7+1 μέρη που πρέπει να δεις όταν βρεθείς στην Έδεσσα

Η Έδεσσα, είναι η πρωτεύουσα του Νομού Πέλλας. Λέγεται και Πόλη του Νερού, καθώς το στοιχείο του νερού κυριαρχεί σε ολόκληρη της πόλη.

 

 

Μικρά ή μεγαλύτερα ποταμάκια διασχίζουν ακόμη και τα πιο κεντρικά σημεία της Έδεσσας, δίνοντας στην πόλη ένα ιδιαίτερο χρώμα. Η Έδεσσα, παρότι είναι πλέον αρκετά πυκνοδομημένη, προσπαθεί να διατηρήσει και να αναδείξει τη φυσική της ομορφιά. Τα νερά κυλούν στα πεζοδρομημένα σημεία κι αν την περπατήσεις, πράγμα εύκολο αφού μπορείς να πας σχεδόν παντού με τα πόδια, θα συναντήσεις πάρκα κι ανθισμένους κήπους.

 

Το Βαρόσι

 

Το Βαρόσι είναι η παραδοσιακή συνοικία της Έδεσσας, ένας από τους τρεις χριστιανικούς μαχαλάδες της πόλης κατά την Τουρκοκρατία. Εκεί βρίσκονται μερικά από τα παλαιότερα σπίτια της πόλης, ορισμένα από τις αρχές του 19ου αιώνα. Τα αρχοντικά είναι χαρακτηριστικό δείγμα της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Αν και ολόκληρη η συνοικία έχει κηρυχθεί διατηρητέα, αρκετά κτήρια κινδυνεύουν με κατάρρευση. Στο Βαρόσι βρίσκονται μερικά από τα ωραιότερα ξενοδοχεία της περιοχής, χώροι συνεδριάσεων, καφέ κ.α.

 

 

Ο Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

 

Στο Βαρόσι θα συναντήσετε τον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πρόκειται για το Βυζαντινό επισκοπικό ναό της πόλης, γνωστό και ως Παλαιά Μητρόπολη. Ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης, ξυλόστεγης βασιλικής, με ωραίες τοιχογραφίες και αγιογραφίες της περιόδου 1375-1389 και κάποιες άλλες του 17ου αιώνα.  Ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, ο επισκοπικός θρόνος (μέσα 18ου αιώνα) και οι κίονες κορινθιακού ρυθμού, προφανώς από παλαιότερο αρχαίο ναό στο ίδιο σημείο.

 

 

Λαογραφικό Μουσείο

 

Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1996 για να αναδείξει την καθημερινή ζωή της πόλης από τα αρχαία χρόνια έως τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παραδοσιακές ενδυμασίες, στολές ντόπιων και προσφύγων, καθημερινά αντικείμενα, μια συλλογή εκκλησιαστικών βιβλίων, καθώς και αρχεία, φωτογραφίες μοναδικής αξίας, είναι ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου. Πλέον ο επισκέπτης μπορεί να δει σε εικονική πραγματικότητα αναπαράσταση της πόλης κατά την τουρκοκρατία, τη βιομηχανική και οικονομική άνθιση στα μέσα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έως και την καταστροφική πλημμύρα του 1979. Το μουσείο στεγάζεται σε πρόσφατο ανακαινισμένο αρχοντικό στην παλιά πόλη “Βαρόσι”.

 

 

Ο Ψηλός Βράχος

 

Βρίσκεται στην άκρη της συνοικίας Βαρόσι και από εκεί θα απολαύσετε την καταπληκτική θέα προς τις κοιλάδες της Έδεσσας, την Αρχαία πόλη και τις πλαγιές του Βερμίου και τα χωριά πριν την Έδεσσα. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται σε περίοπτη θέση το Μητροπολιτικό Μέγαρο και ο συνεδριακός της χώρος.

