Δημητσάνα Αρκαδίας – Φθινοπωρινή Εκδρομή με τα παιδιά

Δημητσάνα Αρκαδίας – Φθινοπωρινή Εκδρομή με τα παιδιά ! Ένα μοναδικό χωριό γεμάτο παράδοση, φύση και ιστορία, ιδανικό για την οικογένεια! Οργανώνουμε εξόρμηση τώρα που η Φύση είναι γεμάτη μοναδικά χρώματα!

 

 

Το Φθινώπορο είναι ιδανική εποχή για κοντινές εκδρομές με την οικογένεια, ειδικά σε παραδοσιακά χωριά με πλούσια Φύση! Ψάχναμε λοιπόν κάποιο όμορφο μέρος να επισκεφτούμε, που να μην είναι πολύ μακρυά από την Αθήνα, αλλά να έχει και πράγματα να δεις και να κάνεις με τα παιδιά. Δημητσάνα Αρκαδίας, ένα χωριό γεμάτο ομορφιές και πλούσια ιστορία. Η πρώτη μας εξόρμηση έγινε Νοέμβριο, αλλά επαναλήφθηκε και την Άνοιξη, τον Απρίλιο και πραγματικά ήταν μονδαικά και τις δύο εποχές. Δημητσάνα Αρκαδίας – Φθινοπωρινή Εκδρομή με τα παιδιά !

 

 

Πώς θα φτάσεις:

Η Δημητσάνα βρίσκεται στην Αρκαδία Πελοποννήσου και υπάγεται στο Δήμο Γορτυνίας. Φτάνουμε οδικώς από την Εθνική Οδό Αθηνών – Τρίπολης, στην έξοδο για Βυτίνα. Ο δρόμος έχει αρκετές ταμπέλες οπότε σίγουρα θα το βρείτε. Η διαδρομή είναι μοναδική και θα έχετε την ευκαιρία για στάσεις και σε άλλα παραδοσιακά χωριά, όπως τη Βυτίνα. Συνολική διάρκεια οδήγησης περίπου 2,5 ώρες.

Η διαδρομή για ταξίδι με μικρά παιδιά, δεν είναι δύσκολη.  Ο δρόμος στο μεγαλύτερο κομμάτι είναι Εθνική οδός και μόλις τα τελευταία 45 λεπτά βρεθήκαμε σε επαρχιακό δρόμο, ο οποίος δεν ήταν δύσβατος. Τα παιδιά δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου και έτσι οι 2,5 ώρες κύλισαν εύκολα.

 

 

Τοποθεσία – Αρχιτεκτονική:

Το χωριό είναι χτισμένο σε ορεινή τοποθεσία υψόμετρου περίπου 950 μέτρων. Η Δημητσάνα είναι κυριολεκτικά χτισμένη πάνω στην άκρη του βράχου, δίπλα στο φαράγγι του Λούσιου, έχοντας μοναδική θέα προς την πεδιάδα της Μεγαλόπολης και τον Ταύγετο. Στη θέση αυτή προυπήρχε κατά τα ομηρικά χρόνια η αρχαία πόλη Τευθις. Σε επιβλητικό σημείο, το χωριό δεσπόζει πάνω στο βράχο και θα το καταλάβεις από την πρώτη ματιά πόσο μοναδικό είναι. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό με πέτρινα αρχοντικά , τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν αναπαλαιωθεί. Τον προηγούμενο αιώνα ο πληθυσμός ήταν αρκετά μεγάλος, αλλά πολλοί ντόπιοι αναγκάστικαν να μεταναστεύσουν εκτός Ελλάδας. Πολλά από τα σπίτια έμειναν ερειπωμένα, τα οποία ευτυχώς υπάρχει πλέον έντονα μία τάση για αναπαλαίωση και χρήση τους.

 

 

Όταν θα βρεθείς λοιπόν στο χωριό, αφιέρωσε χρόνο για να το ανακαλύψεις μέσα από περίπατο. Φοράμε άνετα παπούτσια, αφού τα περισσότερα σοκάκια είναι πλακόστρωτα και προσέχουμε αν έχει βρέξει φυσικά. Τα σπίτια γεμάτα όμορφα χρώματα και ιδιαίτερες λεπτομέρειες, ενώ οι καγκελόπορτες και τα παράθυρα θα σου τραβήξουν την προσοχή. Το χωριό έχει και ανηφοριές, οπότε να είσαι προετοιμασμένος για μικρή ανάβαση!!

