Εκδρομή με τα παιδιά στη Λίμνη Πλαστήρα Εναλλακτικός Τουρισμός

Εκδρομή με τα παιδιά στη Λίμνη Πλαστήρα, έναν υπέροχο προορισμό που αξίζει να επισκεφθείτε όλες τις εποχές του χρόνου.

Η Λίμνη Πλαστήρα είναι κάθε χρόνο πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Δικαίως, καθώς πρόκειται για το αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας του Ανθρώπου με την Φύση. Αυτό που θα αντικρίσετε είναι ένα μοναδικό τοπίο, που θα σας θυμίσει τα Νορβηγικά φιόρδ!

Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες από 20 τεχνητές λίμνες και η Λίμνη Πλαστήρα είναι μια από αυτές. Βρίσκεται στον Νομό Καρδίτσας και σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της. Το επίσημο όνομά της είναι Λίμνη Ταυρωπού, οι περισσότεροι όμως την γνωρίζουμε ως Λίμνη Πλαστήρα, καθώς η κατασκευή της αποδόθηκε στον πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα.


Το 1935, μετά από έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις, η περιοχή αντιμετώπισε καταστροφικές πλημμύρες. Εκείνη την χρονιά ο Πλαστήρας επισκέφθηκε την περιοχή και γενέτειρά του και φαίνεται πως δήλωσε ότι εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη.

Η συνολική επιφάνεια της λίμνης είναι 24 τ.χλμ. και το βάθος της αγγίζει τα 60 μέτρα. Αξίζει να κάνετε τον γύρο της λίμνης και να επισκεφθείτε το Φράγμα, το οποίο ήταν ένα από τα πιο σπουδαία έργα που έγιναν στην Ελλάδα εκείνη την εποχή. Αν έχετε 2-3 μέρες στη διάθεσή σας μπορείτε να κάνετε τον γύρο της λίμνης τμηματικά, ώστε να κάνετε τις απαραίτητες στάσεις και να δείτε όλα τα αξιοθέατα.

Η Λίμνη Πλαστήρα είναι κυριολεκτικά πηγή ζωής για την περιοχή. Το νερό της χρησιμοποιείται για την ύδρευση της Καρδίτσας, για άρδευση του κάμπου και για ηλεκτροπαραγωγή.
Τα τελευταία χρόνια όμως η περιοχή γνωρίζει άνθιση και λόγω του τουρισμού. Στην Λίμνη Πλαστήρα υπάρχουν δύο «παραλίες». Κάθε χρόνο διοργανώνεται κολυμβητικός διάπλους της λίμνης, ενώ οι επισκέπτες θα απολαύσουν δραστηριότητες όπως κανό, τοξοβολία, ιππασία, υδροποδήλατο κ.α. Τα γαλαζοπράσινα νερά της προσφέρονται ακόμη και για κολύμπι.

Η Λίμνη Πλαστήρα προτιμάται και από όσους αγαπούν τις πεζοπορίες κι επιλέγουν πιο εναλλακτικούς προορισμούς για τις διακοπές τους. Είτε είσαι στα πρώτα σου βήματα, είτε είσαι έμπειρος πεζοπόρος, η περιοχή, με τις βουνοπλαγιές και τις πανύψηλες, ελατοσκέπαστες βουνοκορφές των Αγράφων είναι ιδανική. Στο ξενοδοχείο που θα επιλέξετε για την διαμονή σας σίγουρα θα βρείτε πληροφορίες με τις προτεινόμενες διαδρομές, τα μονοπάτια που θα ακολουθήσετε και τον βαθμό δυσκολίας της κάθε διαδρομής. Αν δεν έχετε τον δικό σας εξοπλισμό, μη διστάσετε να ρωτήσετε στο ξενοδοχείο, καθώς υπάρχουν εταιρίες από τις οποίες μπορείτε να νοικιάσετε ό,τι θα χρειαστείτε.

Κάποιες από τις πεζοπορικές διαδρομές μπορεί να γίνουν και με παιδιά. Καλό θα είναι όμως να συμβουλευτείτε τους ανθρώπους τις περιοχής, καθώς μετά τις καταστροφές που άφησε πίσω του ο Ιανός, σε αρκετά σημεία το τοπίο έχει αλλάξει εντελώς.

Αξίζει να επισκεφθείτε

Παρατηρητήριο
Ορειβατικό Καταφύγιο
Μονή Παναγίας Πελεκητής
Βοτανικό Κήπο

Μη παραλείψετε να δοκιμάσετε την τοπική παραδοσιακή κουζίνα!

Στην περιοχή καλλιεργείται και η ποικιλία σταφυλιών «μαύρο Μεσενικόλα», το οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε σε κάποιο από τα επισκέψιμα οινοποιεία.

Η Λίμνη Πλαστήρα όπως θα καταλάβατε δεν είναι μόνο ένας χειμερινός προορισμός. Εμείς βρεθήκαμε εκεί στην καρδιά του καλοκαιριού και ανυπομονούμε να επιστρέψουμε!


Βρείτε περισσότερες προτάσεις για ταξίδια κι εκδρομές στην Ελλάδα.

Για περισσότερες προτάσεις ακολούθησέ μας και στο Instagram.

Location

Είμαι η Μάγδα, μαμά δύο αγοριών που ευτυχώς αγαπούν τα ταξίδια, τις εκδρομές και τις βόλτες όσο κι εγώ. Τα ταξίδια είναι για μένα ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε τον κόσμο και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Θα ήθελα να φτάσω σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη αν μπορούσα! Για την ώρα, θα σας πάρουμε μαζί μας στις οικογενειακές μας εξορμήσεις. Για να ονειρευτούμε και να σχεδιάσουμε παρέα μοναδικά family friendly ταξίδια!

error: Content is protected !!