Πεζοπορία με τα παιδιά – Φαράγγι Σαρακίνας Κρήτης Εναλλακτικός Τουρισμός, Πεζοπορικά Μονοπάτια

Πεζοπορία με τα παιδιά – Φαράγγι Σαρακίνας Κρήτης. Ένα φαράγγι με καταρράκτες και άγρια ομορφιά που θα σας εντυπωσιάσει!

 

 

Αν λατρεύεις την πεζοπορία και τα φαράγγια, τότε η Κρήτη είναι το ιδανικό μέρος και σε καλέι να το ανακαλύψεις. Φαράγγια με άγρια ομορφιά, αρκετά από αυτά εύκολο να τα περπατήσεις και με τα παιδιά. Οπότε τώρα που τα παιδιά μεγάλωσαν αρκετά, επιχειρήσαμε να περπατήσουμε το φαράγγι της Σαρακίνας στη νότια Κρήτη. Αν είστε Καλοκαίρι στα μέρη αυτά, τότε είναι ιδανική εποχή, καθώς η στάθμη του νερού επιτρέπει μία ευχάριστη διαδρομή και φυσικά βουτιές στις λιμνούλες για περισσότερη δροσιά!

 

 

Πώς θα φτάσουμε:

Το φαράγγι ξεκινάει από ένα σημείο μεταξύ των χωριών Μύθους και Μάλλες, στη νότια πλευρά της Κρήτης, μόλις 20 χλμ από την πόλη της Ιεαράπετρας. Οπότε ο πιο εύκολος τρόπος είναι να κατευθυνθείς προς Ιεράπετρα, να ακολουθήσεις τον επαρχιακό δρόμο προς Βιάνο και να στρίψεις στο σημείο για Μύθους.

Άλλος τρόπος, είναι από την πόλη του Αγίου Νικολάου, μέσω του Καλού Χωριού, να ανηφορίσεις το βουνό και να βρεθείς στο χωριό Μάλλες. Από εκεί ακολουθείς το δρόμο για Μύθους. Η διαδρομή αυτή είναι υπέροχη αν σου αρέσει να ανακαλύπτεις μικρά χωριά… βέβαια αν κάνεις μικρές στάσεις, τότε θα σου πάρει περισσότερο χρόνο!

 

 

Σύμφωνα λοιπόν με την Ελληνική Μυθολογία, ένας από τους υιούς του Δία,  ο γίγαντας Σαραντάπηχος , βρέθηκε στην περιοχή κάποτε. Διψούσε όμως, οπότε έσκυψε να πιεί νερό από το ποτάμι Κρυγιός ή Μύρτος κοντά στην Ιεράπετρα. Η μακριά του γενειάδα έσκισε στα δύο το βράχο του βουνού κι οπότε και δημιουργήθηκε το  Φαράγγι της Σαρακίνας. Βέβαια, το όνομα του το φαράγγι τελικά οφείλεται στου Σαρακηνούς, καθώς είναι ένα τοπωνύμιο που είναι σύνηθες στηο νησί της Κρήτης.

 

 

Ας ξεκινήσουμε! Στην είσοδο του φαραγγιού έχει χώρο για να αφήσουμε το αυτοκίνητο και η περιπέτεια ξεκινάει!  Το φαράγγι είναι μικρό σχετικά, μόλις 1,5 χλμ για να περπατήσουμε. Καθώς όμως σε ορισμένα σημεία χρειάζεται να ανέβουμε βράχους με τη βοήεθια σχοινιών ή και σκάλας, δεν το συνηστώ για παιδιά μικρότερης ηλικίας. Στη δική μας παρέα, δεν είχα μαζί μας τον μικρό μου που ήταν 7 χρονών.

Για να το διασχίσεις, εκτός φυσικά από αντιηλιακό και καπελάκι, φοράμε και άνετα παπούτσια. Στη διαδρομή έχει πολλά σημεία με νερό, οπότε απέφυγε να φορέσεις τα καινούρια σου αθλητικά! Απλά προσέχουμε να έχουν αντιολισθητικό πάτο, όσο αυτό είναι εφικτό.

