Επισκεψη στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαιδευσης Μουσεία και Αρχ/κοί χώροι

Επισκεψη στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαιδευσης στην Πλάκα, παρέα με τα παιδιά. Μία βόλτα που σε γυρνάει στα μαθητικά σου χρόνια! Μία επίσκεψη που θα κάνει τους μεγάλους να αναπολήσουν το παρελθον και τα παιδιά να ζήσουν μία αξέχαστη εμπειρία στις τάξεις των προηγούμενων ετών.  

 

 

Αν λατρεύεις τα ταξίδια στο παρελθόν, σε μία εποχή γεμάτη παιχνίδι και ξεγνοιασιά, τότε όταν βρεθείς στην περιοχή της Πλάκας Αθήνας, πέρνα μία βόλτα από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Ένα παραδοσιακό σπίτι στην Πλάκα, στην οδό Τριπόδων, αριθμός 23, πολύ κοντά στο Μουσείο Ακρόπολης. Τελεί υπο την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και είναι μέλος του Δικτύου Μουσείων  και Πολιτιστικών Φορέων Ιστορικού Κέντρου Αθηνών. Δύσκολο να μην το βρείτε, αφού το κτίριο είναι στολισμένο με κορδέλες και χρώμα!  

 

 

Το κτίριο είναι τριώροφο, οπότε σε κάθε όροφο θα απολαύσετε ένα διαφορετικό ταξίδι στο παρελθόν. Το ισόγειο, αποτελεί μία μεγάλη βιβλιοθήκη με συγγράματα των δύο προηγούμενων αιώνων, τετράδια μαθητών, σχολικά βιβλία και φυσικά τον απαραίτητο εξοπλισμό του μαθητή όπως κονδηλοφόρους, άβακες, πλάκες, τσάντες και πολλά ακόμα. Τη συλλογή συμπληρώνουν πολλές σχολικές φωτογραφίες εποχής, δηαλδή τις καθιερωμένες φωτογραφίες με όλη την τάξη. Τέλος, απολαυστε και τη συλλογή με παιδικά μυθιστορήματα, όλα εικονογραφημένα από κλασσικούς συγγραφείς της εποχής.  

 

 

Κάθε μέρος του μουσείου, κάθε κομμάτι της συλλογής είμαι σίγουρη, ότι θα σας συγκινήσει… εμάς τους παλαιότερους, ενώ για τα παιδιά θα είναι εμπειρία να δουν πως κάναμε μαθήματα.  Βιβλία του δημοτικού, χάρτες για το μάθημα τις Γεωγραφίας και τα χειροποίητα για την Χειροτεχνία.  Ποιος δεν έκανε ψηφιδωτά ή δεν έκοψε φιγούρες Καραγκιόζη; Αλλά σίγουρα δε θα θυμάστε το χάρτινο κέντημα που είχαμε τα κορίτσια. Ένα μικρό δηλαδή βιβλιαράκι, με τις σελίδες κομμένες σε λωρίδες που ανάλογα το σχέδιο που ήθελες να κάνεις, περνούσες ανάμεσά τους χρωματιστό χαρτί!  

 

 

Ο δεύτερος όροφος αποτελεί ουσιαστικά μία αναπαράσταση τάξεων του σχολείου. Με τα κλασσικά ξύλινα θρανία, την έδρα του δασκάλου πάνω στο ξύλινο βάθρο, τον μαυροπίνακα και τον άβακα φυσικά. Θα δείτε ποδιές για κορίτσια καθώς και στολές που φορούσαν τα αγόρια, ιδιαίτερα στα ιδιωτικά σχολεία. Στον ίδιο όροφο, υπάρχει ένας χώρος αφιέρωμα στα παιχνίδια της εποχής, όπως ξύλινα αλογάκια, μπίλιες, αμαξάκια και πορσελάνινες κούκλες, σβούρες και πολλά ακόμα!  

 

 

Ο τελευταίος όροφος, ουσιαστικά είναι το υπόγειο. Βγείτε από την κεντρική είσοδο και κατεβείτε τα σκαλάκια για τον κάτω όροφο. Στην είσοδό του, μπορείτε να αφήσετε τη δική σας αφιέρωση ή να γράψετε ότι σας έκανε εντύπωση ή ακόμα και να ζωγραφίσετε, αφού οι τοίχοι έχουν διαμορφωθεί ως μαυροπίνακες. Τέλος, υπάρχει μία ακόμα αναπαράσταση τάξης σχολείου, στην οποία φυσικά έχει και τους γεωγραφικούς χάρτες της εποχής. Σοβαρα τώρα, ποιος δε θυμάται να τον στέλνει ο δάσκαλος στο γραφείο του διευθυντή για να φέρει τον χάρτη της Ελλάδας ή της Ευρώπης, πριν το μάθημα της Γεωγραφίας;  

 

 

Στο Μουσείο διοργανώνονται δράσεις και προγράμματα για τα παιδιά που θα σας ενθουσιάσουν. Ξεναγήσεις, περίπατοι στην περιοχή, εργαστήρια κατασκευών, αφήγηση παραμυθιών και πολλά ακόμα. Μπορείτε να ενημερωνόσαστε από την ιστοσελίδα του μουσείου ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά!    

 

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά: 10:00-18:00 / Σαββατοκύριακα 11:00-19:00 / Δευτέρα: Κλειστά

Eίσοδος: 3 ευρώ. Δωρεάν σε εκπαιδευτικούς, παιδιά έως 12 ετών, κατόχους κάρτας εισόδου σε Μουσείο και στα μέλη του.

 


Ανακαλύψτε επίσης

Μουσεία και Αρχ/κοί χώροι 


Ακολούθησέ μας και στο Instagram  για ακόμα περισσότερες προτάσεις!  

Location

Hosted By Ζήνα

Είμαι η Ζήνα, μαμα δύο ζουζουνιών και μας αρέσει να ονειρευόμαστε!!!! Δηλώνω φανατική των ταξιδιών είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, στο βουνό και στη θάλασσα, road trips ή και απλή χαλάρωση και δε σταματάω να ψάχνω τους χάρτες για νέες προκλήσεις! Παρέα με την οικογένεια, ανακαλύπτουμε την Ελλάδα.

error: Content is protected !!