Μπογατσόπιτα Βυτίνας – η πεντανόστιμη γλυκιά πίτα της Αρκαδίας Γεύσεις, Φαγητό και Καφές

Μπογατσόπιτα Βυτίνας – η πεντανόστιμη γλυκιά πίτα της Αρκαδίας . Μία πανεύκολη συνταγή με απλά υλικά, υπέροχη για κάθε εποχή.

 

 

Όταν βρεθείς στη Βυτίνα Αρκαδίας, σίγυρα θα πρέπει να κάνεις βόλτα στα μαγαζιά του χωριού για να απολαύσεις τα παραδοσιακά προιόντα τους. Όσπρια τοπικής παραγωγής, καταπληκτικά τυριά (ειδικά για τα μακαρόνια), χειροποίητες χυλοπίτες και μακαρόνια, μέλι ελάτου από το βουνό με ξηρούς καρπούς ή χωρίς, λικέρ και γλυκά του κουταλιού, σύγλινο και πολλά πολλά ακόμα.

 

 

Μην ξεχάσω φυσικά τα βότανα που μαζεύουν οι ντόπιοι από το βουνό, καθώς και αμύγdαλα και καρύδια. Όλα τους πεντανόστιμα να τα απολαύσεις με ελατόμελο ή μέλι ανθέων. Και αν σου αρέσουν τα χυλοπιτάκια, ετοίμασέ τα με ντομάτα στο φούρνο και ξύσε και λίγη σκληρή μυζήθρα των τοπικών παραγωγών.  Για να πάρεις μία μοναδική ιδέα των παραδοσιακών γεύσεων, μία επίσκεψη στα ταβερνάκια του χωριού, απλά επιβάλλεται. Φυσικά μην ξεχάσεις να επισκεφτείς και τις καφετέριες, όχι μόνο για καφέ, αλλά και για καταπληκτικά γλυκά… καρυδόπιτα για παράδειγμα!

 

 

Η αλήθεια είναι ότι το διήμερο που βρεθήκαμε στη Βυτίνα δοκιμάσαμε πολλά αγαπημένα πιάτα, αλλά λατρέψαμε τον κοκκινιστό κόκκορα με χυλοπίτες, μανιτάρια στη σχάρα, μπιφτέκι αγριογούρουνου και αυγά με σύγλινο. Τα παιδιά απόλαυσαν το φαγητό και φυσικά  προμηθευτήκαμε και τα απαραίτητα υλικά για να μαγειρέψουμε κάτι ανάλογο και σπίτι μας. Όσο για τα γλυκά; Τι θα λέγατε για λίγη Μπογατσόπιτα Βυτίνας ; Γιατί φανήκαμε τυχεροί και τη δοκιμάσαμε ως κέρασμα από τα χεράκια της Μαρίνας, ιδιοκτήτριας του Vytina House , το υπέροχο δηλαδή πετρόχτιστο σπίτι του 1851, που είχαμε μία εξαιρετική διαμονή.

 

 

Υλικά:

  • 700 γραμμάρια αλεύρι
  • 300 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 100 γραμμάρια λευκό κρασί
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 κουταλιά κανελογαρύφαλο ή μαστίχα
  •  κουταλιά σόδα
  • 5 κουταλιές χυμό λεμόνι

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλο (ή τη μαστίχα, αν σας αρέσει περισσότερο) , τη σόδα, το χυμό λεμόνι και το κρασί. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα και το απλώνουμε σε μικρό ταψάκι, το οποίο έχουμε λαδώσει και αλευρώσει πριν.

Ψήνουμε στο φούρνο (λειτουργία αέρα) στους 180° , για περίπου 30 λεπτά. Άλλωστε, θα το καταλάβετε και από το υπέροχο χρώμα που θα πάρει η πίτα.

 

Πώς την απολαμβάνουμε; Ακριβώς έτσι, σκέτη! Δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο, απλά λίγο καφεδάκι ή τσαγάκι. Ενώ αν κρυώσει για τα καλά, είναι ιδανικό σνακ για κάθε ώρα της ημέρας. Στη δική μας περίπτωση, μας συνόδευσε και στις πεζοπορίες με τα παιδιά!

 

Location

Hosted By Ζήνα

Είμαι η Ζήνα, μαμα δύο ζουζουνιών και μας αρέσει να ονειρευόμαστε!!!! Δηλώνω φανατική των ταξιδιών είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, στο βουνό και στη θάλασσα, road trips ή και απλή χαλάρωση και δε σταματάω να ψάχνω τους χάρτες για νέες προκλήσεις! Παρέα με την οικογένεια, ανακαλύπτουμε την Ελλάδα.





error: Content is protected !!