Βόλτα στην Καστοριά – 7+1 πράγματα να δεις με την οικογένεια. Μία υπέροχη βόλτα που συνδυάζει μουσεία, βόλτα στη λίμνη, μοναδικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα και πολλά ακόμα!
Η Καστοριά είναι μια πανέμορφη πόλη της δυτικής Μακεδονίας , πολύ κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η πρόσβαση στην πόλη έχει γίνει πια πολύ εύκολη μέσω της Ιωνίας και Εγνατίας οδού και πραγματικά αξίζει μια επίσκεψη γιατί έχουμε να δούμε και να κάνουμε πολλά! Από την πρώτη στιγμή η εικόνα της Καστοριάς εντυπωσιάζει. Είναι χτισμένη σε μια χερσόνησο μέσα στη λίμνη Ορεστιάδα ενώ τριγύρω δεσπόζουν τα βουνά Γράμμος και Βίτσι.
Η αρχιτεκτονική της είναι μοναδική! Αν και πληγώθηκε από την αντιπαροχή, δύο παλιές γειτονιές κρατούν όλο το χρώμα και το χαρακτήρα τους. Είναι το Απόζαρι, στη βόρεια παραλία με τα νεοκλασικά του και το Ντολτσό, στη νότια παραλία, με τα υπέροχα αρχοντικά. Οι καστοριανοί για αιώνες έφτιαχναν γούνες με μια δικιά τους τεχνική , που τις έκανε περιζήτητες, και τις πουλούσαν σε όλη την Ευρώπη. Ετσι πολλές οικογένειες πλούτισαν κι έχτισαν τα περίφημα αρχοντικά τους, που στέγαζαν μαζί αποθήκες, εργαστήρια και πλούσιες κατοικίες. Στις μέρες μας έχουν γίνει μουσεία, όπως το λαογραφικό Νερατζη Αιβάζη και το μουσείο Μακεδονικού αγώνα, ξενοδοχεία, χώροι εκδηλώσεων κα.
Περπατώντας στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια θα συναντήσουμε αμέτρητες μεταβυζαντινές εκκλησίες με πιο ξεχωριστή την Παναγία Κουμπελίδικη, ενώ σε κάποια σημεία διατηρούνται υπολείμματα του τείχους του Ιουστινιανού , ενώ ένας υπέροχος οθωμανικός μεντρεσές (ιεροδιδασκαλείο) καταρρέει.
Στην πλατεία Ντολτσό χτυπάει η καρδιά της πόλης με τα κουκλίστικα καφέ και ταβερνάκια της. Κάθε ώρα της μέρας αλλά και της νύχτας μια βόλτα στη λίμνη σε γεμίζει εικόνες και ήχους. Στις όχθες της ζουν πολλά είδη πουλιών κι η παρατήρησή τους είναι πολύ ενδιαφέρουσα κι εύκολη ,χωρίς καν κάποιο εξοπλισμό. Επίσης οι βάρκες των ψαράδων, που εδώ τις λένε “καράβια” είναι πολύ διαφορετικές απ΄όσες έχουμε δει αλλού!
Συνεχίζοντας στη “γυρολιμνιά“, τη βόλτα γύρω από τη λίμνη δηλαδή, κάτω από τα πλατάνια θα συναντήσουμε δύο ακόμα σημαντικά σημεία. Πρώτο το “Σπήλαιο του Δράκου” που είναι γεμάτο σταλακτίτες, σταλαγμίτες και έχει υπόγειες λίμνες που επικοινωνούν με τη λίμνη απέξω. Τα οστά από μεγάλη αρκούδα που βρέθηκαν μέσα στο σπήλαιο δημιουργησαν το μύθο του δράκου που, τάχα, φύλαγε το θησαυρό που ήταν κρυμμένος εκεί! Το επισκέψιμο κομμάτι του είναι περίπου 300 μέτρα.
