Με τα παιδιά στο κάστρο του Καράμπαμπα στην Χαλκίδα Κάστρα και Εκκλησίες

Το κάστρο του Καράμπαμπα βρίσκεται στην Χαλκίδα και είναι σίγουρο πως θα ενθουσιάσει τους μικρούς επισκέπτες του.

 

 

Η Χαλκίδα τα έχει όλα! Θάλασσα, ανοιχτούς χώρους για παιχνίδια, καλό φαγητό, γέφυρα, παλίρροια, μουσεία και κάστρο! Όποιοι κι αν είναι πάντως οι λόγοι που θα σας οδηγήσουν στην Χαλκίδα, το σίγουρο είναι πως θα περάσετε πάρα πολύ όμορφα. Ένα από τα σημεία της πόλης που ξετρέλανε τους μικρούς εξερευνητές είναι το κάστρο του Καράμπαμπα, που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου Φούρκα.

Αν θέλετε να το προσεγγίσετε πεζοί, θα διασχίσετε τον λόφο περνώντας μέσα από δέντρα και μονοπάτια. Στη διαδρομή μπορείτε να θυμηθείτε μερικά ιστορικά στοιχεία, που σίγουρα θα κάνουν την βόλτα σας πιο ενδιαφέρουσα.

 

 

Ο λόφος οχυρώθηκε πρώτη φορά κατά την Ρωμαϊκή περίοδο. Το φρούριο που σώζεται σήμερα οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1684, για να προστατευτεί η πόλη της Χαλκίδας από τους Βενετούς. Από την κατασκευή του μέχρι και την παράδοση της Εύβοιας στο Ελληνικό κράτος το 1833, το φρούριο είχε μείνει απόρθητο. Η ονομασία του λόφου της περίοδο της κατασκευής του ήταν Φούρκα (αγχόνη) και δηλώνει πως την περίοδο της Τουρκοκρατίας χρησιμοποιούνταν ως χώρος απαγχονισμού των καταδικασμένων σε θάνατο. Το όνομά του το πήρε πιθανότατα από τον Καρά-Μπαμπά Σουλτάν, που ήταν θαμμένος στον λόφο.

 

 

Φτάνοντας μπροστά στην ξύλινη πύλη του Κάστρου αφιερώστε λίγη ώρα να απολαύσετε την θέα. Αισθάνεσαι πως η πόλη της Χαλκίδας, η θάλασσα και τα Στενά του Ευρίπου βρίσκονται στα πόδια σου και σε καλούν να τα ανακαλύψεις.

Το κάστρο

Οι προμαχώνες και τα αψιδωτά τείχη θα είναι μια τεράστια πρόκληση για τα παιδιά, που σίγουρα θα θέλουν να τρέξουν και να σκαρφαλώσουν παντού. Περιμετρικά του Κάστρου και στον λόφο υπάρχουν πεύκα και κυπαρίσσια. Η μεγαλύτερη διάστασή του είναι 240 μέτρα και η μικρότερη 54 μέτρα. Τα τείχη είναι κατακόρυφα κι έχουν ύψος 6 περίπου μέτρα. Στο κάστρο θα δείτε και δύο ρωσικά κανόνια του 19ου αιώνα.

Το μόνο καλά σωζόμενο κτήριο μέσα στον περίβολο είναι ένας ναός αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία, που χρονολογείται το 1895.

 

 

Ο δυτικός προμαχώνας του κάστρου λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος όπου εκτίθεται η συλλογή γλυπτών από την περιοχή της Χαλκίδας και την περιοχή του Κάστρου. Τα εκθέματά χρονολογούνται από την Παλαιοχριστιανική περίοδο της πόλης, την Μεσοβυζαντινή, την Φράγκικη και την Οθωμανική. Οι επιγραφές φανερώνουν πως στην περιοχή υπήρξε και Εβραϊκή κοινότητα.

 

 

Ο χώρος μέσα κι έξω από τα τείχη είναι καλοδιατηρημένος, καθαρός και σε αρκετά σημεία θα βρείτε κάδους απορριμμάτων για τα σκουπίδια σας. Στον χώρο δεν έχει καφέ, οπότε καλό θα είναι να έχετε μαζί σας νερό και ένα σνακ για τα παιδιά. Αν επισκεφθείτε το κάστρο το καλοκαίρι, τα άνετα παπούτσια κι ένα καπέλο είναι απαραίτητα.

 

 

Μια ώρα μακριά από την Αθήνα, η Χαλκίδα και το Κάστρο του Καράμπαμπα είναι η τέλεια μονοήμερη εκδρομή!


Διάβασε κι αυτό!

Κάρυστος – Δράσεις και προτάσεις για όλη την οικογένεια 


Ακολούθησέ μας και στο Instagram.

Location

Είμαι η Μάγδα, μαμά δύο αγοριών που ευτυχώς αγαπούν τα ταξίδια, τις εκδρομές και τις βόλτες όσο κι εγώ. Τα ταξίδια είναι για μένα ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε τον κόσμο και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Θα ήθελα να φτάσω σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη αν μπορούσα! Για την ώρα, θα σας πάρουμε μαζί μας στις οικογενειακές μας εξορμήσεις. Για να ονειρευτούμε και να σχεδιάσουμε παρέα μοναδικά family friendly ταξίδια!

error: Content is protected !!