Βόλτα με τα παιδιά στη Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη, για περίπατο, φαγητό ή και γλυκό. Ένας πεζόδρομος με πολλά μαγαζάκια να ανακαλύψεις.
Γινόμαστε τουρίστες στην πόλη μας και ανακαλύπτουμε γωνιές και περιοχές της πόλης που δεν έχουμε ξαναβρεθεί ή απλά αγαπάμε να ανακαλύπτουμε εκ νέου κάθε φορά. Άλλωστε η πρωτεύουσα έχει πολλά μέρη να δεις και να περπατήσεις. Αυτή τη φορά βρεθήκαμε στην Κυψέλη και συγκεκριμένα στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, ενός ιστορικός δρόμος, γνωστού και από την ομώνυμη ταινία του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου. Πως θα βρεθείς εκεί; Με αυτοκίνητο ή με τρόλεϊ και λεωφορείο που οδηγεί στην πλατεία της Κυψέλης.
Λίγη ιστορία….
Η Φωκίωνος Νέγρη ξεκινάει ουσιαστικά από την πλατεία Κυψέλης και τερματίζει στην οδό Δροσοπούλου, που βρίσκεται παράλληλα στην Πατησίων. Διαμορφώθηκε στη δεκαετία του 1930 πάνω στα ίχνη ενός παλαιού ρέματος, που άρχιζε από τα Τουρκοβούνια Γαλατσίου.
Ο πεζόδρομος πήρε το όνομά του από τον Φωκίωνα Νέγρη που έζησε αρχές του 20ου αιώνα και υπήρξε πολιτικός αλλά και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, αμέσως μετά την ίδρυση της το 1926. Αρχικά δεν υπήρχε πεζόδρομος, αλλά κανονικός δρόμος δύο ξεχωριστών ρευμάτων, μίας ανόδου και μίας καθόδου, οι οποίοι χωρίζονταν από νησίδα πρασίνου. Διαμορφώθηκε εν τέλει σε πεζόδρομο τη δεκαετία του 1970, από τον δήμαρχο Δημήτρη Μπέη.
Στις δεκαετίες του ’50 και ’60, η Φωκίωνος Νέγρη αποτελούσε κοσμικό κέντρο της αστικής κοινωνίας της Αθήνας, αλλά και μια από τις πιο ακριβές περιοχές της πρωτεύουσας. Είχε έντονη κοινωνική και νυχτερινή ζωή με πολλά ταβερνάκια, καφενεία, μπαράκια και ζαχαροπλαστεία. Τα μαγαζιά της περιοχής αποτέλεσαν στέκι πολλών καλλιτεχνών της εποχής, όπως του σκηνοθέτη Ι. Δαλιανίδη, του Αλέκου Σακελλάριου, των τραγουδιστών Μαρινέλλα , Μοσχολιού, Βέμπο, των ηθοποιών Αυλωνίτη, Σταυρίδη και Καλουτά (που έμενε και στην περιοχή ) και ποδοσφαιριστών όπως του Δομάζου. Δίκαια την αποκαλούσαν λοιπόν Βία Βένετο της Αθήνας.
Τι μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά στη Φωκίωνος Νέγρη; Ας ξεκινήσουμε λοιπόν… άνετα παπούτσια παρακαλώ. Ο πεζόδρομος δεν είναι μεγάλος, αλλά σίγουρα πρέπει να τον περπατήσεις από την αρχή μέχρι το τέλος. Έτσι, για αρχή τα σπίτια που είναι χτισμένα γύρω από αυτόν, τα περισσότερα αποτελούν χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του μεσοπολέμου. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι η πολυκατοικία στη γωνία με την οδό Επτανήσου, σχέδιο του μηχανικού Ζολώτα και ανοικοδομήθηκε λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κατά μήκος του πεζόδρομου θα βρείτε και πολλά αγάλματα για να θαυμάσετε. Το αγαπημένο μας παραμένει το άγαλμα Του Σκύλου της Φωκίωνος Νέγρη, που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Ευρυπίδη Βαβούρη, μετά από ανάθεση του δήμου Αθηναίων και τοποθετήθηκε μέσα στην πρασιά το 1940. Για το συγκεκριμένο άγαλμα υπάρχουν αρκετοί αστικοί μύθοι για την αφορμή της δημιουργίας του. Κάποιοι παλαιοί Κυψελιώτες έλεγαν ότι το γλυπτό είναι προς τιμήν ενός πιστού σκύλου που όταν πέθανε ο κύριός του, μαράζωσε από τη λύπη του και έμεινε στο σημείο εκείνο να τον περιμένει για πάντα. Ενώ ένας άλλος μύθος αναφέρεται σε ένα σκύλο που έσωσε ένα κοριτσάκι από διερχόμενο αυτοκίνητο, όταν αυτό βγήκε στο δρόμο χωρίς να ελέγξει. Όποιος και αν είναι ο λόγος, το άγαλμα είναι απλά υπέροχο!
Στον πεζόδρομο θα βρεθείτε και στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, ένα οικοδόμημα του 1935, που υλοποιήθηκε από το Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Κοτζιά.
Για τα μικρότερα παιδιά μπορείτε να έχετε πατίνια ή και ποδηλατάκι, καθώς και μπάλα. Υπάρχουν σημεία εντός του πεζόδρομου που μπορείτε να απολαύσετε παιχνίδι και να λερωθούν στα χώματα. Τέλος, στην περιοχή υπάρχουν πολλά μαγαζάκια για φαγητό και πολλές καφετέριες και μπαράκια. Ειδικά με καλό και ζεστό καιρό, είναι ιδανικά να απολαύσετε καφεδάκι στον ήλιο, με σκιά φυσικά από τους ευκάλυπτους και τα δέντρα της περιοχής.
Και για όσο περπατάτε, βρείτε και θαυμάστε τα υπέροχα “μικρά αριστουργήματα ζωγραφικής και graffiti” στα κουτιά για το τηλεφωνικό δίκτυο!
Και αν σου αρέσουν αυτές οι προτάσεις, τότε ακολούθησε μας και στο instagram για ακόμα περισσότερες.
Καλές Βόλτες!