Έπειτα φτάνουμε στην Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας, που χτίστηκε τον 11ο αιώνα από τους βυζαντινούς που έκαναν απόβαση στο σημείο εκείνο και πήραν πίσω την πόλη από τους Νορμανδούς που την είχαν καταλάβει. Από την αρχική μονή σώζεται το καθολικό με τις μοναδικές τοιχογραφίες του μέσα αλλά κι έξω από το ναό! Αυτες οι τοιχογραφίες εχουν σπάνια θέματα αλλά και λαογραφικά στοιχεία της περιοχής. Επίσης ένα μεγάλο μέρος τους είναι ξυσμένο από τα σπαθιά των Οθωμανών, που κάποτε επιχειρησαν να την κάνουν τζαμί.
Στην Καστοριά βρίσκεται κι ένα ενυδρείο γλυκού νερού με ψάρια, χελώνες και οργανισμούς που ζουν σε λίμνες και ποτάμια των Βαλκανίων.
Μόλις 4 χιλιόμετρα έξω από την Καστοριά μας περιμένει ένα ταξίδι στο χρόνο! Στο Δισπηλιό βρέθηκαν υπολείμματα νεολιθικού οικισμού, από το 5600 πΧ, με καλύβες χτισμένες σε πασσάλους στα ρηχά της λίμνης, ξύλινα και λίθινα εργαλεία, πήλινα σκεύη, μονόξυλα σκάφη μέχρι και μια ξύλινη πινακίδα που έχει επάνω χαράγματα που μοιάζουν με κάποιο πρωτόγονο είδος γραφής! Δίπλα στο χώρο της ανασκαφής έχει δημιουργηθεί μια αναπαρασταση αυτού του οικισμού με όλα όσα περιείχε, που μας βοηθά να καταλάβουμε πως ζούσαν εκείνοι οι άνθρωποι, πώς ψάρευαν και καλλιεργούσαν, πώς μαγείρευαν!
Στην περιφερειακή ενότητα της Καστοριάς βρίσκονται δυο ακόμα λίμνες, οι Πρέσπες, με τα μικρά χωριά και τα απέραντα χωράφια τους που βγάζουν τα ξακουστά φασόλια αλλά και πολλά ακόμα νόστιμα προϊόντα που μπορούμε να δοκιμάσουμε και να αγοράσουμε. Οι ντόπιοι στα καφενεία, κοντά στη σόμπα, διηγούνται πολλές ιστορίες από τα χρόνια του εμφυλίου και τη μετανάστευση που ,σχεδόν, τα ερήμωσε.
Στη Μικρή Πρέσπα περπατάμε την πεζογέφυρα και φτάνουμε στο μικρό νησάκι που φιλοξενεί ένα μικρό οικισμό και τα ερείπια της βασιλικής του αγίου Αχιλλείου, που έχτισε ο Βούλγαρος τσάρος Σαμουήλ, το 10ο ΄με 11ο αιώνα.
Στη Μεγάλη Πρέσπα αξίζει να πάρουμε ένα ταχύπλοο από το χωριό Ψαράδες και να κάνουμε το γύρο του ελληνικού μέρους της λίμνης. Οι χειριστές τους θα μας δείξουν το σημείο μέσα στη λίμνη που συνορεύουν Ελλάδα, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία και ύστερα θα πλησιάσουν στις ακτές όπου υπάρχουν στους βράχους πολλά παλιά ασκητήρια και μονές μέσα σε σπηλιές! Γυρίζοντας στο χωριό Ψαράδες μας περιμένουν τα ταβερνάκια που σερβίρουν ψάρια από τη λίμνη, κρεατικά από ζώα που βόσκουν ελεύθερα τριγύρω, πεντανόστιμους γίγαντες, πίτες και πολλά ακόμα!
Η Καστοριά κι όλη η γύρω περιοχή έχει τόσα ενδιαφέροντα για όλη την οικογένεια, που μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν πολλά και γεμίζουν αναμνήσεις που θα θυμούνται για πάντα. Είναι ιστορία, η μορφολογία του τοπίου, το φυσικό περιβάλλον αλλά και κάτι ακόμα, είναι η ζωή σ’ αυτή τη γωνιά της πατρίδας μας δίπλα στα σύνορα που την κάνουν μοναδική!
Και αν σου αρέσουν αυτές οι προτάσεις, τότε ακολούθησε μας και στο instagram για ακόμα περισσότερες.
Καλές Βόλτες!