Αρχαίο Φρούριο Φυλής – Βόλτα με τα παιδιά με επιβλητική θέα Μουσεία και Αρχ/κοί χώροι

Αρχαίο Φρούριο Φυλής – Βόλτα με τα παιδιά με επιβλητική θέα πρός Πάρνηθα μέχρι και τον Αργοσαρωνικό. Ένα άγνωστο φρούριο εντός Αττικής, γεμάτο ιστορία.

 

 

Πόσα μέρη αρχαιολογικού ή περιβαλλοντικού ή ιστορικού ενδιαφέροντος εντός Αττικής έχετε επισκεφτεί; Γιατί είναι τόσα πολλά, που δυστυχώς δεν τα γνωρίζουμε καν όλα και ούτε τα έχουμε επισκεφτεί. Ένα από αυτά είναι και το Αρχαίο Φρούριο της Φυλής, στις πρόποδες της Πάρνηθας και τόσο κοντά στην Αθήνα. Με μία όμορφη διαδρομή γεμάτη πράσινο μέχρι να το προσεγγίσεις και με μοναδική θέα προς την πρωτεύουσα. Οπότε ξεκινάμε…

 

 

Πώς θα φτάσουμε:

Μέσω Αττικής Οδού (αν σας βολεύει) φτάνουμε στη λεωφόρο Φυλής και κατευθυνόμαστε προς το χωριό Χασιά. Από εκεί ακολουθούμε το δρόμο με κατεύθυνση τα Δερβενοχώρια. Ο δρόμος θέλει προσοχή, καθώς είναι ανηφορικός και με κλειστές στροφές. Περίπου δέκα χιλιόμετρα οδήγησης και ακολουθούμε την έξοδο από το δρόμο προς το Φρούριο της Φυλής. Έχει και χώρο για να αφήσουμε το αυτοκίνητο.

 

 

Το φρούριο δεσπόζει στην άκρη του βράχου, έχοντας εκπληκτική θέα. Είναι όμως εύκολο να το προσεγγίσεις, απλά ακολουθώντας το χαραγμένο μονοπάτι που θα βρεις στο τέλος του δρόμου για τα αυτοκίνητα. Δεν υπάρχει φύλαξη δυστυχώς, οπότε και η είσοδος είναι ελεύθερη στους επισκέπτες.

 

 

Το φρούριο εικάζεται ότι κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και ουσιαστικά έλεγχε τις δρόμους από Βοιωτία προς την Αθήνα, ενώ είχε αμφιθεατρική εποπτεία της πόλης. Επιγραφές και ψηφίσματα της ίδιας εποχής, αναφέρουν ότι το φρούριο χρησιμοποιήθηκε στο πόλεμο εναντίον της Μακεδονίας. Το ίδιο φρούριο το 404 π.Χ., που  η Αθήνα τέθηκε υπό τον έλεγχο των Τριάκοντα Τυράννων, αποτέλεσε ορμητήριο του Θρασύβουλου, όπως αναφέρεται από τον Ξενοφώντα, ο οποίος κατάφερε μετά από πολύμηνο αγώνα να τους εκδιώξει τον Ιανουάριο του 403πΧ.

 

 

Το Φρούριο Φυλής έχει κατασκευαστεί από ακατέργαστους, πολυγωνικούς λίθους, δημιουργώντας ένα τοίχος στην Ανατολική πλευρά του. Στη Δυτική δε χρειαζόταν τέτοια κατασκευή, καθώς ο βράχος είναι απότομος εκεί.  Δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος του τοίχους δεν έχει διατηρηθεί, αλλά σε ορισμένα σημεία μπορούμε να δούμε ψηλά τμήματα του.  Στο εσωτερικό του διακρίνονται ακόμα κάποια ερείπια από κτίσματα και καταλύματα που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους οι στρατιώτες.

 

 

Εκτός από το Φρούριο Φυλής, αξίζει να εξερευνήσετε και τη γύρω περιοχή, να βρεθείτε στις Πηγές της Φυλής και να ανηφορίσετε προς την Πάρνηθα. Η περιοχή διακρίνεται και για τα πολλά πεζοπορικά της μονοπάτια, ενώ στην Πάρνηθα μπορείτε να βρείτε εύκολα μέρη για να απολαύσετε πικ νικ. Και αν έχετε όρεξη και για μικρή πεζοπορία, τότε αξίζει να κατηφορίσετε στο Ρέμα Γκούρας!

 

 


 

Ανακαλύψτε επίσης

Μουσεία & Αρχ. Χώροι


Ακολούθησέ μας και στο Instagram  για ακόμα περισσότερες προτάσεις!

 

 

Location

Hosted By Ζήνα

Είμαι η Ζήνα, μαμα δύο ζουζουνιών και μας αρέσει να ονειρευόμαστε!!!! Δηλώνω φανατική των ταξιδιών είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, στο βουνό και στη θάλασσα, road trips ή και απλή χαλάρωση και δε σταματάω να ψάχνω τους χάρτες για νέες προκλήσεις! Παρέα με την οικογένεια, ανακαλύπτουμε την Ελλάδα.

error: Content is protected !!