Βόλτα στην Παμβώτιδα, την Λίμνη της κυρά-Φροσύνης Βόλτα με τα Παιδιά

Για όσους ταξιδεύουν στα Γιάννενα, η λίμνη Παμβώτιδα είναι σίγουρα ένα από τα αξιοθέατα που θα επισκεφθούν.

 

Παρά τα πολλά καταστήματα που περιτριγυρίζουν πλέον ένα κομμάτι της και τους δεκάδες τουρίστες που θα συναντήσεις όλες τις εποχές του χρόνου, είναι το πιο γαλήνιο και μαγευτικό σημείο της πόλης. Η λίμνη Παμβώτιδα είναι γνωστή και ως η λίμνη της κυρά-Φροσύνης.  

 

 

Η ιστορία της κυρά Φροσύνης

Το όνομά της ήταν Ευφροσύνη Βασιλείου, έμεινε όμως γνωστή ως η κυρά Φροσύνη. Ήταν παντρεμένη με τον Δημήτρη Βασιλείου, έναν πλούσιο έμπορο της πόλης. Φαίνεται πως ήταν όμορφη γυναίκα, αρκετά τολμηρή και απελευθερωμένη για την εποχή της. Συνδέθηκε ερωτικά με τον γιο του Αλή Πασά, Μουχτάρ. Με την κατηγορία ότι ήταν γυναίκες ελευθέρων ηθών, στις 11 Ιανουαρίου του 1801 ο Αλή Πασάς την σκότωσε, πετώντας την στην λίμνη μαζί με άλλες 17 γυναίκες. Κάποιοι λένε πως τα κορμιά τους ξεβράστηκαν. Ο θρύλος όμως λέει πως τα κορμιά τους είναι ακόμη στον βυθό. Κάθε φορά που ως παιδί διέσχιζα την λίμνη, κοίταζα επίμονα τα νερά, σίγουρη πως θα έβλεπα την κυρά Φροσύνη.

Τέτοιος είναι ο θρύλος της Φροσύνης! Η ιστορία της έχει γίνει τραγούδι, μυθιστόρημα, ταινία, τηλεοπτική σειρά, όπερα. Οι λεπτομέρειες για τον θάνατό της δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Πολλοί υποστηρίζουν πως ο Αλή Πασάς την σκότωσε από ζήλια, άλλοι επειδή τον αρνήθηκε ενώ αυτός την αγαπούσε. Πολλοί υποστηρίζουν πως υπήρξε θύμα των πολιτικών διώξεων της εποχής.  

 

 

Η Παμβώτιδα βρίσκεται σε υψόμετρο 483 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Το μέγιστο βάθος της λίμνης αγγίζει τα 11 μέτρα. Στα νερά της καθρεφτίζεται το όρος Μιτσικέλι και η Ολύτσικα, που την περιβάλουν. Η λίμνη σχηματίζεται από τα νερά τριών κυρίως πηγών, που αναβλύζουν από του πρόποδες του Μιτσικελίου: της Ντραμπάντοβας, του Σεντενίκου και της Κρύας. Το όνομά της εμφανίζεται για πρώτη φορά το 12ο αιώνα. Γνωρίζουμε όμως ότι η λίμνη υπήρχε και παλαιότερα, από τον ιστορικό του Ιουστινιανού, Προκόπιο, που στα Κτίσματα αναφέρει την ίδρυση του φρουρίου των Ιωαννίνων ( 527-528 μ.Χ.).  

 

 

Το φυσικό περιβάλλον γύρω από την λίμνη

Οι όχθες της λίμνης Παμβώτιδας είναι πυκνόφυτες από καλαμιώνες. Η παραλίμνια βλάστηση (ιτιές, πλατάνια, λεύκες) προσφέρεται ως απάνεμο καταφύγιο σε δεκάδες ενδημικά και αποδημητικά πουλιά. Στην Παμβώτιδα μπορεί να δείτε αγριόκυκνους, κορμοράνους και ερωδιούς. Στο μέσο της Λίμνης ξεχωρίζει Το Νησάκι, το ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά σε λίμνη στην Ελλάδα! Ο οικισμός δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα, ακολουθώντας την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Σήμερα κατοικούν εκεί περισσότερα από 200 άτομα. Στο παρελθόν η στάθμη των υδάτων της λίμνης είχε μειωθεί σημαντικά. Μέχρι σήμερα όμως παίζει πρωταρχικό ρόλο για τη διατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής.  

