4+2 Μέρη να επισκεφτείς σε Μονοήμερη Εκδρομή στη Σαλαμίνα Road Trips, Βόλτα με τα Παιδιά

4+2 Μέρη να επισκεφτείς σε Μονοήμερη Εκδρομή στη Σαλαμίνα με την οικογένεια. Μία εκδρομή γεμάτη θάλασσα και ιστορία!

 

 

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος κι εμείς δεν είχαμε κανονίσει κάτι…Είναι και που δε μπορώ τις αναμονές σε λιμάνια, αεροδρόμια και διόδια στις μεγάλες εξόδους…Έτσι έψαχνα έναν προορισμό κοντινό αλλά να έχει και κάτι που να θυμίζει διακοπές! Και κάπου εκεί έπεσε πρόταση στο τραπέζι, εκδρομή στη Σαλαμίνα! Ένας προορισμός τόσο κοντά στην Αθήνα, που όμως δεν είχαμε επισκεφτεί.

 

 

 

Πώς θα φτάσετε:

Νησάκι και όμως τόσο κοντά. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να φτάσετε στο Πέραμα και να περάσετε με καραβάκι απέναντι, στην πόλη Παλούκια.  Η διαδρομή είναι μόλις ένός τετάρτου.  Τα πλοία αναχωρούν κάθε τέταρτο και δεν χρειάζεται να έχετε βγάλει εισιτήρια από πριν.

 

Γενικά

Μην αποθαρρυνθείτε από την εικόνα του λιμανιού η υπόλοιπη Σαλαμίνα έχει τον τρόπο της να σας αποζημιώσει.Η Σαλαμίνα είναι ένας τόπος που κρύβει ιστορία που αξίζει να ανακαλύψετε. Γνωστή από την ομώνυμη Ναυμαχία που συνέβη το 480πΧ ανάμεσα στους Έλληνες και τους Πέρσες, αλλά και ησυχαστήριο του Ευριπίδη, του ποιητή Άγγελου Σικελιανού, στρατηγείο του Γεώργιου Καραϊσκάκη είναι κάποια από τα ιστορικά στοιχεία που μπορούν να σας φέρουν στην «Κούλουρη» μαζί με τα παιδιά σας μόνο και μόνο για τις ιστορίες που μπορείτε να τους διηγηθείτε! Οπότε , ξεκινάμε;;; 4+2 Μέρη να επισκεφτείς σε Μονοήμερη Εκδρομή στη Σαλαμίνα.

 

 

Στάση 1η – Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Η εκδρομή ξεκινάει όμορφα με πρωινό δίπλα στη θάλασσα και κάτω από τα Πεύκα, στην πόλη της Σαλαμίνας και στη συνέχεια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό της Μουσείο. Ένα πολύ όμορφο μουσείο που στέγαζε στο παρελθόν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας, το οποίο είχε ιδρύσει ο Καποδίστριας. Το μουσείο είναι όσο μεγάλο χρειάζεται για να στεγάσει ενδιαφέροντα εκθέματα αλλά και τόσο μικρό ώστε να μην κουραστούν τα πιτσιρίκια! Μεταξύ των εκθεμάτων του θα δείτε επιτύμβιες στήλες, άγκυρες, στοιχεία για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας αλλά και ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ακριβές αντίγραφο ενός μετρολογικού αναγλύφου που βρέθηκε στη Σαλαμίνα και παριστάνει τις μετρικές μονάδες που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία πολεοδομία και αρχιτεκτονική και πρόκειται για ένα από τα δύο που έχουν βρεθεί στον κόσμο. Το προσωπικό του μουσείου ήταν πολύ φιλόξενο και πρόθυμο να μας ξεναγήσει!

 

 

Στάση 2η – Ιστορικό Μοναστήρι Φανερωμένης

Ανεξαρτήτως του πόσο πιστεύει ο καθένας, η συγκεκριμένη Μονή αξίζει μια επίσκεψη σας τόσο για ιστορικούς όσο και για «καλλιτεχνικούς» λόγους. Το καθολικό της Μονής θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σας καθώς περιλαμβάνει περίπου 3.500 παραστάσεις φιλοτεχνημένες από το 1735. Στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί τόσο για καταφύγιο όσο και ως νοσοκομείο κατά την επανάσταση του 1821, ενώ στο προαύλιο της υπάρχει και ο τάφος του οπλαρχηγού Γιάννη Γκούρα.

 

 

Στάση 3η – Οικία Άγγελου Σικελιανού

Βγαίνοντας από το Μοναστήρι θα δείτε ένα όμορφο, γραφικό σπιτάκι πάνω στο κύμα… Πρόκειται για το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μουσείο με οικιακά αντικείμενα του ποιητή αλλά και επιστολές του προς τους κατοίκους της Σαλαμίνας. Αξίζει να το επισκεφθείτε τόσο για το λαογραφικό του ενδιαφέρον όσο και για τη θέα του.

 

Στάση 4η – Φαγητό στα ταβερνάκια της περιοχής

Το μεσημεράκι έφτασε και μαζί και η ώρα του φαγητού!  Κατευθυνθήκαμε και πάλι προς την πόλη της Σαλαμίνας με προορισμό κάποιο από τα ταβερνάκια στο λιμανάκι δίπλα στις ψαρόβαρκες! Στη Σαλαμίνα ήρθατε, θαλασσινά και ψαράκια θα φάτε! Ξακουστή για τα οστρακοειδή της και τα μαλάκια της μην ξεχάσετε να ρωτήσετε για το ψαράκι που έβγαλαν την ημέρα που θα πάτε. Με τις ψαρόβαρκες δίπλα σας δύσκολα δε θα φάτε φρέσκο ψαράκι.