 

 

Το φαράγγι Σαρακίνας έχει τοιχώματα εντυπωσιακά και απότομα,  που τα συναντάμε κυρίως σε τεχνικά φαράγγια, δηλαδή φαράγγια που έχουν στην κοίτη τους απότομες καταβάσεις και η διάσχισή τους είναι δυνατή μόνο με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού. Μην σας φοβίζει όμως αυτό, καθώς το μονοπάτι που ακολουθούμε είναι βατό και στα σημεία που χρειάζεται ανάβαση υπάρχουν είτε παρακάμψεις είτε σχοινιά για να μας βοηθήσουν.

Το πλάτος κυμαίνεται του φαραγγιού κυμαίνεται  από 3-10 μέτρα και επειδή η κλίση στα τοιχώματα είναι σε πολλά σημεία αρνητική κλείνει από πάνω μην αφήνοντας το φως να εισχωρήσει σε κάποια σημεία. Τα τοιχώματα είναι μοναδικής ομορφιάς και κοφτά φτάνοντας τα 150 μέτρα κατακόρυφο ύψος.

 

 

Μπορεί το μονοπάτι μας να είναι μόνο 1,5χλμ, αλλά θα χρειαστείτε το λιγότερο 1 ώρα να το δισχίσετε, καθώς είμαι σίγουρη ότι οι στάσεις θα είναι πολλές!  Οι σχηματισμοί των βράχων, το μεγάλο τους ύψος, τα δέντρα που είναι κυριολεκτικά στον αέρα, οι καταρράκτες και οι μικρές λίμνες, καθιστούν το φαρράγγι Σαρακίνας ένα από τα ομορφότερα στην Κρήτη.

Οι λιμνούλες είναι ιδανικές για βουτιές και επιπλέον δροσιά. Κατά τους χειμερινούς μηνες, η στάθμη του νερού ανεβαίνει, οπότε καλό θα είναι να είμαστε προσεκτικοί, αν και πολλοί λένε ότι είναι δύσκολο να το διαβείς τότε. Εμείς το επισκεφτήκαμε Ιούλιο και ήταν ιδανικά! Λόγω του ύψους των βράχων, ο ήλιος δεν μας ενοχλούσε ενώ όταν ζεσταινόμασταν δροσιζόμασταν στο νερό.

 

 

Η διαδρομή που ακολουθήσαμε είναι η ίδια μέχρι το τέλος του φαραγγιού και πίσω να επιστρέψουμε. Πιο τολμηροί, σκαρφαλώνουν στους βράχους και συνεχίζουν μέχρι να βγουν στον ασφαλτόδρομο. Καθώς όμως είχαμε παιδιά στην παρέα και επιπλέον θέλαμε να απολαύσουμε εις διπλούν τη διαδρομή, δεν το επιχειρήσαμε.

Όταν τελειώσετε με τη πεζοπορία,  επισκεφτείτε και τα γειτονικά χωριά για καφέ και χυμό ή φυσικά για φαγητό με τέλειες παραδοσιακές γεύσεις. Και αν θέλετε να απολαύσετε τη θάλασσα, κοντά είναι το χωριό Μύρτος, που σίγουρα πρέπει να γνωρίσετε!

 

 

Τεχνικά Στοιχεία Διαδρομής 

Απόσταση Διαδρομής:  1,5 χλμ

Διάρκεια: περίπου 45 λεπτά, χωρίς τις στάσεις

Είδος Πορείας: Κυκλική

Υψομετρική Διαφορά: 100μ

Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο

 

Και αν σας αρέσουν οι πεζοπορίες με τα παιδιά ανακαλύψτε περισσότερα μονοπάτια εδώ, ενώ στο Instagram θα βρεις περισσότερες ακόμα ιδέες! Λατρεύεις τον Εναλλακτικό Τουρισμό; Τότε βρες περισσότερες προτάσεις εδώ!

 

Καλές μας βόλτες!

Location

Hosted By Ζήνα

Είμαι η Ζήνα, μαμα δύο ζουζουνιών και μας αρέσει να ονειρευόμαστε!!!! Δηλώνω φανατική των ταξιδιών είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, στο βουνό και στη θάλασσα, road trips ή και απλή χαλάρωση και δε σταματάω να ψάχνω τους χάρτες για νέες προκλήσεις! Παρέα με την οικογένεια, ανακαλύπτουμε την Ελλάδα.

error: Content is protected !!