Αρχαίος Ναός του Ποσειδώνα στον Πόρο – Επίσκεψη με τα παιδιά Μουσεία και Αρχ/κοί χώροι

Αρχαίος Ναός του Ποσειδώνα στον Πόρο – Επίσκεψη με τα παιδιά , με μοναδική θέα προς το Αιγαίο. Ένας αρχαιολογικός χώρος που πρέπει να επισκεφτείς στην επόμενη εκδρομή σου!

 

 

Το νησί του Πόρου, όσο μικρό και αν φαίνεται στο χάρτη, τόσες εκπλήξεις και υπέροχες γωνιές κρύβει. Κάθε φορά που το επισκεπτόμαστε οικογενειακώς, ανακαλύπτουμε και κάτι καινούριο… μία νέα υπέροχη παραλία ή πεζοπορικό μονοπάτι ή μια γωνιά να θαυμάσεις το υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Αυτή τη φορά βρεθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο όπου βρισκόταν ο Ναός του Ποσειδώνα.

 

 

Πώς θα φτάσετε:

Ξεκινώντας από την πόλη του Πόρου, ακολουθούμε το δρόμο για το Ασκέλι και συνεχίσουμε για Μοναστηράκι. Στο δρόμο μας θα βρούμε διακλάδωση που οδηγεί στο Ναό του Ποσειδώνα. Η διαδρομή είναι μέσα στα πεύκα και πραγματικά είναι πανέμορφη. Δεν έχει στροφές, οπότε και δε θα ταλαιπωρηθούν τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά.

 

 

Έξω από τον αρχαιολογικό χώρο έχει μέρος για να αφήσουμε το αυτοκίνητο. Ο αρχαιολογικός χώρος  είναι πάντα ανοικτός για μία επίσκεψη, ενώ φυσικά δεν υπάρχει κάποιο κόστος για εισιτήριο. Οπότε εισερχόμαστε ελεύθερα, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να σεβαστούμε το μέρος, που είναι πραγματικά μοναδικό. Ο ναός και τα βοηθητικά κτίρια, ήταν χτισμένα πάνω στο βουνό, ανάμεσα σε πολλά πεύκα και ελιές και με εκπληκτική θέα προς το Αιγαίο! Μπορεί να μη σώζονται στις μέρες μας πολλά από τα κτίρια, αλλά η βόλτα θα είναι απολαυστική.

 

 

Λίγη Ιστορία….

Ο ναός του Ποσειδώνα χτίστηκε γύρω στα 520 π.Χ. Είχε διαστάσεις 14,40 x 27,40 μ. με πρόσοψη προς τα βορειοανατολικά και ήταν δωρικός περίπτερος με 6 κίονες στις μικρές πλευρές και 12 κίονες στις μεγάλες. Βρισκόταν μέσα σε ορθογώνιο περίβολο διαστάσεων 52,95 x 26,05 μ. με 2 εισόδους, μια στη βορειοανατολική πλευρά, ακριβώς απέναντι στην είσοδο του ναού, και μία δεύτερη στην νοτιοανατολική πλευρά, στη μέση της αντίστοιχης πλευράς του ναού.

Ο ναός του Ποσειδώνα ήταν ένα φημισμένο ιερό άσυλο που δεχόταν υπό την περιφρούρησή του τους καταδιωγμένους. Ο ρήτορας Δημοσθένης ήταν ο διασημότερος άνθρωπος που είχε ζητήσει άσυλο εδώ, φεύγοντας από την Αθήνα, την οποία είχαν καταλάβει οι Μακεδόνες. Εδώ ήπιε δηλητήριο και θάφτηκε μέσα στο χώρο του Ιερού.

Κατά τις επόμενες περιόδους χτίζονται στον περιβάλλοντα χώρο Στοές με δωρικούς κίονες, καθώς και αρκετά βοηθητικά κτίρια. Στα νοτιοδυτικά του ναού υπάρχει κτίσμα διαστάσεων που ενδέχεται να ήταν το Βουλευτήριο της πόλης της Καλαυρείας. Εκεί συσκέπτονταν και οι αντιπρόσωποι των επτά πόλεων που συμμετείχαν στην Αμφικτιονία της Καλαυρείας.Στα νοτιοδυτικά του Βουλευτηρίου υπήρχε ένα άλλο κτίριο (το μνημείο του Δημοσθένη ή το Ασκληπιείο).

Ευρύματα κατά τις ανασκαφές στα βοηθητικά κτίρια, μαρτυρούν εμπορικές συναλλαγές καθώς και εργαστήρια για την κατασκευή και την επιδιόρθωση μεταλλικών αντικειμένων. Η εύρεση ενός νομίσματος του Αδριανού υποδηλώνει ότι το κτίριο ήταν ακόμα σε χρήση τον 2ο μΧ αιώνα.

Το κτίριο Α, καθώς και τα περισσότερα βοηθητικά κτίρια του χώρου, ανασκάφθηκαν το 1894 από δύο Σουηδούς αρχαιολόγους , τους Samuel Wide και Lennart Kjellberg. Ανασκεφές συνεχίστηκαν και στα νεότερα χρόνια, οπότε και το 2009 βρέθηκαν τα μικρά δωμάτια στο πίσω μέρος του κτιρίου Α.

 

 

Το ιερό του Ποσειδώνα καθώς και τα κτίρια τριγύρω, δυστυχώς βανδαλίστηκαν τον περασμένο αιώνα και υλικά τους χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ιδιωτικών κτισμάτων και μοναστηριού. Παρά το γεγονός αυτό, τα ευρήματα από τις ανασκεφές συνθέτουν μία εικόνα για τη χρήση του χώρου και τη σημασία του Ιερού κατά την αρχαιότητα.

 

 

Αν βρεθείς εκεί απόγευμα, όπως βρεθήκαμε και εμείς, τότε κάνε μία στάση και απόλαυσε τη θέα που είναι επιβλητική και υπέροχη. Και αν έχεις διάθεση και υπομονή, το ηλιοβασίλεμα θα σε μαγέψει. Άλλωστε, φαίνεται ότι οι πρόγονοί μας ήξεραν να επιλλέγουν όμορφες περιοχές για να χτίσουν, να προσευχηθούν, να ακμάσουν.

 


Διαβάστε Ακόμα….

Διαμονή με τα παιδιά στα Christine Studios στον Πόρο 

Φάρος Ντάνα – Πεζοπορία δίπλα στη θάλασσα και μοναδικό ηλιοβασίλεμα 

Nina’s House στον Πόρο – Ένα Family Friendly Σπίτι για τις διακοπές μας 


 

Για περισσότερες ιδέες και προτάσεις για βόλτες και εκδρομές, ακολούθησέ μας και στο Instagram.

 

Καλές Βόλτες!

 

 

 

 

Location

Hosted By Ζήνα

Είμαι η Ζήνα, μαμα δύο ζουζουνιών και μας αρέσει να ονειρευόμαστε!!!! Δηλώνω φανατική των ταξιδιών είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, στο βουνό και στη θάλασσα, road trips ή και απλή χαλάρωση και δε σταματάω να ψάχνω τους χάρτες για νέες προκλήσεις! Παρέα με την οικογένεια, ανακαλύπτουμε την Ελλάδα.

error: Content is protected !!