Βόλτα με τα παιδιά στο Κάστρο της Κορώνης Κάστρα και Εκκλησίες

Στην Κορώνη, στο νότιο άκρο του Μεσσηνιακού κόλπου, δεσπόζει ένα υπέροχο, επιβλητικό κάστρο. Πάμε να το δούμε παρέα με τα παιδιά;

 

 

Ο σημερινός επισκέπτης της Κορώνης εντυπωσιάζεται καθώς πλησιάζει από μακριά, το επιβλητικό κάστρο της. Καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το ακρωτήρι Ακρίτας, στο νότιο άκρο του Μεσσηνιακού Κόλπου, εκεί όπου σύμφωνα με τον Παυσανία βρισκόταν η πόλη της αρχαίας Ασίνης.

 

 

Η Κορώνη και η Μεθώνη, η άλλη γνωστή μεσσηνιακή καστροπολιτεία, αποτελούσαν τους “δύο οφθαλμούς” της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας. Τα κάστρα τους είχαν τη μεγαλύτερη ακμή τους στην πρώτη Ενετοκρατία (13ος – 15ος αιώνας). Κατά τον Μεσαίωνα ήταν σημαντικοί σταθμοί για τα εμπορικά πλοία που ταξίδευαν από Δύση προς Ανατολή, αλλά και για τους προσκυνητές των Αγίων Τόπων.

 

 

Σίγουρα έχετε ακούσει την έκφραση “αυτός έχει μπάρμπα στη Κορώνη“. Τη χρησιμοποιούμε για κάποιο πρόσωπο που έχει καλές γνωριμίες και μεγάλα μέσα, ικανά να του εξασφαλίσουν προνομιακή μεταχείριση, μη αξιοκρατικό διορισμό, ευνοϊκή μετάθεση κλπ! Για την προέλευση της φράσης αυτής έχουν προταθεί διάφορες εκδοχές. Κάποιες από αυτές ανάγονται ακόμη και στους χρόνους πριν από την οθωμανική κατάκτηση. Σε κάθε περίπτωση, η επιβίωση της φράσης για να περιγράψει το φαινόμενο του ρουσφετιού και της ευνοιοκρατίας υπέρ των “δικών μας παιδιών” δείχνει και την ιδιαίτερη δύναμη και εξουσία που φαίνεται πως είχαν κάποτε οι Κορωναίοι!

Ανεβαίνοντας στο κάστρο της Κορώνης θα ακολουθήσετε μια γραφική ανηφορική διαδρομή, που ξεκινάει από τον μόλο. Τα στενά καλντερίμια διασχίζουν την πολύχρωμη πολιτεία με το νησιώτικο χρώμα, που της προσδίδουν τα ασβεστωμένα σοκάκια και τα διώροφα σπιτάκια με τα λουλούδια στα μπαλκόνια και τα πολύχρωμα κουφώματα.

 

 

Από την κεντρική πύλη, στη βόρεια πλευρά, μπαίνει κανείς σε ένα από τα λιγοστά κάστρα που στο εσωτερικό τους σώζονται ακόμη αρκετά σπίτια, τα περισσότερα ακατοίκητα, και εκκλησίες.

 

 


Για την διαμονή σας στην περιοχή σας προτείνουμε το Paris Village.


Βόλτα γύρω από το κάστρο

 

Το κάστρο της Κορώνης θεωρείται ένα από τα πιο κομψά δείγματα της βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής, παρότι η πρώτη του οικοδομική φάση ήταν στους βυζαντινούς χρόνους. Αν δεν γνωρίζεις βέβαια δύσκολα θα διακρίνεις τις διαφορετικές φάσεις και τις προσθήκες που έγιναν στα χρόνια των Οθωμανών και στην δεύτερη Ενετοκρατία.

 

 

Στο εσωτερικό του κάστρου να αναζητήσετε τους πύργους και τα περιμετρικά τείχη, όπως και τα ερείπια της Αγίας Σοφίας, μιας τρίκλιτης βασιλικής, ίσως του 7ου αιώνα με μεταγενέστερες φάσεις.

 

 

Κοντά της βρίσκεται το εντυπωσιακό κτίριο που αρχικά κτίστηκε ως καθολική εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ρόκκο. Στη συνέχεια μετατράπηκε σε οθωμανικό τέμενος και αργότερα σε ορθόδοξο ναό, αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο. Τον δυτικό περίβολο του κάστρου καταλαμβάνει σήμερα το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, που ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Αυτό που σίγουρα θα θυμάστε όμως από το κάστρο της Κορώνης είναι η συγκλονιστική θέα.

 

 

Ολόκληρος ο μεσσηνιακός κόλπο απλώνεται μπροστά σου και στο βάθος απέναντι υψώνονται οι κορφές του Ταΰγετου!


Διαβάστε επίσης

5+1 λόγοι για να επισκεφθείς την Μεσσηνία αυτό το καλοκαίρι


Ακολούθησέ μας και στο Instagram.

 

Location

Είμαι η Μάγδα, μαμά δύο αγοριών που ευτυχώς αγαπούν τα ταξίδια, τις εκδρομές και τις βόλτες όσο κι εγώ. Τα ταξίδια είναι για μένα ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε τον κόσμο και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Θα ήθελα να φτάσω σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη αν μπορούσα! Για την ώρα, θα σας πάρουμε μαζί μας στις οικογενειακές μας εξορμήσεις. Για να ονειρευτούμε και να σχεδιάσουμε παρέα μοναδικά family friendly ταξίδια!

error: Content is protected !!