Επίσκεψη με τα παιδιά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας Μουσεία και Αρχ/κοί χώροι

Επίσκεψη με τα παιδιά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας και στον επιβλητικό Λέοντα. Ένα μικρό μουσείο με πολλές εκπλήξεις.

 

 

Κυριακή και ευκαιρία για εκδρομή σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα. Αυτή τη φορά βρεθήκαμε στη Χαιρώνεια, για να θαυμάσουμε από κοντά το μαρμάρινο λιοντάρι της και να επισκεφτούμε το αρχαιολογικό μουσείο. Για να φτάσετε, ακολουθείτε την Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και βγαίνετε από την Έξοδο Κάστρο – Λειβαδιάς. Ακολουθείτε τις ταμπέλες για Αμφίκλεια, αλλά μόλις 13χλμ από τη Λειβαδιά, θα βρεθείτε στο όμορφο χωριό της Χαιρώνειας. ένα μέρος με μεγάλη ιστορική σημασία.

 

 

Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει ο επιβλητικός Λέων της Χαιρώνειας, ένα επιτύμβιο μνημείο ύψους πάνω από 5 μέτρα. Ο Λέων αποκαλύφθηκε τυχαία μετά από ανασκαφές το 1818. Επί της ουσίας, βρέθηκαν 5 αναστηλώθηκαν πάνω σε μαρμάρινη βάση ύψους 3 μέτρων.

Στην περιοχή της Χαιρώνειας, το 338 π.Χ. έλαβε χώρα μία μάχη που έμελλε να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της αρχαίας Ελλάδας και επι της ουσίας να σχηματιστεί ένα ενωμένο βασίλειο υπό τον Φίλιππο Β’, μονάρχη της Μακεδονίας.  Κατά τη μάχη συγκρούστηκαν ο στρατός του Φίλιππου Β’ (περίπου 30.000 άνδρες) και των συνασπισμένων στρατευμάτων της Αθήνας, της Κορίνθου, της Κέρκυρας, της Λευκάδας, της Αχαΐας, των Μεγάρων, της Ακαρνανίας, της Εύβοιας και του Κοινού των Βοιωτών, ηγέτιδα του οποίου ήταν η Θήβα. Οι Μακεδόνες αναδείχτηκαν θριαμβευτές, κατόπιν ενός ευφυέστατου σχεδίου που εφάρμοσε ο Φίλιππος Β’ με τον υιό του Αλέξανδρο (σε ηλικία 18 χρονών περίπου).

Δυστυχώς πάρα πολλοί άνδρες χάθηκαν, περισσότεροι από 1.000 Αθηναίοι, ενώ παραδόθηκαν τουλάχιστον 2.000 ακόμα και έγιναν αιχμάλωτοι πολέμου. Δεν είναι γνωστός ο αριθμός των απωλειών των Βοιωτών όπως και των Μακεδόνων, αλλά με κριτήριο τη σφοδρότητα της σύγκρουσης πρέπει να υπήρχαν αρκετοί νεκροί και πολλοί περισσότεροι τραυματίες στις τάξεις τους. 

Αρχαιολογικές ανασκαφές κοντά στο πεδίο της μάχης, στην περιοχή κάτω από το Λιοντάρι της Χαιρώνειας, αποκάλυψαν 254 σκελετούς ανδρών, πιθανώς τους νεκρούς του Ιερού Λόχου. Από αυτούς, δύο είχαν αποτεφρωθεί και οι υπόλοιποι απλά ενταφιαστεί. Το λιοντάρι θεωρείται ότι συμβολίζει τον ηρωισμό των στρατιωτών της Θήβας, τον οποίο είχε αναγνωρίσει και ο ίδιος ο Φίλιππος Β’, το οποίο κοιτάζει κατά το χωριό Θούριο που βρίσκεται ο Τύμβος των Μακεδόνων.

 

 

Ακριβώς δίπλα στο Λιοντάρι της Χαιρώνειας, βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας. Το μουσείο παραμένει ανοικτό μέχρι τις 15:00, ενώ το κόστος εισόδου για τους ενήλικες είναι 3€.