 

 

Ο ρόλος της Δημητσάνας στην Επανάσταση του 1821 ήταν καθοριστικός, όχι μόνο λόγω των μπαρουτόμυλων που διέθετε, αλλά και λόγω των επιφανών ανδρών που μεγάλωσαν στην περιοχή. Έτσι στον περίπατό σου μπορείς να δεις το Αρχοντικό του Αντωνόπουλου, στον οποίο είχε φιλοξενηθεί και ο Παπαφλέσσας, καθώς επίσης και την οικία του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, που συστεγάζεται με το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Κάθε γωνιά, κάθε σοκάκι και ένα μέρος της Ιστορίας. Οπότε και θα βρεθείτε και στη Βιβλιοθήκη τη Δημητσάνας, που ιδρύθηκε το 1764 και αριθμεί περισσότερο από 35.000 βιβλία.

Για τα παιδιά ιδανική είναι και μία επίσκεψη στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Στη δική μας εξόρμηση , δυστυχώς ο καιρός ήταν βροχερός, οπότε η επίσκεψη αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Όπως και να έχει, ευελπιστώ ότι θα το κάνουμε σε επόμενη εκδρομή μας.

Ο ίδιος βροχερός καιρός μας απέτρεψε από μικρή πεζοπορία στο Φαράγγι του Λούσιου και πιο συγκεκριμένα στη Μονή Φιλοσόφου και στη Μονή Προδρόμου. Είχα όμως την ευκαιρία να τις επισκεφτώ παλαιότερα που είχα πάλι βρεθεί στην περιοχή, αλλά χωρίς παιδιά. Είναι μία δριαδρομή βατή και μικρή σε απόσταση, που με λίγη προσοχή θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και οι μικρότεροι ταξιδευτές μας!

 

 

 

Όσο για τις γεύσεις; Μείναμε πολύ ευχαριστήμένοι από την εμπειρία μας αυτή. Στο χωριό θα βρείτε υπέροχα ταβερνάκια με μαγειρευτό φαγητό και παραδοσιακές γεύσεις . Οπότε με την πρώτη ευκαιρία δοκιμάστε κόκορα κοκκινιστό με χυλοπίτες,  πίτες ημέρας και φυσικά ψητά και σούπες. Και μόλις χορτάσετε, κάντε μία στάση στα μικρά καφέ για γλυκό του κουταλιού και υπέροχα ζεστά ροφήματα με βότανα της περιοχής.

 

 

Αν έχετε διάθεση και χρόνο, τότε για την επιστροφή σας στη βάση σας, επιλέξτε το δρόμο από Στεμνίτσα μέχρι την Δαβιά και από εκεί στην Τρίπολη. Η διαδρομή αυτή επίσης είναι μοναδική αφού περνάτε μέσα από το Δάσος του Μαίναλου. Εκεί μία μικρή παράκαμψη επιβάλλεται για να επισκεφτείτε το Λιμποβίσι, το μέρος που γεννήθηκε ο Θ. Κολοκοτρώνης. Φυσικά αν θέλετε να κάνετε και ενδιάμεσες στάσεις, θα βρείτε υπέροχες άκρως παραδοσιακές ταβέρνες στα χωριά που θα περάσετε. Καλή διάθεση και χρόνο και όλα γίνονται!

Κοντινές εξορμήσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες… άλλωστε, η χώρα μας έχει αμέτρητες ομορφιές! Για περισσότερες προτάσεις ακολούθησέ μας και στο Instagram! Ανακάλυψε μαζί μας την Πελοπόννησο και βρες περισσότερες ιδέες για βόλτες με τα παιδιά.

 

Καλές Εκδρομές!

Location

Hosted By Ζήνα

Είμαι η Ζήνα, μαμα δύο ζουζουνιών και μας αρέσει να ονειρευόμαστε!!!! Δηλώνω φανατική των ταξιδιών είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, στο βουνό και στη θάλασσα, road trips ή και απλή χαλάρωση και δε σταματάω να ψάχνω τους χάρτες για νέες προκλήσεις! Παρέα με την οικογένεια, ανακαλύπτουμε την Ελλάδα.

error: Content is protected !!