Αρχαίο Θέατρο Θορικού – το αρχαιότερο θέατρο στην Ελλάδα Μουσεία και Αρχ/κοί χώροι

Αρχαίο Θέατρο Θορικού – το αρχαιότερο θέατρο στην Ελλάδα, ένας “κρυμμένος θησαυρός” στην περιοχή της Λαυρεωτικής.  Επίσκεψη με τα παιδιά σε έναν χώρο σχετικά άγνωστο και όμως τόσο κοντά στην Αθήνα.

 

 

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ πάντα είχα την εντύπωση ότι το αρχαιότερο θέατρο στην Ελλάδα ήταν αυτό στην περιοχή της Δωδώνης στην Ήπειρο. Μέχρι που τελικά διάβασα για το αρχαίο θέατρο Θορικού. Εντός Αττικής ένας αρχαιολογικός χώρος μεγάλης σημασίας, που όμως είναι σχετικά άγνωστος για πολλούς από έμάς. Κυριακή πρωί, ευκαιρία για εκδρομή δίπλα στη θάλασσα λοιπόν!

 

 

Πως θα φτάσουμε:

Η διαδρομή είναι εύκολη ακόμα και για μικρότερα παιδιά. Ουσιαστικά μέσω Βάρης – Κορωπίου ή μέσω Αττικής οδού, φτάνουμε στην έξοδο για Μαρκόπουλο. Κατευθυνόμαστε προς το Λαύριο. Το αρχαίο θέατρο Θορικού είναι λίγο έξω από την πόλη του Λαυρίου. Θα βρείτε αριστερή έξοδο προς τον αρχαιολογικό χώρο και με την κατάλληλη σήμανση.

 

 

Ο χώρος είναι περιφραγμένος και θα βρείτε και φύλακα, ενώ η είσοδος είναι εντελώς δωρεάν. Υπάρχει περιγραφή του χώρου και πληροφορίες για την ιστορία του, αλλά δυστυχώς φαίνεται αρκετά παρατημένος ή τέλος πάντωω, δεν του έχει δωθεί όση σημασία θα έπρεπε. Όπως και να έχει, η περιοχή είναι υπέροχη και η επίσκεψη αυτή εμπειρία. Το αρχαίο θέατρο είναι πολύ κοντά στην είσοδο του χώρου, οπότε δε θα κουραστούν και τα μικρότερα παιδιά. Καλο θα είναι βέβαια, αν είναι ηλιόλουστη η ημέρα, να έχετ και το καπελάκι σας.

 

 

Ιστορία – Πληροφορίες

Το θέατρο χτίστηκε σε διάφορα στάδια, με ασβεστόλιθο που υπάρχει στην περιοχή.  Η πρώτη οικοδομική φάση χρονολογείται στο τέλος της Αρχαϊκής εποχής, γύρω στο 525–480 π.Χ., δηλαδή ένα πολύ πρώιμο ελληνικό θεατρικό κτίριο. Έκτοτε, ο χώρος διαμορφώθηκε σταδιακά με διαδοχικές επεμβάσεις, οι οποίες πρέπει να συνδέονται με τις αυξημένες ανάγκες για τη συγκέντρωση των δημοτών μετά την πολιτειακή μεταρρύθμιση του Κλεισθένους το 507 π.Χ. με σκοπό την οργάνωση και λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Έτσι ενώ αρχικά το θέατρο είχε περίπου 19–21 ευθείες σειρές από πέτρινα παγκάκια με τοίχο αντιστήριξης στη βόρεια πλευρά, κατέληξε να μπορεί να φιλοξενεί περίπου 2000 – 3200 θεατές.  Συγκεκριμένα, τον 4ο αιώνα π.Χ. , προστέθηκαν καμπύλα τμήματα στο ανατολικό και δυτικό άκρο της αρχικής κερκίδας, ενώ στον 3ο αιώνα π.Χ. προστέθηκαν περισσότερες καμπύλες σειρές πάγκων στην εξέδρα στο πίσω μέρος πάνω από τον πρώην τοίχο αντιστήριξης.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το αρχαίο θέατρο του Θορικού  δεν έχει κυκλικό σχήμα όπως τα μεταγενέστερα αρχαία θέατρα, αλλά ελλειψοειδές με ορθογώνια ορχήστρα. Η ορχήστρα στηριζόταν στην ανοιχτή νότια πλευρά από έναν αναλημματικό τοίχο μήκους 24 μέτρων, ο οποίος συνδεόταν με τον φυσικό βράχο στα πλάγια. Στη δυτική πλευρά του θεάτρου βρισκόταν ένας μικρός ναός αφιερωμένος στον θεό Διόνυσο και μια αίθουσα συμποσίων για πέντε άτομα , από τα  οποία σώζονται μόνον τα θεμέλια , και στην ανατολική πλευρά πιθανότατα ένας βωμός.

 

 

Η θέα από το θέατρο είναι μοναδική, καθώς βλέπει θάλασσα και την πόλη του Λαυρίου, ενώ απέναντι φαίνεται και η Μακρόνησος.  Αν σταθείς στην ορχήστρα και μιλήσεις ή ψιθυρήσεις, ακούγεται πεντακάθαρα ακόμα και ως τις επάνω κερκίδες. Οπότε τα παιδιά έδωσαν τη δική τους παράσταση, την οποία παρακολουθήσαμε με όρεξη!

 

 

Καθώς ο χώρος φιλοξενούσε και λατομεία ασβεστόλιθου, αν προχωρήσετε και πέραν του θεάτρου θα βρείτε και άλλα μέρη να περιηγηθείτε. Και όταν κουραστείτε, απλά απολαύστε τη θέα και ετοιμαστείτε για βόλτα στην πόλη του Λαυρίου. Άλλωστε, μία Μονοήμερη Εκδρομή με την Οικογένεια στο Λαύριο Αττικής  επιβάλλεται.

 


 

Ανακαλύψτε επίσης

Μουσεία & Αρχ. Χώροι


Ακολούθησέ μας και στο Instagram  για ακόμα περισσότερες προτάσεις!

 

Location

Hosted By Ζήνα

Είμαι η Ζήνα, μαμα δύο ζουζουνιών και μας αρέσει να ονειρευόμαστε!!!! Δηλώνω φανατική των ταξιδιών είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, στο βουνό και στη θάλασσα, road trips ή και απλή χαλάρωση και δε σταματάω να ψάχνω τους χάρτες για νέες προκλήσεις! Παρέα με την οικογένεια, ανακαλύπτουμε την Ελλάδα.

error: Content is protected !!