 

 

Το Πάρκο των Καταρρακτών

 

Ούτε 1, ούτε 2, αλλά 12 καταρράκτες σχηματίζονται στην Έδεσσα. Είναι άλλωστε το σήμα κατατεθέν της πόλης. Το Πάρκο βρίσκεται στην ακρόπολη της πόλης, από όπου μπορείτε να δείτε δύο από τους καταρράκτες. Ακολουθήστε τα μονοπάτια, τα σκαλιά και φυσικά τον ήχο του νερού και θα βρεθείτε μπροστά και πίσω από τον εντυπωσιακό μεγάλο καταρράκτη, ύψους 70 μέτρων. Τις ηλιόλουστες μέρες, καθώς το νερό «παίζει» με τον ήλιο, θα δείτε υπέροχα ουράνια τόξα και παιχνίδια με τα χρώματα. Αξίζει να επισκεφθείτε το Σπήλαιο των καταρρακτών.

 

 

Υπαίθριο Μουσείο Νερού

 

Βρίσκεται στο Πάρκο των Καταρρακτών και είναι το ιδανικό μέρος για να μάθετε τα πάντα για την υδροκίνητη ιστορία της πόλης, μέσα από τα αναστηλωμένα βιομηχανικά κτίρια, τα κανάλια με νερό, τους παλιούς νερόμυλους και τις μηχανές. Εκεί θα δείτε και το Ενυδρείο-Ερπετάριο, το οποίο παρουσιάζει μια ποικιλία από ενδημικά ψάρια λίμνης και ερπετά ξηράς (τη μεγαλύτερη συλλογή ερπετών στην Ελλάδα).

 

 

Ο Μύλος της Γεύσης και ο Μύλος του Νερού

 

Οι παλιοί νερόμυλοι έχουν πλέον αναστηλωθεί και φιλοξενούν εκθέσεις. Τα σημαντικά αυτά πρωτοβιομηχανικά μνημεία αφηγούνται την ιστορία της πόλης, μέσα από τη σχέση της με το νερό. Εξηγούν επίσης πόσο σημαντική είναι η Έδεσσα για το οικοσύστημα της περιοχής και αφηγούνται την ιστορία του νερού ως πηγή ζωής, δύναμης, καταστροφής και ενέργειας.

 

 

Το Πάρκο Κιουπρί

 

Με υπέροχα αιωνόβια πλατάνια, δίπλα στον ποταμό Εδεσσαίο (ή Βόδα, όπως λέγεται στα σλαβικά), το Πάρκο Κιουπρί είναι το μεγαλύτερο της Έδεσσας. Κιουπρί στα τουρκικά σημαίνει γέφυρα. Εκεί θα δείτε το πέτρινο τοξωτό γεφύρι, που χρονολογείται στον 18ο-19ο αιώνα. Εικάζεται ότι από το σημείο αυτό περνούσε η αρχαία Εγνατία Οδός.

 

 


Η Έδεσσα είναι 551 χλμ από την Αθήνα (διάρκεια ταξιδιού: 5 ώρες και 51 λεπτά) και 91 χλμ από Θεσσαλονίκη (διάρκεια ταξιδιού: 1 ώρα και 34 λεπτά). Ερχόμενοι από Αθήνα θα πληρώσετε περίπου 30 ευρώ για διόδια, ενώ η διαδρομή από Θεσσαλονίκη δεν έχει διόδια.


Ήξερες ότι…

 

Μέχρι το 1912, η Έδεσσα ονομαζόταν Βοδενά (στα σλάβικα voda σημαίνει νερό).

Το 1944 οι Γερμανοί πυρπόλησαν την Έδεσσα, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους άστεγους και καταστρέφοντας σημαντικά κτήρια της πόλης.

Ο πληθυσμός της σήμερα ξεπερνά τους 18000 κατοίκους.

 


Για περισσότερες προτάσεις ακολούθησέ μας και στο Instagram.

Και μην ξεχνάς, μπορείς να ανακαλύψεις κάθε γωνιά της Ελλάδας παρέα με το Family Friendly Travel!

Location

Είμαι η Μάγδα, μαμά δύο αγοριών που ευτυχώς αγαπούν τα ταξίδια, τις εκδρομές και τις βόλτες όσο κι εγώ. Τα ταξίδια είναι για μένα ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε τον κόσμο και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Θα ήθελα να φτάσω σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη αν μπορούσα! Για την ώρα, θα σας πάρουμε μαζί μας στις οικογενειακές μας εξορμήσεις. Για να ονειρευτούμε και να σχεδιάσουμε παρέα μοναδικά family friendly ταξίδια!

error: Content is protected !!