστιμα γλυκά και τοπικά εδέσματα, συνήθως φτιαγμένα με τοπικά προιόντα. Έτσι, δε γίνεται να βρεθείς στην πόλη των Χανιών και να μην κάνεις μία στάση για να απολάυσεις τη μοναδική Μπουγάτσα Χανίων! Γιατί η μπουγάτσα μπορεί να έχει συνδεθεί εμ τη βόρεια Ελλάδα, αλλά και στα Χανιά είναι απλά ανεπανάληπτη!
Η ιστορία της Μπουγάτσας:
Η αρχική προέλευση της ιδέας της παρασκευής μπουγάτσας, σύμφωνα με αναφορές παλαιότερων, προέρχεται από την γεωγραφική περιοχή του Βυζαντίου και ιδιαίτερα από την Κωνσταντινούπολη. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι στο Βυζάντιο υπήρχε μεγάλη παράδοση στα γλυκά ταψιού αλλά και στις πίτες. Μία μορφή από αυτές τις περίφημες παραδοσιακές πίτες του Βυζαντίου λοιπόν είναι και η μπουγάτσα. Στην Κωνσταντινούπολη η συγκεκριμένη γεμιστή πίτα ονομαζόταν «πογάτσα» ή «μπογάτσα» από τους Έλληνες και bugatsa (μπουγκάτσα) από τους Τούρκους. Η πιο σημαντική διαφορά της συγκεκριμένης πίτας σε σχέση με τις υπόλοιπες παραδοσιακές, είναι ότι το φύλλο δεν ανοίγεται με την βοήθεια του αλευριού όπως οι κλασικές πίτες με το πλαστήρι, αλλά μόνο με την βοήθεια λαδιού και μαλακού φυτικού βουτύρου.
Στην Ελλάδα έγινε πλέον γνωστή με τους Έλληνες πρόσφυγες και την ανταλλαγή πληθυσμών. Όσο για τη Χανιώτική Μπουγάτσα, δε θα μπορούσε να μην είναι μοναδική, αφού χρησιμοποιούνται τυριά που βρίσκεις μόνο στο νησί. Η Χανιώτικη λοιπόν μπουγάτσα, με πυχτόγαλο, έχει τις ρίζες της στους μουσουλμάνους που ζούσαν στα Χανιά, μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα.
Που θα απολαύσεις την καλύτερη Μπουγάτσα Χανίων:
Ένας από τους πρώτους παρασκευαστές μπουγάτσας στα Χανιά, ήταν ο γνωστός Ιορδάνης. Με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, ο Ιορδάνης δημιουργησε την πίτα που πραγματικά αγαπήθηκε από τους ντόπιους και όχι μόνο. Ο ίδιος δεν ζει πλέον, αλλά το μαγαζάκι του είναι ακόμα εκεί να μοιράζει απολαύσεις, με μπουγάτσα αλμυρή ή και γλυκιά που ετοιμάζουν τα εγγόνια του πλέον. Οπότε, στάση λοιπόν στη ” Μπουγάτσα Ιορδάνη” , επί της οδού Αποκορώνου στον αριθμό 24!
Υπάρχει όμως και άλλο ένα μπουγατσοπωλείο με τέλεια μπουγάτσα, που το φύλλο της είναι τόσο λεπτό και τραγανό, που είναι διαμπερές! Οπότε λίγο πιο πάνω στην ίδια οδό, επί του αριθμού 37, κάνε στάση στην “Μπουγάτσα Χανίων” .
Αν είσαι από εκείνες που σου αρέσει να φέρνεις τις γεύσεις αυτές και στο σπίτι, σου έχουμε και τη συνταγή φυσικά! Φτιαγμένη με το περίφημο Πηχτόγαλο Χανίων από την Ασή Γωνιά, τυλιγμένο σε πολύ λεπτό φύλλο:
Συνταγή για “Μπουγάτσα Χανιών”
• 400 γρ. γάλα
• 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 40 γρ. στακοβούτυρο (το βρίσκουμε σε μαγαζί με παραδοσιακά Κρητικά προιόντα)
• 400 γρ. Πηχτόγαλο Χανίων (το βρίσκουμε σε μαγαζί με παραδοσιακά Κρητικά προιόντα)
• 200 γρ. γλυκιά μυζήθρα ( Ανθότυρο)
• 12 φύλλα κρούστας
• 180 γρ. βούτυρο γάλακτος
• χοντρή Ζάχαρη
• Κανέλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε κατσαρολάκι βάζουμε τα 300 γρ. γάλα και τα αφήνουμε να ζεσταθούν. Διαλύουμε το αλεύρι στα υπόλοιπα 100 γρ. γάλακτος και ενώνουμε τα δύο μίγματα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε το στακοβούτυρο και αποσύρουμε απο τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε το Πηχτόγαλο Χανίων και στη συνέχεια , τη γλυκιά μυζήθρα.
Βουτυρώνουμε ένα φύλλο και στο κέντρο του βάζουμε ένα δεύτερο φύλλο διπλωμένο στα τρία. Απλώνουμε κατά μήκος του 2ου φύλλου αρκετό απο το μίγμα του τυριού. Διπλώνουμε σε φάκελλο τα δύο φύλλα και τα τοποθετούμε σε ένα 3ο βυτυρωμένο φύλλο διαγωνίως. Κλείνουμε σαν φάκελλο και βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι με την ένωση προς τα κάτω. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να φτιάξουμε όλα τα φύλλα σε μικρές μπουγάτσες.
Ψήνουμε στους 170ο C για 15 λεπτά στις κάτω αντιστάσεις. Αναποδογυρίζουμε τις μπουγάτσες και αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσει και η δεύτερη πλευρά. Σερβίρουμε με χοντρή λευκή ζάχαρή και προεραιτικά με κανέλα!
Διαβάστε επίσης
Γκανάκια – Οι πεντανόστιμες τηγανίτες που απολαμβάνεις στην επαρχία Ερμιονίδος
Λαδένια Κιμώλου – Η ελληνική παραδοσιακή πίτσα
Ανακαλύψτε περισσότερες συνταγές και family friendly προτάσεις για φαγητό. Και μην ξεχνάς, μπορείς να ανακαλύψεις κάθε γωνιά της Ελλάδας παρέα με το Family Friendly Travel και στο Instagram.
Καλή μας απόλαυση!