Βόλτα με τα παιδιά στο Νησάκι των Ιωαννίνων

Αν βρεθείτε στην πόλη των Ιωαννίνων, δεν πρέπει να παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα με τα παιδιά στο Νησάκι.

 

Εκδρομή στα Γιάννενα και στην λίμνη Παμβώτιδα σημαίνει φυσικά επίσκεψη και στο Νησάκι. Είναι ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά σε λίμνη στην Ελλάδα, έχει έκταση 200 στρέμματα και βρίσκεται βορειοδυτικά της λίμνης. Στον οικισμό του νησιού, ο οποίος δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα και ακολουθεί την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, κατοικούν περισσότερα από 200 άτομα.

 

 

Το πλοίο για το Νησάκι θα το δείτε κάνοντας μια βόλτα στο παραλίμνιο. Τα δρομολόγια είναι πολύ συχνά και η διαδρομή διαρκεί 10 λεπτά περίπου. Από το καραβάκι θα θαυμάσετε την θέα προς την πόλη, το Κάστρο και το Τζαμί Ασλάν-πασά. Η διαδρομή είναι υπέροχη.

 

 

Το Νησάκι είναι πράσινο και βραχώδες και πριν ακόμη φτάσετε θα δείτε από το καραβάκι μερικά από τα μοναστήρια του. Συνολικά υπάρχουν 7 βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία της χώρας μας. Αν είναι να επισκεφθείτε ένα από αυτά, θα σας πρότεινα την Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών. Οι τοιχογραφίες είναι ζωγραφισμένες σαν κόμικς, με έντονα και πλούσια χρώματα. Οι σκηνές που απεικονίζονται θα τραβήξουν σίγουρα και το ενδιαφέρον των παιδιών, αρκεί να σταθούν μπροστά τους για μερικά λεπτά και να τις παρατηρήσουν. Αφηγούνται σύντομε ιστορίες, κάποιες φάνταζαν τρομακτικές στα μάτια μου, όταν επισκέφθηκα την Μονή πρώτη φορά ως παιδί, αλλά δεν μπορείς να πάρεις το βλέμμα σου από πάνω τους.

 

 

Από την προκυμαία του νησιού οι ταβέρνες σε προετοιμάζουν για τις ιδιαίτερες νοστιμιές του τόπου, χέλια, βατραχοπόδαρα και καραβίδες. Μη παραλείψετε να φάτε σε κάποιο από τα ταβερνάκια του νησιού.

Περπατώντας προς τον οικισμό και την πλατεία Αλιέων και στο δρομάκι του Αγίου Παντελεήμονος προς το Μουσείο του Αλή πασά, κυρίαρχα είναι τα μικρά λευκά σοκάκια, τα πετρόκτιστα σπίτια, τα μαγαζιά λαϊκής τέχνης και τοπικών εδεσμάτων, τα καφέ και οι ταβέρνες. Στο Νησάκι θα βρείτε ασημικά, λικέρ, μπακλαβά, σπαθιά (βαδίζουμε άλλωστε προς το σπίτι του Αλή Πασά) και άλλα αναμνηστικά από την περιοχή.

 

 

Το σπίτι του Αλή πασά

 

 

Το σπίτι του Αλή πασά, ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του νησιού. Η ιστορία, η ζωή και το τέλος του πασά έχουν όσο να πεις μια κινηματογραφική διάσταση. Το σπίτι-Μουσείο έχει ανανεωθεί πλήρως. Εκεί θα δείτε σπάνια αντικείμενα από το ιδιωτικό αρχείο του συλλέκτη Φώτη Ραπακούση. Εντυπωσιάζει το αληθινό τσιμπούκι του πασά, μήκους 1,62 εκ., αλλά και άλλα σπάνια αντικείμενα που χρονολογούνται από το 1780-1820.

 

 

Ο μύθος σίγουρα ζωντανεύει, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηχογραφημένες πληροφορίες που ακούγονται βοηθούν αρκετά στην ενημέρωση των επισκεπτών.

 

 

Στον χώρο λειτουργεί και πωλητήριο.

 


Διάβασε κι αυτό:

Βόλτα στην Παμβώτιδα, την Λίμνη της κυρά-Φροσύνης


Για τα παιδιά όλο αυτό είναι ένα ακόμη ταξίδι σε έναν κόσμο φανταστικό, όπου τα ίδια διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο!

Στον ίδιο χώρο μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Μουσείο Επαναστατικής Περιόδου και το Λαογραφικό Μουσείο, με παραδοσιακές φορεσιές της περιοχής.

Το Νησάκι είναι ο ιδανικός προορισμός για τα παιδιά, καθώς μπορούν να τρέξουν και να κινηθούν ελεύθερα. Δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και όλα δείχνουν να πηγαίνουν λίγο πιο αργά από ότι έχουμε συνηθίσει.

Στον δρόμο της επιστροφής, αφήνοντας πίσω αυτό το μικρό κομμάτι γης που κρατάει ζωντανό κάτι από τα παλιά, πάντα σκέφτομαι ότι θέλω πολύ να επιστρέψω. Είναι άλλωστε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης των Ιωαννίνων.

 


Ακολούθησέ μας και στο Instagram

Ανακαλύπτουμε την Ήπειρο με το Family Friendly Travel.

Location

Είμαι η Μάγδα, μαμά δύο αγοριών που ευτυχώς αγαπούν τα ταξίδια, τις εκδρομές και τις βόλτες όσο κι εγώ. Τα ταξίδια είναι για μένα ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε τον κόσμο και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Θα ήθελα να φτάσω σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη αν μπορούσα! Για την ώρα, θα σας πάρουμε μαζί μας στις οικογενειακές μας εξορμήσεις. Για να ονειρευτούμε και να σχεδιάσουμε παρέα μοναδικά family friendly ταξίδια!

error: Content is protected !!