Travel Tips

Για έξυπνες εξορμήσεις!
Έκδοση διαβατηρίου για μικρό παιδί – Τι πρέπει να κάνετε

Έκδοση διαβατηρίου για μικρό παιδί – Τι πρέπει να κάνετε

Η έκδοση διαβατηρίου για μικρό παιδί είναι μια απλή διαδικασία. Τι θα χρειαστείτε, πού πρέπει να πάτε, πόσο θα κοστίσει;

Πάμε να δούμε όλα όσα πρέπει να κάνετε βήμα βήμα και να λύσουμε όλες μας τις απορίες.

Πότε χρειάζεται ένα παιδί διαβατήριο;

Διαβατήριο θα χρειαστεί ένα παιδί (αλλά και εσείς) αν ταξιδεύετε σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για όλα τα υπόλοιπα ταξίδια σας στην Ευρώπη, ένα παιδί άνω των 12 ετών μπορεί να ταξιδέψει με την αστυνομική του ταυτότητα. Τα μικρότερα παιδιά όμως θα χρειαστούν διαβατήριο, το οποίο έχει ισχύ για τρία χρόνια.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν πρέπει να κλείσετε άμεσα τα αεροπορικά σας εισιτήριά, αλλά δεν έχετε ακόμη το διαβατήριο, πρέπει να μπείτε στην σελίδα της αστυνομίας για να δείτε πώς μεταγράφεται το όνομα του παιδιού σε λατινικούς χαρακτήρες, πριν κάνετε την κράτηση. Το όνομα στο οποίο θα γίνει η κράτηση ΠΡΕΠΕΙ να είναι το ίδιο με αυτό στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια εξωτερικού ζητάνε και αριθμό διαβατηρίου, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και μπορείτε να τον προσκομίσετε με την έκδοση του διαβατηρίου.

Πού θα βγάλω διαβατήριο;

Τα διαβατήρια εκδίδονται στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας, στο Γραφείο Διαβατηρίων. Μπορείτε να κάνετε μια αναζήτηση εδώ για να βρείτε σε ποιο ανήκετε, τις ώρες λειτουργίας τους και άλλες πληροφορίες. Αν δεν είστε σίγουροι αν έχετε επιλέξει το σωστό, προτείνουμε να επικοινωνήσετε μαζί τους για μια επιβεβαίωση πριν βρεθείτε εκεί.

Ποιος εκδίδει το διαβατήριο για ένα ανήλικο παιδί;

Για να εκδοθεί διαβατήριο σε ένα ανήλικο παιδί είναι απαραίτητη η συναίνεση των δύο γονέων και η φυσική παρουσία του παιδιού στο Γραφείο Διαβατηρίων όταν θα καταθέσετε τα δικαιολογητικά. Αν κάποιος από τους γονείς δεν μπορεί να είναι εκεί, πρέπει να κάνει μια υπεύθυνη δήλωση (για ευκολία μπορείτε να την κάνετε μέσω της πλατφόρμας gov.gr) δηλώνοντας ότι επιτρέπει και συναινεί στην έκδοση διαβατηρίου για το παιδί του (γράφετε το όνομα του παιδιού), προκειμένου να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Πόσο θα μου κοστίσει η έκδοση διαβατηρίου;

Για να εκδοθεί το διαβατήριο θα χρειαστείτε ένα παράβολο αξίας 73,6€. Το παράβολο εκδίδεται ηλεκτρονικά. Θα χρειαστείτε όμως κωδικούς taxisnet. Πατώντας στο πεδίο “Χορήγηση Παραβόλου” θα οδηγηθείτε σε μια φόρμα που θα σας ζητάει έναν κωδικό. Πληκτρολογείτε τον κωδικό 1863 και η φόρμα συμπληρώνεται αυτόματα. Μπορείτε να το πληρώσετε ηλεκτρονικά, αντί να χάσετε χρόνο περιμένοντας στην τράπεζα (αν επιλέξετε αυτή την περίπτωση πρέπει να έχετε μαζί σας το απόκομμα που θα εκτυπώσετε). Η βεβαίωση πληρωμής θα έρθει στο e-mail που έχετε δηλώσει.

Επίσης, θα χρειαστείτε φωτογραφίες διαβατηρίου (εμείς πληρώσαμε 14€). Θα τις βγάλετε στο φωτογραφείο της γειτονιάς σας. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φωτογραφίες που μπορεί να έχετε στο σπίτι (μικρές τύπου ταυτότητας), καθώς βγαίνουν με συγκεκριμένες κι αυστηρές προδιαγραφές. Ο φωτογράφος μας είπε ότι δεν πρέπει καν να τις πιάσουμε με τα δάχτυλα αφήνοντας το αποτύπωμά μας, γιατί δεν θα γίνουν δεκτές.

Θα χρειαστώ άλλα χαρτιά;

Στο Γραφείο Διαβατηρίων θα σας δώσουν να συμπληρώσετε τα επιπλέον έγγραφα. Μη ξεχάσετε να έχετε μαζί την αστυνομική σας ταυτότητα.

Σε πόσες μέρες θα έχω το διαβατήριο στα χέρια μου;

Η έκδοση διαβατηρίου διαρκεί 4 έως 7 μέρες. Στην περίπτωσή μας, σε ένα από τα πιο “φορτωμένα” Γραφεία Διαβατηρίων στην Αθήνα η έκδοση πήρε 5 μέρες και μεσολάβησε Σαββατοκύριακο. Φαντάζομαι όμως ότι ο χρόνος παράδοσης μπορεί να έχει μικρές διαφορές από περιοχή σε περιοχή.


Για τις πτήσεις εσωτερικού υπάρχει μια ποικιλία στο τι χρειάζονται τα μικρά παιδιά, ανάλογα με την αεροπορική εταιρία με την οποία ταξιδεύετε. Εμείς έχουμε ταξιδέψει με την ληξιαρχική πράξη γέννησης και το βιβλιάριο υγείας των παιδιών, αλλά μπορεί να σας ζητηθεί ταυτοπροσωπία, οπότε χρειάζεστε κάποιο έντυπο με φωτογραφία του παιδιού. Η πιο ασφαλής λύση είναι να επικοινωνήσετε με την εταιρία για να διασφαλίσετε τυχόν λάθη ή παρερμηνείες.

 

 

Στο Family Friendly Travel θα βρεις πολλές χρήσιμες πληροφορίες για ταξίδια με μικρά παιδιά.

Μάγδα

Μάγδα

View all posts by Μάγδα

Είμαι η Μάγδα, μαμά δύο αγοριών που ευτυχώς αγαπούν τα ταξίδια, τις εκδρομές και τις βόλτες όσο κι εγώ. Τα ταξίδια είναι για μένα ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε τον κόσμο και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Θα ήθελα να φτάσω σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη αν μπορούσα! Για την ώρα, θα σας πάρουμε μαζί μας στις οικογενειακές μας εξορμήσεις. Για να ονειρευτούμε και να σχεδιάσουμε παρέα μοναδικά family friendly ταξίδια!

Related Posts

Comments (1)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!