Ένα πρωινό με τα παιδιά στα Τρίκαλα

Ελάτε να περάσουμε ένα πρωινό στα Τρίκαλα, μια πόλη που θα σίγουρα θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις!

 

Τα Τρίκαλα είναι μια από τις πιο family friendly πόλεις στην Ελλάδα. Μπορείτε πολύ εύκολα να την περπατήσετε, να κάνετε ποδήλατο (τα ποδήλατα είναι κυριολεκτικά παντού!), να πάτε βόλτα με μωρό σε καρότσι, να φάτε καλό φαγητό και να αναζητήσετε ηρεμία και χαλάρωση στους ανοικτούς δημόσιους χώρους και δίπλα στον ποταμό Ληθαίο φυσικά, που διασχίζει το κέντρο της πόλης.

 

 

Σήμερα στην πόλη υπάρχουν πολλά Μουσεία και αξιοθέατα που μπορεί κανείς να επισκεφθεί, λειτουργεί Φιλαρμονική Ορχήστρα και Δημοτική Βιβλιοθήκη. Αξίζει να επισκεφθείτε το Ασκληπιείο της Αρχαίας Τρίκκης, το Βυζαντινό Κάστρο της πόλης, το Χαμάμ και το Τζαμί του Οσμάν Σαχ (προστατευόμενο μνημείο από την UNESCO.

Εμείς απολαύσαμε το περπάτημα στο κέντρο της πόλης και δίπλα στο ποτάμι.

 

 

Αφού περάσαμε τις γραμμές του τρένου, φτάσαμε στον Μύλο Μουτσόπουλου. Κατασκευάστηκε το 1884 και είναι ένα από τα σημαντικότερα νεότερα πολιτιστικά μνημεία της πόλης. Σήμερα χρησιμοποιείται ως ιστορικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο. Εκεί θα βρείτε τον  Δημοτικό Κινηματογράφο και Θέατρο αλλά και συνεδριακό κέντρο. Στον Μύλο λειτουργεί καφέ εστιατόριο, ενώ στον χώρο διοργανώνονται και δράσεις για τα παιδιά της πόλης.

 

 

Αν επισκεφθείτε την πόλη τα Χριστούγεννα στον Μύλο Ματσόπουλου λειτουργεί ο Μύλος των Ξωτικών. Η διαδρομή μέχρι τον Μύλο είναι απολαυστική, καθώς έξω από τον χώρο υπάρχει πάρκο με δέντρα, όπου τα παιδιά μπορούν να περπατήσουν και να τρέξουν ελεύθερα.

 

Η ιστορία της πόλης

Η πόλη των Τρικάλων είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη Τρίκκα ή Τρίκκη, η οποία ιδρύθηκε γύρω στην 3η χιλιετία π.Χ. Ονομάστηκε έτσι από τη νύμφη Τρίκκη. Η πόλη ήταν σημαντικό κέντρο της αρχαιότητας. Φαίνεται πως συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο στην πλευρά των Ελλήνων, υπήρξε πρωτεύουσα βασιλείου κατά τη μυκηναϊκή εποχή και αργότερα αποτέλεσε κέντρο του κράτους της Εστιαιώτιδας. Από το 480 π.Χ. μέχρι το 1898, όταν ενσωματώθηκε στην Ελλάδα, η πόλη γνώρισε πολλούς κατακτητές και εισβολείς. Υπήρξε σημαντικό κέντρο οικοτεχνίας, με ονομαστά  μάλλινα υφαντά και προϊόντα δέρματος. Παράλληλα αποτέλεσε σημαντικό πνευματικό κέντρο και έπαιξε βασικό ρόλο στις αγροτικές κινητοποιήσεις των αρχών του 20ού αιώνα εναντίον των τσιφλικάδων. Τα Τρίκαλα είναι ο τόπος ίδρυσης του πρώτου Γεωργικού Συνεταιρισμού στην Ελλάδα, το 1906.


Η παλιά πόλη αποτελείται από το Βαρούσι και τα παλιά Μανάβικα. Τα γραφικά σοκάκια της τραγουδήθηκαν από τον Τσιτάνη και σήμερα είναι στο σύνολό της διατηρητέα. Εκεί θα δείτε υπέροχα αρχοντικά, τις παλαιότερες εκκλησίες της πόλης και πολύ ωραία μέρη για φαγητό.

Αν βγείτε εκτός κέντρου μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στον λόφο του Προφήτη Ηλία, να δείτε το κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού και το κτήριο της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, καθώς και τα Παλιά Ψυγεία – Παγοποιεία Κλιάφα, ένα βιομηχανικό κτήριο του 1926 που σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο.

Τα Τρίκαλα είναι μια ευρυζωνική πόλη όπου κάτοικοι και επισκέπτες απολαμβάνουν δωρεάν ασύρματο internet.

 

 

Ένα πρωινό είναι αρκετό για να καταλάβεις πως η ποιότητα ζωής στα Τρίκαλα είναι σαφώς καλύτερη από πολλές άλλες πόλεις. Κάθε πόλη που σέβεται τον δημόσιο χώρο και τους πεζούς έχει άλλη κουλτούρα και πολιτισμό. Αξίζει πραγματικά να την επισκεφθείτε με τα παιδιά, έστω κι αν έχετε μόνο ένα πρωινό στη διάθεσή σας.


Βρείτε περισσότερες προτάσεις για ταξίδια κι εκδρομές στην Ελλάδα.

Για περισσότερες προτάσεις ακολούθησέ μας και στο Instagram.


 

Location

Είμαι η Μάγδα, μαμά δύο αγοριών που ευτυχώς αγαπούν τα ταξίδια, τις εκδρομές και τις βόλτες όσο κι εγώ. Τα ταξίδια είναι για μένα ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε τον κόσμο και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Θα ήθελα να φτάσω σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη αν μπορούσα! Για την ώρα, θα σας πάρουμε μαζί μας στις οικογενειακές μας εξορμήσεις. Για να ονειρευτούμε και να σχεδιάσουμε παρέα μοναδικά family friendly ταξίδια!

error: Content is protected !!