Αρχαιολογικός χώρος Ραμνούντα – επίσκεψη με τα παιδιά Μουσεία και Αρχ/κοί χώροι

Αρχαιολογικός χώρος Ραμνούντα – επίσκεψη με τα παιδιά στην άγνωστη πόλη φρούριο της Αττικής, κοντά στον Μαραθώνα. Ένας αρχαίος οικισμός με πολλά εκθέματα και μοναδική θέα μόλις λίγη ώρα μακρυά από την πρωτεύουσα.

 

 

Εκδρομή εντός Αττικής, σε έναν αρχαιολογικό χώρο που δυστυχώς δεν είναι και τόσο γνωστός, αλλά που θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Μία καλοδιατηρημένη πόλη φρούριο, δίπλα στη θάλασσα, που έχει πολλά να θαυμάσεις και να ανακαλύψεις. Οπότε, ξεκινάμε;

 

Πως θα φτάσουμε:

Υπάρχουν δύο τρόποι να προσεγγίσουμε την περιοχή. Ο πιο εύκολος, είναι μέσω της λεωφόρου Μαραθώνος, και στο ύψος της παραλίας του Σχοινιά, ακολουθούμε τη λεωφόρο Σουλίου. Ταμπέλες θα μας οδηγήσουν στον αρχαιολογικό χώρο. Εύκολος δρόμος, που δε θα κουράσει τα παιδιά.

Η άλλη διαδρομή (την οποία και ακολουθήσαμε) είναι με κατεύθυνση στο φράγμα του Μαραθώνα και μετά προς το χωριό του Γραμματικού. Από εκεί κατηφορίζουμε προς την παραλία και τον αρχαιολογικό χώρο. Οφείλω να πω ότι η διαδρομή αυτή ήταν λίγο κουραστική, ενώ χάσαμε τις εξόδους ενα – δυο φορές.

 

 

Πληροφορίες:

  • Ο Αρχαιολογικός χώρος Ραμνούντα είναι ανοικτός για το κοινό από τις 8.30 το πρωί έως και τις 15.30 , ενώ το εισιτήριο για τους ενήλικες είναι 3€. Τα παιδιά έχουν δωρεάν είσοδο.
  • Στην είσοδο έχει χώρο να αφήσετε και το αυτοκίνητο, ενώ θα βρείτε και κοινόχρηστες τουαλέτες.
  • Καθώς θα έχει λίγο περπάτημα μέχρι να φτάσουμε στον αρχαίο οικισμό, καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι. Η διαδρομή είναι κατηφορική, οπότε επιβάλλεται να φοράμε άνετα παπούτσια που να μη γλιστράνε, ενώ καπέλο και νερό επίσης κρίνονται απαραίτητα.  Σε όλη τη διαδρομή υπάρχουν φύλακες του χώρου, στους οποίου φυσικά μπορείτε να απευθυνθείτε τόσο για πληροφορίες όσο και για τυχόν πρόβλημα.

 

 

Ο Αρχαιολογικός χώρος Ραμνούντα εκτείνεται σε αρκετά μεγάλη έκταση, οπότε όπως αναφέραμε παραπάνω, θα χρειαστεί να κάνουμε μικρή πεζοπορία. Οπότε ξεκινάμε αρχικά από την είσοδο με τις ελιές, για να φτάσουμε στο ιερό της θεάς Νέμεσις, που ήταν και ο σημαντικότερος λατρευτικός χώρος της θεάς στην αρχαία Ελλάδα. Σύμφωνα με τον μύθο, η Νέμεσις ήταν η μητέρα της Ωραίας Ελένης, ενώ πατέρας της ο Δίας. Μετά την ένωσή της με τον Δία, η Νέμεσις γέννησε ένα αυγό, το οποίο επώασε η Λήδα. Μόνο όταν η Ελένη μεγάλωσε, η Λήδα την παρουσίασε στην φυσική της μητέρα, την Νέμεσι. Αυτή η σκηνή απεικονίζεται ανάγλυφη στην βάση του αγάλματος. Η θεά Νέμεσις θεωρούνταν εκδικητική θεά, οπότε η λατρεία της ήταν σημαντική για να κατευνάσει τα “πνεύματα”. Αν και η πόλη του Παμνούντα ήταν σχετικά μικρή, λόγω του των ιερών (μεγάλο ιεαρό της Νέμεσις και μικρότερο ιερό για τη Νέμεση ακι τη θεά Θέτιδα) , είχαν πολλά έσοδα. Το μεγάλο ιερό ήταν δημιούργημα ενός σπουδαίου γλύπτη της αρχαιότητας, του Αγοράκριτου, που ήταν μαθητής του Φειδία.

 

 

Κατηφορίζουμε το μονοπάτι, για να βρεθούμε μπροστά στον αρχαίο οικισμο του Ραμνούντα, έναν από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους. Ο οικισμός αυτός ήταν στρατηγικά σημαντικός για τις θαλάσσιες διαδρομές, καθώς είχαν θέα στον Ευβοικό, οπότε και ενισχυόταν συνεχώς αμυντικά με αθηναϊκή φρουρά των εφήβων (νέων ανδρών), οι οποίοι υπηρετούσαν εκεί κατά το 2ο έτος της θητείας τους.

 

 

Όταν φτάσουμε στην είσοδο των τειχών, τα τείχη είναι τόσο καλοδιατηρημένα που σίγουρα θα εντυπωσιάσουν τα παιδιά. Ειδικά το πόσο μεγάλα είναι σε σχέση με αυτά.  Η κατασκευή των τειχών έχει γίνει από μάρμαρο από τη γύρω περιοχή. Μόλις περάσετε εντός του δήμου, θα βρεθείτε σε μία αρχαία πόλη που σίγουρα μας δίνει ξακάθαρες εντυπώσεις πως ήταν οι οικισμοί και οι πόλεις στην αρχαία Ελλάδα. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το γυμνάσιο, το θέατρο, αρκετά ιερά και την ακρόπολη του Ραμνούντα. Επίσης υπάρχει ναός του Αμφιάραου (Αμφιάρειον), αλλά και αρκετοί ταφικοί περίβολοι, όπως αυτός του Μενεστίδου. Στην ακρόπολη του δήμου, είμασι σίγουρη ότι θα αφιερώσετε πολύ χρόνο, καθώς τα πεύκα και οι ελιές προσφέρουν ίσκιο για λίγη ξεκούραση, ενώ η θέα θα σας εκπλήξει.

Ο δήμος του Ραμνούντα βρίσκεται σε στρατηγική θέση, τα λιμάνια και το θαλάσσιο εμπόριο ήταν σίγουρα σημαντικές παράμετροι της τοπικής οικονομίας και ζωής. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την περίοδο του Πελοπονησιακού Πολέμου, στα δύο λιμάνια της πόλης, εισάγονταν σιτηρά για την Αθήνα.

 

 

Πραγματικά η επίσκεψη αυτή μας συνεπήρε. Στον αρχαιολογικό χώρο τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν μέσα στα στενά δρομάκια και εύκολα να φανταστούν πως ήταν η πόλη στα αρχαία χρόνια. Οι εργαζόμενοι του υπουργείου, είχαν όλη την καλή διάθεση να μας ξεναγήσουν και να εξηγήσουν στα παιδιά τι ακριβώς έβλεπαν ή τι θα μπορούσαν να δουν επιπλέον αν περπατούσαν τριγύρω. Δυστυχώς αν και είναι ένας εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος, μοναδικός στην Αττική, δεν υπάρχει μουσείο κοντά. Τα ευρήματα (τα οποία είναι και πολλά) εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ πολλά ακομα φυλάσσονται στο στέγαστρο του εργαστηρίου συντήρησης. Το εργαστήριο είναι ανοικτό στο κοινό κατά τους επετειακούς εορτασμούς που συμμετέχει το Υπουργείο Πολιτισμού (Πολιτιστικές ημέρες, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, Μνημείων κ.α.).

Δεν είναι τυχαίο ότι σε συζήτηση που είχαμε με μία από τις εργαζόμενες, μας ανέφερε ότι υπήραν μέρες που δεν υπήρχαν καθόλου επισκέπτες στο χώρο. δεν είναι “διαφημισμένος” όπως άλλοι αρχαιολογικοί χώροι, με αποτέλεσμα να μην είναι και το ίδιο γνωστός!

 

 

Καθώς είναι πολλές ακόμη οι ιστορικές πληροφορίες που μπορείτε να διαβάσετε για τον αρχαίο δήμο Ραμνούντα, αφιερώστε λίγο χρόνο και εδώ. Μία εκδρομή για να επισκεφτούμε τον αρχαιολογικό χώρο μπορεί να συνδυαστεί εύκολα μετά και με μπάνιο στη θάλασσα ή πεζοπορία στο πευκοδάσος του Σχοινιά ή βόλτα στον Μαραθώνα! Η περιοχή έχει πολλά αξιοθέτα να επισκεφτούμε!

 

Ενώ αν σου αρέσουν οι βόλτες γεμάτες ιστορία, τότε σίγουρα θα βρεις περισσότερες προτάσεις εδώ.


Διαβάστε επίσης

Μονοήμερη Εκδρομή με την Οικογένεια στο Λαύριο Αττικής


Ακολούθησέ μας και στο Instagram.

 

 

Location

Hosted By Ζήνα

Είμαι η Ζήνα, μαμα δύο ζουζουνιών και μας αρέσει να ονειρευόμαστε!!!! Δηλώνω φανατική των ταξιδιών είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, στο βουνό και στη θάλασσα, road trips ή και απλή χαλάρωση και δε σταματάω να ψάχνω τους χάρτες για νέες προκλήσεις! Παρέα με την οικογένεια, ανακαλύπτουμε την Ελλάδα.

error: Content is protected !!