Επίσκεψη με τα παιδιά στο Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη Μουσεία και Αρχ/κοί χώροι

Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη είναι ίσως το πιο γνωστό μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στη χώρα μας.

 

Αν βρεθείτε στα Γιάννενα, μια επίσκεψη στο Μουσείο επιβάλλεται. Βρίσκεται στο χωριό Μπιζάνι, μερικά μόλις χιλιόμετρα εκτός πόλης.

Θα δείτε περισσότερα από 30 ιστορικά θέματα και περίπου 150 κέρινα ομοιώματα. Όλα τα έργα είναι δημιουργίες ενός ανθρώπου, του Παύλου Βρέλλη. Ο γλύπτης μέσα από το έργο του παρουσιάζει σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας, όπως την Ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, την ανατίναξη στο Κούγκι, το στρατηγείο του ’40, την μάχη της Κρήτης κ.α. Ο επισκέπτης βλέπει επίσης δεκάδες κέρινα ομοιώματα, σε φυσικό μέγεθος, σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής όπως τον Κολοκοτρώνη, τον Κανάρη, τον Ρήγα Βελεστινλή, τον Κατσαντώνη κ.α.

 

 


Πριν την επίσκεψή σας μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα του Μουσείου για να δείτε κάποια από τα έργα, καθώς ορισμένα από αυτά μπορεί να φανούν τρομακτικά σε παιδιά μικρής ηλικίας.


Τα τελευταία 26 χρόνια, από το 1995, το Μουσείο λειτουργεί στο Μπιζάνι, σε ένα κτήριο φτιαγμένο στα πρότυπα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του τόπου. Εκεί ο Βρέλλης θέλησε να δημιουργήσει εκθεσιακούς χώρους που αναπαριστούν την ατμόσφαιρα και το κλίμα της εποχής στην οποία αναφέρεται το κάθε έργο. Και τα κατάφερε, αφιερώνοντας αμέτρητες ώρες προσωπικής δουλειάς!

 

 

Ποιος ήταν ο Παύλος Βρέλλης

 

Ο Παύλος Βρέλλης γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1923. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου ξεχώρισε για την παρατηρητικότητά του και την αγάπη του για την τέχνη. Έφτιαχνε προτομές, ασχολήθηκε με την χαρακτική, με τον πηλό, έφτιαχνε σκίτσα και ζωγράφιζε, συμμετείχε ως αθλητής στο άλμα επί κοντώ, έγραφε ποιήματα και παρακολουθούσε μαθήματα βυζαντινής μουσικής και ορθοφωνίας.

Η μεγάλη του αγάπη όμως ήταν η γλυπτική. Το 1954 αποφοιτά από τη Σχολή του, αλλά δε σταματά εκεί. Με υποτροφία, παρακολουθεί μαθήματα Τέχνης & Τεχνικής της Χαλκογλυπτικής στη Φλωρεντία και Ψηφοθεσίας στη Ραβέννα. Εργάστηκε για τη συντήρηση τμημάτων του Μουσείου Ακροπόλεως από τον Ιερό Βράχο, καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Για χρόνια δίδαξε στο Τζάνειο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πειραιά.

Το 1962 παντρεύεται κι επιστρέφει στην Ήπειρο. Συνεχίζει να παίρνει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις γλυπτικής στην Ελλάδα και περιοδεύει στην Ήπειρο για να δώσει διαλέξεις και για να μελετήσει από κοντά την Ηπειρώτικη Λαϊκή Τέχνη. Εργάζεται σαν καθηγητής Τεχνικών και προετοιμάζει τους μελλοντικούς υποψήφιους Αρχιτεκτονικής. Ιδρύει μάλιστα και την δική του σχολή. Για 7 χρόνια αποσπάται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προκειμένου να παραδώσει μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης.

 

 

Το 1983 αγόρασε ένα χώρο 17 στρεμμάτων στο χωριό Μπιζάνι. Εκεί έφτιαξε, με προσωπική εργασία και κόπο, το Μουσείο που στεγάζει την δουλειά του και το όραμά του μέχρι σήμερα. Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη άνοιξε τις πύλες του στις 31 Ιουλίου 1995 και μέχρι σήμερα έχει δεχθεί χιλιάδες επισκέπτες.

Ο Παύλος Βρέλλης έφυγε από τη ζωή στις 23 Ιουλίου 2010.


Για περισσότερες προτάσεις ακολούθησέ μας και στο Instagram.

Δες εδώ Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους που έχουμε επισκεφθεί παρέα με τα παιδιά!

Στο Μουσείο δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση. Οι φωτογραφίες των έργων που βλέπετε στην ανάρτηση είναι από την σελίδα του Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη στο Facebook.

Location

Είμαι η Μάγδα, μαμά δύο αγοριών που ευτυχώς αγαπούν τα ταξίδια, τις εκδρομές και τις βόλτες όσο κι εγώ. Τα ταξίδια είναι για μένα ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε τον κόσμο και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Θα ήθελα να φτάσω σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη αν μπορούσα! Για την ώρα, θα σας πάρουμε μαζί μας στις οικογενειακές μας εξορμήσεις. Για να ονειρευτούμε και να σχεδιάσουμε παρέα μοναδικά family friendly ταξίδια!

error: Content is protected !!