Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου – Επίσκεψη με τα παιδιά Βόλτα με τα Παιδιά, Μουσεία και Αρχ/κοί χώροι

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου – Επίσκεψη με τα παιδιά για ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο, πάνω σε 4 τροχούς!

 

 

Ξέρατε ότι υπάρχει ένας χώρος στο κέντρο της Αθήνας που φιλοξενεί μοναδικά αυτοκίνητα του προηγούμενου αιώνα; Υπάρχει λοιπόν, το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου επί της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου, ιδανικό για όλους και ας μην είσαι λάτρης των αμαξιών. Εμείς κάθε φορά το βλέπαμε, αλλά ποτέ δεν είχαμε οργανωθεί για να το επισκεφτούμε. Μέσα στις γιορτές όμως, βρήκαμε την ευκαιρία!

 

 

Το εισιτήριο είναι λίγο ακριβό, καθώς πρόκειται επί της ουσίας για ιδιωτικό μουσείο, με εκθέματα συλλεκτών. Συγκεκριμένα είναι 10€ για τους ενήλικες και 8€ για τα παιδιά. Με το εισιτήριο έχετε πρόσβαση στο τριώροφο μουσείο, με εκθέματα από τις αρχές του 20ου αιώνα και για πάνω από 110 αμάξια. Συγκεκριμένα, η συλλογή αποτελείται από 300 αυτοκίνητα, από τα οποία 110 εκτίθενται στο Μουσείο και τα υπόλοιπα θα εκτίθενται περιοδικά. Εμείς σπαταλήσαμε 2 ώρες και ευχαρίστως θα μέναμε και άλλο, αν δεν τελειωνε το ωράριο λειτουργίας. .

 

 

Το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου φιλοξενεί αυτοκίνητα μοναδικά στο είδος τους, όπως για παράδειγμα το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο Ελληνικής κατασκευής στη δεκαετία του 70, χωρισμένα σε συλλογές. Το αρχαιότερο όχημα της συλλογής που εκτίθεται στο Μουσείο είναι μια πυροσβεστική αντλία του 1895 ουγγρικής προέλευσης και το νεότερο είναι μια Mercedes Benz 450 SL του 1980. Μεταξύ άλλων, στο Μουσείο εκτίθεται η Mercedes 300 SL Gullwing του Paul Newman, η Chrysler Ιmperial κατασκευής 1959 που ανήκε στον Robert Plant (μέλος του ροκ συγκροτήματος Led Ζeppelin) , η Lancia Αurelia κατασκευής 1953, προσωπικό αυτοκίνητο του Lorenzo Βandini (διάσημου οδηγού της Formula 1), η Cadillac Seville Gucci του 1979, με σαλόνι ειδικά σχεδιασμένο από τον Οίκο Gucci. Επιπλεόν μπορείτε να δείτε τη Chevrolet Corvette Stingray, με την οποία ο Τζόνι Πεσμαζόγλου κέρδισε πολλά ελληνικά πρωταθλήματα.

 

 

Τα αυτοκίνητα διακρίνονται στις κατηγορίες Antique, Veteran, Vintage, Post Vintage, Classic, Post Classic, Modern & Contemporary ανάλογα τη χρονιά κατασκευής τους.

Συγκεκριμένα:

Antique – αφορά στα πρώτα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν και έμοιαζαν με άμαξες χωρίς άλογα, πρίν συμπληρωθεί η πρώτη πενταετία του 20ου αιώνα. Ειδικότερα ως “Antique” θεωρούνται τα κατασκευασμένα έως το 1904.

 

 

Veteran – αμάξια κατασκευασμένα από το 1905 – 1919. Όμορφα χρώματα, προσεγμένα τιμόνια και ζάντες στις ρόδες. Πραγματικά αριστουργήματα.

Vintage –  αυτοκίνητα κατασκευασμένα τη δεκαετία 1920-1930. Ίσως η πιο πλούσια συλλογή στο χώρο, με αμάξια που είχαν τη δική τους μοναδική ιστορία, πριν καταλήξουν σε πλειστηριασμούς  ή και δημοπρασίες. Στη συλλογή αυτή, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έψαχναν τρόπους να παράγουν αμάξια οικονομικά, ώστε να είναι προσιτά στον καθένα.

