Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου – ένα μικρό μουσείο γεμάτο θησαυρούς. Μία υπέροχη επίσκεψη με την οικογένεια, σε ένα πρωτότυπο μουσείο.
Εκδρομή στο Λαύριο και ευκαιρία να ανακαλύψουμε τα μουσεία της πόλης. Η περιοχή έχει πλούσια ιστορία και σημαντικότερο κομμάτι της ότι αφορά τα μεταλλεία. Στάση λοιπόν, σε ένα μικροσκοπικό κτίριο που στεγάζει μία πλούσια συλλογή ορυκτών από τα μεταλλεία της περιοχής.
Λίγη Ιστορία…
Το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου, δημιουργήθηκε το 1986 από την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής (Ε.ΜΕ.Λ.), τον σύλλογο επιστημόνων Λαυρίου και της ευρύτερης περιοχής και είναι αναγνωρισμένο από το υπουργείο Πολιτισμού. Αφιερωμένο στη μνήμη του μεταλλειολόγου Ανδρέα Κορδέλλα (1836 – 1909), οι εργασίες του οποίου οδήγησαν στην επαναδραστηριοποίηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή ύστερα από πολλούς αιώνες.
Στεγάζεται σε ένα μικρό βιομηχανικό κτήριο, το θυρωρείο, από τα σωζόμενα τμήματα του Μεταλλοπλυσίου της Εταιρείας Μεταλλουργιών Λαυρίου, με έτος ανέγερσης το 1875. Το μεγαλύτερο μέρος των κτηριακών αυτών εγκαταστάσεων, δημιουργία του Γερμανού αρχιτέκτονα C. Luhrig, κατεδαφίστηκε το 1970 επί χούντας, με εντολή του τότε δημάρχου. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από Αρχαιολογική υπηρεσία, που όμως δεν εισακούστηκαν. Το θυρωρείο, παρέμεινε δυστυχώς ένα ερείπιο. Ανακαινίστηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1984.
Η Συλλογή…
Προκειμένου να δημιουργηθεί η συλλογή, συγκεντρώθηκαν ορυκτά που είχαν οι κάτοικοι της περιοχής στα σπίτια τους και τα οποία πρόσφεραν στο μουσείο. Έκτοτε, περισσότεροι από 150 συλλέκτες, εξακολουθούν να προσφέρουν ορυκτά και αντικείμενα στο Ορυκτολογικό Μουσείο, πολλά από τα οποία είναι σπάνιας ομορφιάς και μοναδικά στον κόσμο.
Όλα τα ορυκτά εκθέματα είναι σε κρυσταλλικές μορφές, με εντυπωσιακές λάμψεις και χρώματα. Στον μικρό χώρο του μουσείου, εκτίθενται περισσότερα από 3000 δείγματα (από 220 ορυκτολογικά είδη). Εκθέμτα όπως αραγωνίτης, αζουρίτης, αιματίτης, γαληνίτης κ.α , αλλά και αλλά και ορυκτά πολύ περισσότερο σπάνια, χαρακτηριστικά για την περιοχή (type locality), όπως ο λαυριονίτης, ο σερπιερίτης, ο κτενασίτης, ο γεωργιαδεσίτης, ο θορικοσίτης, ο ανναβεργίτης κ.α. , θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον.
Στον ίδιο χώρο θα βρούμε και εκθέματα για την εξόρυξη των ορυκτών, όπως λάμπες, εργαλεία και βαγονέτα.
Το μουσείο λειτουργεί κυρίως από εθελοντές της περιοχής, που αγαπουν την ιστορία και προσπαθούν να προβάλλυν την ομορφιά αυτή, οπότε και υπάρχει συμβολικό εισιτήριο αξίας 3€ για την είσοδο στο χώρο. Τα χρήματα αυτά, χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση του κτηρίου.
Δυστυχώς ο χώρος είναι πάρα πολύ μικρός και τα εκθέματα βρίσκονται σε παλιές και μικρές βιτρίνες, οπότε “χάνεται” η ομορφιά τους μέσα στην μεγάλη αυτή πληροφοία. Πρέπει να έχετε λοιπόν λίγη υπομονή για να τα θαυμάζετε όλα. Αξίζει όμως, καθώς τα σχέδια τους και τα χρώματα τους είναι απλά πανέμορφα. Τα παιδιά σίγουρα θα βρουν ενδιαφέρον και θα γνωρίσουν ότι όλα αυτά βγαίνουν από τα ορυχεία της περιοχής, εδώ και πολλούς αιώνες!
Ώρες Λειτουργίας:
Τετάρτη , Σάββατο, Κυριακή 10:00 – 12:00 πμ
( υπάρχει διαθεσιμότητα να επισκεφτείτε το χώρο και άλλες ημέρες και ώρες κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλ 22920-26270)
Ακολουθείστε μας στο Instagram για ακόμα περισσότερες προτάσεις για βόλτες και εκδρομές!
Καλές μας βόλτες!