 

 

Όταν πάγωσε η λίμνη

Έχει αναφερθεί αρκετές φορές πως η λίμνη είχε παγώσει ολόκληρη! Και μάλιστα όχι στο τόσο μακρινό παρελθόν. Ήταν το 1978, μωρό εγώ τότε στο καρότσι, που έκανα μια σύντομη βόλτα με τους γονείς μου στην παγωμένη λίμνη Παμβώτιδα. Το 1929 η θερμοκρασία έφτασε στους 17 βαθμούς υπό το μηδέν. Και φυσικά η λίμνη πάγωσε. Υπάρχουν φωτογραφίες, που δείχνουν τους κατοίκους της πόλης να κάνουν ποδήλατο στα παγωμένα νερά και να πηγαίνουν περπατώντας μέχρι το Νησάκι. Υπάρχει φυσικά και ο θρύλος που λέει ότι το 1434, ο Ντουραχάν πασάς, διέσχισε τη λίμνη με τον στρατό του, χωρίς καν να το συνειδητοποιήσει. Λένε πως όταν κατάλαβε τι είχε γίνει, θεώρησε ότι σώθηκε χάρη στην Παναγία. Για να την τιμήσει έχτισε τη μονή της Ντουραχάνης (μη παραλείψετε να την επισκεφθείτε αν βρεθείτε στην πόλη).  

 

Η λίμνη Παμβώτιδα σήμερα

Η λίμνη πάντα ήταν πηγή ζωής για την πόλη. Κάθε εποχή του χρόνου, είναι το ιδανικό μέρος για βόλτα με τα παιδιά. Μπορούν να κάνουν ποδήλατο ή πατίνι, να παίξουν στην παιδική χαρά, να τρέξουν, να απολαύσουν ζεστό καλαμπόκι ή να κάνετε μια βόλτα με τον γνωστό αμαξά.  

 

 

Φυσικά κι εσείς θα απολαύσετε τρέξιμο ή περπάτημα. Μπορείτε επίσης να καθίσετε για καφέ ή φαγητό σε κάποιο από τα καταστήματα δίπλα στη λίμνη. Και φυσικά επιβάλλεται η βόλτα στο Νησάκι με κάποιο από τα καραβάκια.  

 

 

Αν πάλι απολαμβάνετε τα αθλήματα του νερού, η Παμβώτιδα είναι ιδανική. Για αυτό και τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί κέντρα αθλητικών συναντήσεων και αγώνων για κωπηλασία, θαλάσσιο σκι και κανό.

Ήρεμη, γαλήνια, παγωμένη, άγρια, μυστηριώδης, μελαγχολική καθώς χάνεται στην πρωινή ομίχλη, λαμπερή κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο, η λίμνη έχει μια μοναδική δύναμη πάνω σε όλους εμάς που μεγαλώσαμε δίπλα της. Και μέχρι σήμερα, αυτή η αίσθηση που μου αφήνει κάθε φορά που περπατώ δίπλα της, είναι αναντικατάστατη!


Για περισσότερες προτάσεις ακολούθησέ μας και στο Instagram.

Και μην ξεχνάς, η Ήπειρος σε περιμένει να την ανακαλύψεις παρέα με το Family Friendly Travel!

 

Location

Είμαι η Μάγδα, μαμά δύο αγοριών που ευτυχώς αγαπούν τα ταξίδια, τις εκδρομές και τις βόλτες όσο κι εγώ. Τα ταξίδια είναι για μένα ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε τον κόσμο και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Θα ήθελα να φτάσω σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη αν μπορούσα! Για την ώρα, θα σας πάρουμε μαζί μας στις οικογενειακές μας εξορμήσεις. Για να ονειρευτούμε και να σχεδιάσουμε παρέα μοναδικά family friendly ταξίδια!

error: Content is protected !!