Το μουσείο είναι μικρό, αλλά η έκθεση του περιλαμβάνει πολλά ευρήματα που βρέθηκαν στις γύρω περιοχές, από τους προϊστορικούς μέχρι τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους.

Ο πρώτος χώρος του μουσείου αφορά την Αρχαία Χαιρώνεια, ενώ θα δούμε εκθέματα όπως μικροαντικείμενα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, μέρη όπλων από τη Μάχη της Χαιρώνειας και πολλά ακόμα. Ανακαλύψτε μέσα στη συλλογή τον αργαλειό που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες καθώς και τις κουβαρίστρες για τις μάλλινες κλωστές.

Ο δεύτερος χώρος μας ταξιδεύει πίσω στην Προϊστορική Βόρεια Βοιωτία και παρουσιάζει αντικείμενα καθημερινής χρήσης του νεολιθικού ανθρώπου και μία συλλογή χάλκινων αγγείων από την περιοχή του Ορχομενού.  Λίθινα εργαλεία, όπλα και εργαλεία από οστά, πέλεκυς και πολλά ακόμα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για την εύρεση τροφής και για προστασία. Πολύ σημαντικό είναι και το ομοίωμα οικίσκου της νεολιθικής εποχής, καθώς δίνει πολλές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή της εποχής.

Ο τελευταίος χώρος του μουσείου (το δωμάτιο δεξιά από την είσοδο στο χώρο) φιλοξενεί ευρήματα από τους  ιστορικούς χρόνους. Αγγεία πήλινα αλλά και γυάλινα, μυροδοχεία, κοσμήματα, νομίσματα των γύρω περιοχών και πολλά γλυπτά είναι μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να δείτε. Τα περισσότερα από αυτά ήταν για άσκηση της λατρείας προς τους θεούς.

Πολύ ενδιαφέρον είναι το γλυπτό σε σχήμα σφαίρας που απεικονίζεται ο θεός Ήλιος από τη μία πλευρά και η θεά Σελήνη από την άλλη. Ψάξτε να βρείτε και το χάλκινο κάτοπτρο καθώς και το ψηφιδωτό των εποχών.

Οφείλω να πω ότι τα μεγάλα μουσεία ίσως και να κουράζουν τα παιδιά. Το συγκεκριμένο όμως είναι όσο μικρό χρειάζεται για να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους (ειδικά τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά), χωρίς να κουραστούν ή να βαρεθούν. έχει πολλά πράγματα να δείτε και μάλιστα πολλά από αυτά τα δικά μου παιδιά δεν τα είχαν ξαναδεί κάπου αλλού. Για παράδειγμα ξετρελάθηκαν με τους χαυλιόδοντες αγριογούρουνου που τους χρησιμοποιούσαν στη Λίθινη Εποχή για όπλα αλλά και για να ανοίγουν τρύπες ή και με τους σπόρους δημητριακών που βρέθηκαν σε ανασκαφές.

Οπότε, στην επόμενη εκδρομή σας, μία στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας και στο μαρμάρινο Λιοντάρι, επιβάλλεται!

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ : 08:30 – 15:30, Τρίτη κλειστό
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ : κανονικό: 3€ / μειωμένο: 2€
ΤΗΛΕΦΩΝΟ  (+30) 2261095270

 


Διαβάστε Ακόμα….

Μουσεία και Αρχ/κοί χώροι

Αγόριανη Παρνασσού: 10 λόγοι για εκδρομή με τα παιδιά 

Εκδρομή με τα παιδιά στο παραδοσιακό χωριό Βελίτσα Φθιώτιδος 


 

Και αν σου αρέσουν αυτές οι προτάσεις, τότε ακολούθησε μας και στο Facebook για ακόμα περισσότερες προτάσεις!

Location

Hosted By Ζήνα

Είμαι η Ζήνα, μαμα δύο ζουζουνιών και μας αρέσει να ονειρευόμαστε!!!! Δηλώνω φανατική των ταξιδιών είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, στο βουνό και στη θάλασσα, road trips ή και απλή χαλάρωση και δε σταματάω να ψάχνω τους χάρτες για νέες προκλήσεις! Παρέα με την οικογένεια, ανακαλύπτουμε την Ελλάδα.

error: Content is protected !!