Επίσκεψη με τα παιδιά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων Μουσεία και Αρχ/κοί χώροι

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων στο Νομό Ξάνθης είναι ένα από τα πιο ωραία μουσεία που έχουμε επισκεφθεί μέχρι σήμερα με τα παιδιά.

 

 

Τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων έγιναν τον Ιανουάριο του 2000. Στη μόνιμη έκθεση θα δείτε αντικείμενα που βρέθηκαν στην πόλη και τα νεκροταφεία των αρχαίων Αβδήρων. Η έκθεση περιλαμβάνει τρεις ενότητες. Τα εκθέματα μας αφηγούνται πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες και μας ταξιδεύουν από τον 7ο αι. π.Χ. μέχρι τον 13ο αι. μ.Χ.

Οι ενότητες της έκθεσης

Δημόσιος βίος, Ιδιωτικός βίος και Ταφικά Έθιμα είναι οι κύριες θεματικές ενότητες. Η έκθεση χωρίζεται σε δύο επίπεδα κι έχει σαφέστατα εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ενώ την ίδια ώρα κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Τα αντικείμενα που εκτίθενται πλαισιώνονται από επεξηγηματικά κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια, χάρτες και διαγράμματα, έτσι ώστε οι επισκέπτες, από τον μεγαλύτερο μέχρι τον μικρότερο, να μπορούν να περιηγηθούν μόνοι τους με μεγάλη ευκολία.

 

 

Αυτό όμως που μας κέρδισε σε αυτό το μουσείο είναι ότι προβάλλεται κυρίως η καθημερινή ζωή των αρχαίων Αβδηριτών, μέσα από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι απλοί άνθρωποι στις καθημερινές τους ασχολίες. Έτσι τα παιδιά, ακόμη και τα πιο μικρά, θα αναγνωρίσουν αντικείμενα που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα.

 

 

Παράλληλα θα μάθουν για τις ποικίλες δραστηριότητες των ανθρώπων μιας άλλης εποχής, για το εμπόριο και την βιοτεχνία, για τις δουλειές του σπιτιού, τα ρούχα και την ζωή των παιδιών που έζησαν εκατοντάδες χρόνια πριν. Με τον τρόπο αυτόν παρουσιάζεται και η διαχρονική εξέλιξη της πόλης, ενώ γίνονται εμφανείς οι αλλαγές στη ζωή των κατοίκων και στον τρόπο κατασκευής των αντικειμένων που χρησιμοποιούσαν.

Η ενότητα Ταφικά Έθιμα είναι σίγουρα η πιο εντυπωσιακή!

 

 

Στην έκθεση παρουσιάζονται σκελετοί ανθρώπων κάθε ηλικίας, όπως βρέθηκαν στις ανασκαφές. Οι σαρκοφάγοι βρεφών και πολύ μικρών παιδιών ήταν από τα πιο δύσκολα σημεία της έκθεσης, έγιναν όμως η αφορμή να συζητήσουμε με τα παιδιά για ένα θέμα που απασχολεί και προβληματίζει.

 

 

Αξίζει να το επισκεφθείτε αν βρεθείτε στην περιοχή! Σίγουροι θα φύγετε γεμάτοι εικόνες και όρεξη να μάθετε ακόμη περισσότερα πράγματα για την περιοχή και την ιστορία της.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και το ωράριο λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΛΑ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ξάνθης, στην οποία υπάγεται το Μουσείο.


Για περισσότερες προτάσεις ακολούθησέ μας και στο Instagram.

Δες εδώ Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους που έχουμε επισκεφθεί παρέα με τα παιδιά!

 

Location

Είμαι η Μάγδα, μαμά δύο αγοριών που ευτυχώς αγαπούν τα ταξίδια, τις εκδρομές και τις βόλτες όσο κι εγώ. Τα ταξίδια είναι για μένα ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε τον κόσμο και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Θα ήθελα να φτάσω σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη αν μπορούσα! Για την ώρα, θα σας πάρουμε μαζί μας στις οικογενειακές μας εξορμήσεις. Για να ονειρευτούμε και να σχεδιάσουμε παρέα μοναδικά family friendly ταξίδια!

error: Content is protected !!