 

 

Στάση 5η – Χαζεύοντας τον Πέτρινο Φάρο

Αφού χορτάσαμε την πείνα μας, βάλαμε πλώρη για το νότιο τμήμα του νησιού. Η νότια πλευρά που «βλέπει» Αίγινα έχει και τις πιο όμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά και πεύκα μέχρι το κύμα! Εμείς εντοπίσαμε την παραλία του οικισμού Περιστέρια ως πιο όμορφη ενώ αν έχετε αμάξι με τετρακίνηση αξίζει να επισκεφθείτε και τον Πέτρινο Φάρο στο ακρωτήρι Κόγχη κατασκευασμένο το 1901. Ο φάρος αποτελείται από ένα πέτρινο κτίσμα 134,75 τ.μ., που έχει  τοποθετημένο στο κέντρο του κτιρίου, πύργο,  ύψους 11 μ, ο  οποίος στην απόληξη του, φέρει μεταλλικό κλωβό.

Ο Φάρος στην Κόγχη Σαλαμίνας χαρακτηρίστηκε το 2002 ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και αποτελεί εμβληματικό και σημειολογικό μνημείο τόσο για το ιστορικό νησί της Σαλαμίνας όσο και για την περιφέρεια Αττικής. Το μνημείο αποτελεί τμήμα του  Ελληνικού  Φαρικού Δικτύου και είναι δείγμα της πολιτιστικής κληρονομιάς και της Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης.

 

 

 

Στάση 6η – Κυκλικό Ταφικό Μνημείο 

Σε  απόσταση 5 λεπτών με το αυτοκίνητο από τον Πέτρινο Φάρο, θα βρεθείτε στο Κυκλικό Ταφικό Μνημείο του 4ου αιώνα π.Χ. Βρίσκεται στο νοτιότερο ακρωτήρι της Σαλαμίνας, τις Κολόνες από όπου θα δείτε και την πανέμορφη θέα με τον πέτρινο Φάρο στον ορίζοντα σας.  Πρόκειται για ένα  μνημειακής κατασκευής κυκλικό ταφικό μνημείο  που περιέκλειε  τρεις τάφους που ανήκαν σε  πρόσωπα  της ίδιας οικογένειας.  Ο περίβολος, συνολικού ύψους 3,50μ. και διαμέτρου 10,70μ., έχει κατασκευαστεί από 6 σειρές ογκόλιθων από τοπικό ασβεστόλιθο.

Σύμφωνα με τις υποθέσεις των αρχαιολόγων, ο ιδιοκτήτης του μνημείου επέλεξε την κορυφή του ακρωτηρίου για να κατασκευάσει το εντυπωσιακό οικογενειακό ταφικό μνημείο με σκοπό να αποδώσει τιμή στα αγαπημένα του πρόσωπα που «φεύγουν», αλλά  και να κερδίσει την πολυπόθητη υστεροφημία καθιστώντας το μνημείο ένα χαρακτηριστικό κτίσμα,  ορατό στους διερχόμενους από στεριά και από θάλασσα.

 

Μετά τις περιηγήσεις μας και με κόκκινα μάγουλα από τον ήλιο ήρθε η ώρα για το πλοιάριο της επιστροφής. Μια γεμάτη μονοήμερη εξαιρετικά δίπλα στην Αθήνα που θα απολαύσουν τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά, ειδικά αν «πλέξετε» μύθους γύρω από την ιστορία του νησιού!

 

Τι μας άρεσε:

  • Οι προσπάθειες που έχουν γίνει για να αναδειχθεί η ιστορία του νησιού και το ότι μπορείς να δεις αξιοθέατα από όλες τις χρονολογικές περιόδους της Ελλάδας
  • Η πόλη της Σαλαμίνας για το αρχαιολογικό μουσείο της, το καφεδάκι κάτω από τα πεύκα στην είσοδο της πόλης, την όμορφα φτιαγμένη «περατζάδα» κατά μήκος του λιμανιού της, τα υπέροχο φαγητό στα ταβερνάκια της περιοχής.
  • Η θέα από τις Κολόνες που σε κάνει να νιώθεις πως είσαι πολύ μακριά από την Αθήνα.

Tips:

  • Οι αποστάσεις με το αυτοκίνητο στη Σαλαμίνα δεν είναι μεγάλες αλλά θα σας πρότεινα να έχετε κάποιο χάρτη μαζί σας ή να ελέγχετε διεξοδικά το gps καθώς κάποιες φορές οι ταμπέλες δεν είναι πολύ ενδεικτικές της πορείας που πρέπει να ακολουθήσετε  στο νησί.

 

Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας και στο Instagram  για να ανακαλύψεις περισσότερες ακόμα ιδέες! Για περισσότερα προτάσεις για εκδρομές και βόλτες με τα παιδιά, διάβαστε εδώ

 

Καλές Βόλτες!

 

 

Location

Είμαι η Κωνσταντίνα και αγαπώ κάθε λογής μονοπάτια! Με την οικογένεια μου αγαπάμε να εξερευνούμε τη φύση και να πεζοπορούμε σε μικρά και μεγαλύτερα βουνά, να περιπλανιόμαστε σε ανεξερεύνητα χωριουδάκια, να γνωρίζουμε την ιστορία του κάθε τόπου μέσα από τους ανθρώπους του. Κι όταν έρχεται το βράδυ θα μας βρείτε κάπου ανάμεσα σε Καταφύγια βουνού, κάμπινγκ αλλά και μικρούς οικογενειακούς ξενώνες. Όνειρο μου, να εξερευνούμε όλοι παρέα όλο και περισσότερα αχαρτογράφητα ταξιδιωτικά μονοπάτια!

error: Content is protected !!