Ρώσικος Ναυσταθμος – Ένας γραφικός κολπίσκος ιστορικού ενδιαφέροντος , με καταγάλανα νερά και πολύ πράσινο, στο νησί του Πόρου! Μία παραλία οργανωμένη για την οικογένεια.
Στα βόρεια του νησιού του Πόρου, μία από τις πρώτες παραλίες που θα συναντήσεις φτάνοντας με το καράβι, είναι ο Ρώσικος Ναυσταθμος. Μία παραλία οργανωμένη (με ξαπλώστρες και ομπρέλες , ενώ υπάρχει και καντίνα για καφέ και πρόχειρο φαγητό) για να φιλοξενήσει και οικογένειες. Η παραλία είναι αμμώδης με μικρό βοτσαλάκι, ενώ τα νερά δεν βαθαίνουν πολύ γρήγορα, ιδανικό και για μικρότερα παιδιά. Δίπλα στις ξαπλώστρες υπάρχουν και δέντρα που προσφέρουν φυσικό ίσκιο κάθε στιγμή της ημέρας. Η απόσταση από την πόλη του Πόρου είναι 3,5km , οπότε για τους λάτρεις της πεζοπορίας η διαδρομή είναι ιδανική μέσα στο πράσινο, δίπλα στη θάλασσα. Για τα μικρότερα παιδιά, καλό είναι να την προσεγγίσετε με αυτοκίνητο.
Απέναντί ακριβώς από την παραλία υπάρχει το νησάκι Δασκαλιό με το γραφικό εκκλησάκι, γνωστό πλέον για το σχήμα καρδιάς που έχει και πρωταγωνιστεί σε πολλές διαφημίσεις κυρίως του ΕΟΤ. Για να το επισκεφτείτε, απλά ρωτήστε τα βαρκάκια που βρίσκονται διαθέσιμα στην πόλη του Πόρου.
Λίγη Ιστορία…
Τον Απρίλιο του 1770 έφτασε στην Ελλάδα μοίρα του ρωσικού στόλου με αρχηγό τον Αλέξη Ορλώφ, προκειμένου να υποκινήσει τους υπόδουλους Έλληνες σε εξέγερση κατά των Τούρκων, καθώς την ίδια εποχή βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση και με τους Ρώσσους. Ο ρωσικός στόλος μετά από πολλούς μήνες επιχειρήσεων και συγκρούσεων με τον Τουρκικό στόλο χωρίς καλα αποτελέσματα, προσπάθησε να εγκαταλήψει τον αγώνα και να κατευθυνθεί προς την Ιταλία. Τα πληρώματα των Ελλήνων έπεισαν τελικά τον Αλέξη Ορλώφ να απορρίψει τη φυγή και να εγκατασταθεί τελικώς στο νησί του Πόρου. Εκεί έστησε το ναυαρχείο του , από το οποίο διοικούσε δεκατέσσερα νησιά του Αιγαίου που είχε στην κατοχή του.
Στην πόλη του Πόρου, ο Ορλώφ κατασκεύασε τις ρώσσικες αποθήκες και επιπλέον φούρνο, μαγειρεία και άλλα κτίρια για την υποστήριξη του στόλου του. Τα κτίρια αυτά αγόρασε το Ελληνικό κράτος το 1834, όπου ίδρυσε τον πρώτο Ναύσταθμο του Ελληνικού κράτους. Η Ναυτική Ρωσσική Υπηρεσία, μετά την πώληση στο Ελληνικό Κράτος των παλαιών αποθηκών, κατασκεύασε νέες , το 1834 στην περιοχή του Νεωρείου, που σήμερα λέγεται Ρωσικός Ναύσταθμος. Τα κτίρια αυτά χρησιμοποιούνταν για αποθήκευση υλικών και τροφίμων, παρασκευή γαλέτας και αποθήκευση γαιανθράκων για την τροφοδοσία του Ρωσικού στόλου που βρισκόταν στην Μεσόγειο. Ο χώρος παραχωρήθηκε στη Ρωσική Κυβέρνηση από την τότε Δημογεροντία του Πόρου, σε ένδειξη ευχαριστίας για την προσφορά του Ρωσσικού Στόλου στην Ελληνική υπόθεση.
Την ιδιοκτησία των αποθηκών και των φούρνων του Ρωσσικού Ναυστάθμου διατήρησαν οι Ρώσοι με την επιτήρηση μισθοδοτούμενου φύλακα μέχρι το έτος 1900, οπότε ο πρεσβευτής της Ελλάδος στην Πετρούπολη Αλ. Τομπάζης, γνωρίζοντας την ερειπωμένη κατάσταση τους έπεισε την Ρωσσική Κυβέρνηση να παραχωρήσει την κυριότητα τους στην Ελληνική Κυβέρνηση. Το Ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε την περιοχή του Ρώσικου Ναύσταθμου με τα παλαιά κτίρια αρχικά σε ιδιώτη και μετά από πολλές μεταβιβάσεις από ιδιώτη σε ιδιώτη, το 1989, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, τα κτίρια αυτά του Ρωσικού Ναύσταθμου χαρακτηρίστηκαν ως ιστορικά και διατηρητέα μνημεία και ορίστηκε ζώνη προστασίας 100 μέτρων γύρω από το περίγραμμα των κτιρίων.
Και λίγο Αρχιτεκτονική…
Ο Ρώσικος Ναύσταθμος σήμερα είναι δυστυχώς ένα συγκρότημα πέτρινων ημιερειπωμένων κτιρίων. Το κυρίως κτίριο, που δεσπόζει πάνω στην παραλία, αποτελείται από τρεις στενομέτωπους, ορθογωνικής κάτοψης χώρους τοποθετημένους στην σειρά, που στεγάζονται με ισάριθμους μεγάλους θόλους. Η όψη τους προς την παραλία είναι σχεδόν διώροφη και χωρίζεται σε δύο ζώνες, με μια οριζόντια διακοσμητική ταινία από λείο σοβά. Οι θόλοι κρύβονται με ψηλό στηθαίο που κοσμείται με οριζόντια μαρμάρινη ταινία με γραμμικές κάθετες ραβδώσεις. Τα ανοίγματα τοποθετούνται αξονικά και επαναλαμβάνονται ρυθμικά, ίδια για κάθε θόλο και έχουν γραμμικό πέτρινο υπέρθυρο με διακοσμητικό κλειδί. Στο εσωτερικό οι θόλοι έχουν κατεδαφιστεί και διακρίνονται μόνο τα ίχνη τους πάνω στους τοίχους. Πίσω από το κυρίως κτίριο υπάρχει ένα δεύτερο συγκρότημα αποθηκών που βλέπουν σε κεντρική είσοδο. Η βάση τους υπογραμμίζεται με γείσο από σχιστόπλακες. (πηγή www.poros.com.gr/ )
Όταν βρεθείς λοιπόν στο νησί τυ Πόρου, μία επίσκεψη στην παραλία επιβάλλεται. Και αν είστε τυχεροί, μπορεί να απολαύσετε και συναυλία κάποιο Καλοκαιρινό βραδάκι!
Για περισσότερες βόλτες και εκδρομές δείτε εδώ, ενώ περισσότερες προτάσεις για Παραλίες, πατήστε εδώ! Μην ξεχνάτε να ακολουθείτε το Family Friendly Travel και στο Instagram για περισσότερες προτάσεις!
Καλές βουτιές!