Παραλία Ίτανος Παλαίκαστρο – Βουτιά σε εξωτικά νερά στην Κρήτη! Εκδρομή σε μία ονειρεμένη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά! Εκδρομή με τα παιδιά στην Ανατολική πλευρά του νησιού και γνωρίζουμε μία μία τις παραλίες! Καλοκαίρι και τι πιο όμορφο από εξωτικές παραλίες, με κρυστάλλινα νερά και τέλεια χρώματα; Σε μία τέτοια παραλία θα σας ταξιδέψω, στο ανατολικό άκρο της Κρήτης! Παραλία Παλαικαστρο ή Ερημούπολη στον Ίτανο! Ξεκινάμε;
Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας έχει μοναδικές παραλίες και τίποτα να ζηλέψει από τα υπόλοιπα μέρη του κόσμου. Το θέμα είναι να έχεις χρόνο και διάθεση να τις ανακαλύψεις. Το ανατολικό άκρο της Κρήτης είναι γεμάτο με τέτοιες υπέροχες παραλίες. Το απίστευτο είναι ότι ακόμα και γειτονικές παραλίες μπορεί να διαφέρουν αισθητά. Όλες τους όμως μοναδικές και αξίζει να τις επισκεφτείς. Ασ ξεκινήσουμε λοιπόν με την περιοχή Ίτανος. Εκεί βρίσκεται και η πιο φημισμένη παραλία Βάι, με το φοινικόδασος. Εγώ όμως θα σας πάω σε μία άλλη κοντινή της παραλία, που ακόμα θεωρώ ότι έχει μείνει παρθένα.
Πως θα φτάσετε:
Η περιοχή απέχει 25 χλμ από την πόλη της Σητείας. Ακολουθούμε το δρόμο για το Βάι, αλλά δεν σταματάμε εκεί. Συνεχίζουμε 2 χλμ ακόμα και φτάνουμε.
Δωρική πόλη Ίτανος:
Το πρώτο πράγμα που θα αντικρύσεις είναι η Δωρική πόλη του Ίτανου. Η ίδρυση της Ιτάνου ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους, ενώ την πρώτη ιστορική μαρτυρία για την ύπαρξη της πόλης την λαμβάνουμε από τον Όμηρο. Η πόλη υπήρξε σπουδαίος κέντρο εμπορίου και είχε αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με την Εγγύς και Μέση Ανατολή, στην οποία έκανε εξαγωγή πορφύρας, σπόγγων, γυαλιού και αλιευμάτων.
Οι Ιτάνιοι επικρατούσαν σε όλες τις ανατολικές ακτές της Σητείας. Η εξαγωγική δραστηριότητα που ανέπτυξε η Ίτανος απ’ όλη την περιφέρεια που κυριαρχούσε, καθώς και τα έσοδα που της εξασφάλιζε το ιερό του Δικταίου Δία στο Παλαίκαστρο, πλούτισαν την πόλη, όπως προκύπτει από το πλήθος των ναών και των πολυτελών μαρμάρινων οικοδομών της. Ένα σημαντικό εύρημα της περιόδου είναι η «Επιγραφή των Μαγνήτων». Από αυτήν πληροφορούμαστε ότι, επειδή οι Ιτάνιοι ζήτησαν βοήθεια από τον βασιλια Πτολεμαίο της Αιγύπτου, ο οποίος και τους βοήθησε στρατιωτικά εναντίον των κατοίκων της Πραισού, το 146 π.Χ. Ενώ οι διαμάχες αυτές έλαβαν τέλος με τη βοήθεια των Αιγυπτίων, η Ίτανος είχε να αντιμετωπίσει μία νέα πρόκληση. Η Ιεράπετρα, ο νέος γείτονας που κατέλαβε την Πραισό, εκδήλωσε εδαφικές διεκδικήσεις στην Ίτανο. Οι διαμάχες και οι προστριβές τους κράτησαν ως το 67 μ.Χ. Στα ρωμαϊκά χρόνια η Ίτανος εξακολουθούσε να κατέχει εξέχουσα θέση. Οι Ρωμαίοι της επέτρεπαν να κόβει δικά της νομίσματα και να συμμετέχει στο κοινό των Κρητών.
Ο χώρος είναι επισκέψιμος και εύκολα μπορεί να περπατήσει κανείς ανάμεσα στα ερείπια. Από αυτά διασώζονται μέρη από το μεγάλο φυλάκιο «πύργος» στη δυτική ακρόπολη, από μελανούς ογκόλιθους, η παλαιοχριστιανική εκκλησία στην ανατολική ακρόπολη, η ελληνιστική συνοικία και το νεκροταφείο έξω από την πόλη. Μετά την καταστροφή της πόλης στα βυζαντινά χρόνια υπάρχουν ενδείξεις ότι ο χώρος κατοικήθηκε και στην Ενετοκρατία.
Η παραλία:
Επί της ουσίας είναι δύο διαφορετικές παραλίες. Η πρώτη είναι πιο μικρή, με αλμυρίκια για ίσκιο, ακριβώς δίπλα στη Δωρική πόλη. Εμείς επισκεφτήκαμε τη δεύτερη παραλία που είναι και η πιο μεγάλη. Για να φτάσεις εκεί, θέλει 5 λεπτά περπάτημα, δυστυχώς από δύσκολο σχετικά μονοπάτι. Αν έχετε μικρά παιδιά προτιμήστε να πλησιάσετε καλύτερα με αυτοκίνητο την παραλία και όχι να περπατήσετε το συγκεκριμένο μονοπάτι.
Η παραλίες είναι μη οργανωμένες. Οπότε να έχετε μαζί σας και τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως ομπρέλα, καπέλα και αντιηλιακό, νερό και σνακ αν χρειαστείτε. Διαφορετικά μπορείτε να βρείτε ότι θέλετε σε απόσταση 2 χλμ, στην παραλία Βάι. Αυτή όμως είναι και η ομορφιά της συγκεκριμένης παραλίας, δεν έχει αλλοιωθεί! Η αμμουδιά είναι μοναδική με ψιλό βοτσαλάκι και άμμο φυσικά.
Όπως όλες οι παραλίες της Κρήτης, ο βυθός είναι πολύ πλούσιος και φιλοξενεί πολλά είδη ψαριών. Οπότε μην ξεχάσετε και μάσκα με βατραχοπέδιλα φυσικά! Αν έχετε και υποβρύχια φωτογραφική μηχανή, να την έχετε μαζί σας γιατί αξίζει!
Για περισσότερες βόλτες και εκδρομές στην Κρήτη, δείτε εδώ, ενώ περισσότερες προτάσεις για Παραλίες, πατήστε εδώ! Μην ξεχνάτε να ακολουθείτε το Family Friendly Travel και στο Instagram για περισσότερες προτάσεις!
Καλές μας Βουτιές!