Γιαννιώτικα πασχαλινά κουλούρια, γιατί Πάσχα στα Γιάννενα δίχως αυτά δεν γίνεται! Σε όποιο σπίτι κι αν πας θα τα έχουν φτιάξει.
Η βασική συνταγή έχει αμμωνία και φυτίνη. Είναι μαλακά, πορτοκαλένια και μπορείς, αφού τα ψήσεις, να τα αχνίσεις με ζάχαρη. Σου εγγυώμαι πως θα κάνουν την καλύτερη παρέα με τον καφέ, το τσάι σου, αλλά και το γάλα των παιδιών.
Βάζουμε στο μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη και την φυτίνη και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Ρίχνουμε σιγά σιγά την αμμωνία μέσα στον χυμό για να διαλυθεί. Φροντίστε να τα βάλετε σε ένα μπολ, γιατί ρίχνοντας την αμμωνία ο χυμός θα “φουσκώσει” λίγο. Στη συνέχεια ενώνουμε τον χυμό-αμμωνία με το υπόλοιπο μείγμα στο μίξερ.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε. Η ζύμη θα είναι ρευστή, δεν θα μπορείτε δηλαδή να την πλάσετε εύκολα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κουτάλι για να σας βοηθήσει να φτιάξετε τα κουλούρια.
Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου. Παίρνουμε λίγη ποσότητα με το κουτάλι και την βάζουμε στη λαδόκολλα. Ακολουθούμε αυτή την διαδικασία, αφήνοντας μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα κουλούρια, γιατί θα απλωθούν πολύ και θα ενοποιηθούν.
Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 10-15 λεπτά, ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου σας.
Αφού τα βγάλουμε μπορούμε να τα αχνίσουμε. Τα κουλούρια αυτά είναι μαλακά. Για να διατηρηθούν έτσι μπορείτε να τα βάλετε σε σακουλάκια ή τσίγκινα κουτάκια με καπάκι. Στα χωριά στα Γιάννενα τα βάζουν σε λεκανίτσες και τα σκεπάζουν με μια πετσέτα. Απλά και παραδοσιακά!
Παραδοσιακά αυτά τα κουλούρια τα φτιάχνουμε στα Γιάννενα παρέα με τα κόκκινα αυγά την Μ. Πέμπτη, αλλά είναι τόσο νόστιμα και τόσο μαμαδίστικα, που κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει αν τα φτιάξετε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου!