Πεζοπορία με τα παιδιά – Μαύρη Σπηλιά Ευρυτανίας Πεζοπορικά Μονοπάτια

Πεζοπορία με τα παιδιά – Μαύρη Σπηλιά Ευρυτανίας, μία διαδρομή σε ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια. Περπατάμε μέσα στο δάσος και κολυμπάμε στις μικρές λιμνούλες.

 

 

Ένα ταξίδι στην υπέροχη Ευρυτανία, θα σε μαγέψει. Κάθε εποχή του χρόνου, το πράσινο και η φύση είναι τόσο όμορφη, που είναι δύσκολο να αντισταθείς να μην την ανακαλύψεις. Κάπως έτσι βρεθήκαμε στο μαγευτικό φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς, δύο χιλιόμετρα μόλις μακρυά από το χωριό Προυσσός. Και το φαράγγι αλλά και η Μαύρη Σπηλιά, θεωρούνται από τα πιο όμορφα αξιοθέατα του νομού. Οπότε άνετα παπούτσια, καλή διάθεση και ξεκινάμε!

 

 

Αν και η πρόσβαση στη σπηλιά μπορεί να γίνει από το σηματοδοτημένο μονοπάτι που ξεκινάει από τη Μονή Προυσού,  εμείς επιλέξαμε μία πιο σύντομη  και πιο εύκολη εκδοχή του, κατάλληλη για παιδιά και αρχάριους. Η διαδρομή ξεκινά από την πέτρινη βρύση που βρίσκεται δίπλα στη γέφυρα Προυσού-Τόρνου. Εκεί υπάρχει και χώρος για να αφήσετε το αυτοκίνητο.

 

 

Το μονοπάτι είναι στο μεγαλύτερό του μέρος ανηφορικό (κόκκινη σηματοδότηση) και ειδικά το τελευταίο κομμάτι του πλησιάζοντας στη Μαύρη Σπηλιά. Η όλη διαδρομή είναι μέσα στο δάσος, οπότε ο ίσκιος των δέντρων το καθιστά ιδανικό προορισμό και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το μονοπάτι μας οδηγεί σε μικρούς καταρράκτες, που δημιουργούν και μικρές λιμνούλες για να κολυμπήσουμε. Αν και το νερό είναι αρκετά δροσερό, αξίζει μία βουτια!

 

 

Το μονοπάτι είναι αρκετά φαρδύ για να το περπατήσουν και μκρότερα παιδιά, αλλά σε μερικά σημεία χρειάζεται να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί, καθώς στενεύει αρκετά. Ξύλινα γεφυράκια ολοκληρώνουν το μαγευτικό τοπίο! Η διαδρομή είναι βατή για μεγαλύτερα παιδιά (6+). Πολύ προσοχή όμως, καθώς υπάρχει νερό σε πολλά μέρη της διαδρομής και θα πρέπει να αποφεύγουμε τις βρεγμένες πέτρες που θα γλιστράνε.

 

 

Η Μαύρη Σπηλιά είναι ο τελικός προορισμός μας και τα τελευταία 10-20 μέτρα είναι πολύ ανηφορικά, ενώ τα πέτρινα σκαλοπάτια που έχουν καλυφθεί από βρύα, χρειάζονται μεγάλη προσοχή. Η σπηλιά φιλοξενούσε κατά την Τουρκοκρατία και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αγωνιστές που έβρισκαν καταφύγιο εκεί. Εξού και το όνομα Μαύρη Σπηλιά, αφού από τη φωτιά που άναβε, είχαν μαυρίσει τα τοιχώματα. Δυστυχώς τώρα, το πέτρινο καταφύγιο είναι πλέον μισογκρεμισμένο.

 

 

Για πιο έμπειρους πεζοπόρους και αναρριχητές, η διαδρομή κάτω από τη Μαύρη Σπηλιά συνεχίζει σε ένα από τα λίγα μονοπάτια via ferrata στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα αναρριχητικό μονοπάτι χαραγμένο στην απότομη πλαγιά, εξοπλισμένο με σιδερένια πακτωμένα σκαλιά και συρματόσχοινα για την ανάβαση. Δεν είναι εύκολο για τα παιδιά, ενώ χρειάζεται απαραίτητος εξοπλισμός και ένας έμπειρος οδηγος. Οπότε και στην περίπτωσή μας, δεν το δοκιμάσαμε καν.

 

 

Τεχνικά Στοιχεία Διαδρομής 

Απόσταση Διαδρομής:  3 χλμ

Διάρκεια: περίπου 1 ώρα με αρκετές στάσεις

Είδος Πορείας: Κυκλική

Υψομετρική Διαφορά: 227μ

Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο

link διαδρομής :  link 

 

 

 


Διαβάστε Ακόμα….

Πεζοπορία με τα παιδιά – Φαράγγι Σαρακίνας Κρήτης

Πεζοπορία με τα παιδιά – Ανακαλύπτωντας το βουνό Κιθαιρώνας


 

Και αν σας αρέσουν οι πεζοπορίες με τα παιδιά ανακαλύψτε περισσότερα μονοπάτια εδώ, ενώ στο Instagram θα βρεις περισσότερες ακόμα ιδέες! Λατρεύεις τον Εναλλακτικό Τουρισμό; Τότε βρες περισσότερες προτάσεις εδώ!

 

Καλές μας βόλτες!

 

 

 

 

Location

Hosted By Ζήνα

Είμαι η Ζήνα, μαμα δύο ζουζουνιών και μας αρέσει να ονειρευόμαστε!!!! Δηλώνω φανατική των ταξιδιών είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, στο βουνό και στη θάλασσα, road trips ή και απλή χαλάρωση και δε σταματάω να ψάχνω τους χάρτες για νέες προκλήσεις! Παρέα με την οικογένεια, ανακαλύπτουμε την Ελλάδα.

error: Content is protected !!