Post Vintage – κατασκευασμένα από το 1931 έως και το 1945.  Την περίοδο αυτή, οι αυτοκινητοβιομηχανίες ξεκινήσαν να παράγουν αυτοκίνητα με πολλά προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως σύστημα υδραυλικών φρένων, εμπρόσθια κίνηση, περισσότερα κυβικά κ.ά.

 

 

Classic – αμάξια κατασκευασμένα 1946-1965. Τα αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας ονομάστηκαν κλασσικά, με υπέροχα χρώματα και σχέδια και πολλές καμπύλες. Αλλωστε ποιος δε θυμάται τα αυτοκίνητα στην ταινία Grease;

Post Classic – αυτοκίνητα με έτος κατασκευής 1966 – 1975. Το στυλ αλλάζει και πάμε πλέον σε πιο αυστηρές γραμμές, χωρίς καμπύλες. Έμφαση δίνουν οι κατασκευαστικές εταιρίες στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και στην τελική ταχύτητα!

 

 

Modern & Contemporary –  Modern τα αμάξια που κατασκευάστηκαν μέχρι το 1999, ενώ Contemporary τα αυτοκίνητα του 2000 και μετά. Ferrari, Cadillac, Bristol και Maserati κυριαρχούν στην αγορά με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, ορισμένα εξ’ αυτών να έχουν αναφορές στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα. Το κόκκινο χρώμα κυριαρχεί, ενώ οι γραμμές παραμένουν λιτές και πιο “γεωμετρικές”.

 

 

Στον χώρο υπάρχουν σε διάφορες γωνιές οθόνες με την ιστορία του αυτοκινητου ή και αναφορές στη λειτουργία τους. Ψάξτε και βρείτε επίσης τους προσωμοιωτές μηχανών εσωτερικής κάυσης, που σίγουρα θα εντυπωσιάσουν μικρούς και μεγάλους. Στον δεύτερο όροφο υπάρχει χώρος απασχόλησης των μικρότερων παιδιών, ενώ αν μπείτε στη σελίδα του μουσείου θα βρείτε αναλυτικά και τα διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα που είναι διαθέσιμα κάθε μήνα.  Τέλος, φεύγοντας από το μουσείο, ακολουθείστε τον κυλιόμενο διάδρομο (και όχι τον ανελκυστήρα), για να θαυμάσετε αντίστροφα την ιστορία του αυτοκινήτου με βάση τις ρόδες διαφόρων γνωστών μοντέλων… μέχρι που φτάνουμε στο κάρο και στη λίθινη εποχή!

 

 

Ένα μουσείο που μας άρεσε πολύ, που εντυπωσιαστήκαμε από τα διάφορα μοντέλα που είδαμε, που μάθαμε για τη λειτουργία του αμαξιού και γνωρίσαμε την εξέλιξή του μέσα στον χρόνο. Ένα μουσείο που αξίζει να επισκεφτείτε μικροί και μεγάλοι!

 

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 16:00
Σάββατο 11:00 – 18:00
Κυριακή 11:00 – 18:00
Δευτέρα ΚΛΕΙΣΤΟ

Τελευταία είσοδος: 45 λεπτά πριν κλείσει το μουσείο

Κλειστό: 1 Ιανουαρίου, 6 Ιανουαρίου, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, 1 Μαΐου, 15 Αυγούστου,
25 & 26 Δεκεμβρίου
Το ωράριο λειτουργίας μπορεί να αλλάξει χωρίς προειδοποίηση

Ξενάγηση: Κάθε Κυριακή ομαδική ξενάγηση στις 12:30 με κράτηση στο 2108816187.   

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου | HMM

 


Ανακαλύψτε επίσης

6+1 δράστηριότητες με τα παιδιά στο Άλσος Βεΐκου Γαλατσίου

Πεζοπορία με τα παιδιά – Μαύρη Σπηλιά Ευρυτανίας


Ακολούθησέ μας και στο Instagram  για ακόμα περισσότερες προτάσεις!

 

Location

Hosted By Ζήνα

Είμαι η Ζήνα, μαμα δύο ζουζουνιών και μας αρέσει να ονειρευόμαστε!!!! Δηλώνω φανατική των ταξιδιών είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, στο βουνό και στη θάλασσα, road trips ή και απλή χαλάρωση και δε σταματάω να ψάχνω τους χάρτες για νέες προκλήσεις! Παρέα με την οικογένεια, ανακαλύπτουμε την Ελλάδα.

error: Content is protected !!