Μπρατισλάβα Σλοβακίας – Επίσκεψη στο Μεσαιωνικό Κάστρο ! Ένα επιβλητικό μνημείο που πρέπει να επισκεφτείς όταν βρεθείς στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας!
Μπρατισλάβα, η πρωτεύουσα της Σλοβακίας στην Κεντρική Ευρώπη, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μία μεγάλη οικοδομική ανάπτυξη. Παρά τα μοντέρνα κτίρια βέβεαι, η καρδιά της πόλης διατηρεί τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα, μία καστροπολιτεία γεμάτη υπέροχα σπίτια, μαγαζιά και εστιατόρια. Στο ψηλότερο σημείο της, βρίσκεται το επιβλητικό Κάστρο της Μπρατισλάβα, με άπλετη θέα στην πόλη και στον ποταμό Δούναβη.
Ιστορία
To κάστρο της Μπρατισλάβα (σλοβακικά: Bratislavský hrad) είναι ένα τετράγωνο κτίριο με τους τέσσερις γωνιακούς πύργους. Βρίσκεται σε ένα απομονωμένο λόφο των μικρών Καρπαθίων πάνω από τον ποταμό Δούναβη και αποτελεί το κεντρικό μνημείο της πόλης! Το οχυρό άρχισε να κατασκευάζεται τον 9ου αιώνα, την εποχή της Μεγάλης Μοραβίας χρησιμοποιώντας υλικά από το ρωμαϊκό οχυρό που προυπήρχε. Ονομάστηκε Πρέσμπουργκ και γίνεται αναφορά του και σε νομίσματα που εξέδωσε ο πρώτος Ούγγρος βασιλιάς, ο Στέφανος Α΄ της Ουγγαρίας. Κατά τη διάρκεια του 11ου έως και 13ου αιώνα πραγματοποιήθηκαν πολλές αλλαγές στο οχυρό, όπως για παράδειγμα κατασκευή νέας εκκλησίας, προσθήκη ενός πέτρινου ανακτόρου και κατασκευή δύο πέτρινων πύργων. Ακολούθησε νέα ανακατασκευή το 1552 και το κάστρο έλαβε τη μορφή γοτθικού ανακτόρου το οποίο περιβάλλεται από πέτρινα τείχη.
Το 1552 η Ουγγρική κρατική διοίκηση μετακινήθηκε από τη Βούδα στη Μπρατισλάβα. Η πόλη ανακηρύχθηκε επίσημος τόπος στέψης των Ούγγρων βασιλιάδων, οπότε και το γοτθικό οχυρό, μετατράπηκε σε κάστρο αναγεννησιακού στυλ. Η τελευταία μεγάλη ανακατασκευή έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Μαρίας Θηρεσίας (1740-1780). Το δυτικό τμήμα κατεδαφίστηκε και στην ανατολική πλευρά κατασκευάστηκε ένα νέο κτίριο. Δυστυχώς το κάστρο καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά το 1811. Η τελική ανακατασκευή του κάστρου άρχισε το 1953 και ολοκληρώθηκε το 1968.
Αρχιτεκτονική
Το κάστρο διαθέτει τέσσερις πύλες, με ποιο καλοδιατηρημένη την Πύλη του Σιγισμούνδου στο νοτιοανατολικά . Ο χώρος γύρω από το κάστρο είναι γεμάτος κήπους με δέντρα και λουλούδια, ενώ αγάλματα σε στυλ μπαρόκ τους διακοσμούν. Μη χάσετε την ευκαιρία να θαυμάσετε και τον Κήπο Μπαρόκ στο πίσω μέρος του κάστρου. Λέγεται ότι η ιδέα της δημιουργίας του και το στυλ του βασίζεται στους κήπους των Ανακτόρων της Βιέννης.
Σήμερα, στο εσωτερικό του Bratislavsky Hrad στεγάζονται το Θησαυροφυλάκιο, το Εθνικό Μουσείο και το Μουσείο Λαϊκής Μουσικής. Το ωράριο για επισκέψεις στον περιβάλλοντα χώρο είναι ελεύθερο, αλλά για να απολαύσετε τις εκθέσεις των Μουσείων πρέπει να πάρετε πρώτα πληροφορίες από τη κεντρική σελίδα του.
Στον χώρο πλέον λειτουργεί και καφε-εστιατόριο με απίστευτη θέα προς την πόλη της Μπρατισλάβα. Γενικά ο περίπατος γύρω από το κάστρο στα πλακόστρωτα δρομάκια του , ανάμεσα στα δέντρα, ήταν κάτι το μαγευτικό. Η θέα καταπληκτική, προς κάθε γωνιά της πόλης και φυσικά του Δούναβη.
Οφείλω να ομολογήσω ότι φάνηκα τυχερή! Επισκέφτηκα το κάστρο μία υπέροχη ανοιξιάτικη μέρα, με καταπληκτικό ήλιο και αρκετή ζέστη. Έτσι είχα την ευκαιρία να περπατήσω στο εσωτερικό του και φυσικά στους περιβάλλοντες χώρους. Δυστυχώς δεν είχα ενημερωθεί πριν και όταν βρέθηκα εκεί, τα μουσεία ήταν ήδη κλειστά. Ο περίπατος και η θέα με αποζημίωσε και φυσικά πήρα δυνάμεις για να συνεχίσω περπάτημα μέσα στην πόλη.
Με αυτές λοιπόν τις φωτογραφίες από τη πιο όμορφη γωνιά του κάστρου, με τη μοναδικά υπέροχη θέα, σας αποχαιρετώ! Η Μπρατισλάβα μπορεί να μην θεωρείται φανταχτερή όπως η Βιέννη ή η Πράγα, αλλά έχει το δικό της στυλ και χαρακτήρα, με υπέροχα σοκάκια, κτίρια, μαγαζιά, πλατείες. Μία πόλη που λάτρεψα, που περπάτησα, που γνώρισα σε αρκετά σύντομα ταξίδια μου και που σίγουρα θα χαρώ να την επισκεφτώ και πάλι!
Αν σας αρέσουν τα Ταξίδια, δείτε περισσότερες προτάσεις και στο Instagram, ενώ για εξορμήσεις στο εξωτερικό, περισσότερα εδώ!
Καλα μας ταξίδια λοιπόν!