Καταρράκτης Ραπεντώσας – Μία μικρή όαση μέσα στην Αττική Βόλτα με τα Παιδιά, Πεζοπορικά Μονοπάτια

Καταρράκτης Ραπεντώσας – Μία μικρή όαση μέσα στην Αττική . Βόλτα με τα παιδιά, σε εύκολο μονοπάτι με προορισμό έναν μαγευτικό καταρράκτη.

 

 

Όλο άκουγα για τον καταρράκτη Ραπεντώσας και  όλο το αναβάλλαμε να τον επισκεφτούμε. Ευτυχώς η καλή παρέα είναι εδώ για να μας ξεσηκώνει, οπότε παπουτσάκια αθλητικά, καπέλο και αντιηλιακό, σαντουιτσάκια για το δρόμο, νερό και ξεκινήσαμε.

 

 

Πως θα φτάσουμε:

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να προσεγγίσεις το δάσος στην περιοχή της Ραπεντώσας:

  • Από το βουνό της Πεντέλης, στην έξοδο για τη FarmaMou . Ακολουθούμε το δρόμο και φτάνουμε στο φράγμα. Ο καταρράκτης είναι κοντά ακόμα και αν θέλουμε να περπατήσουμε.
  • Από την περιοχή του Διονύσου και έξοδος για Ραπεντώσα. Χωματόδρομος από ένα σημείο και μετά. Αν δεν διαθέτουμε αυτοκίνητο κατάλληλο, ευκαιρία για περπάτημα
  • Από την περιοχή του Αγίου Στεφανου, ακολουθούμε την Μαραθωνοδρόμου Φιδιππίδου και μετά το κτήμα Κοκκοτού (όχι δεν στρίβουμε εκεί), στρίβουμε δεξιά στον χωματόδρομο. Ακολουθείστε το δρόμο αν αντέχει το αμάξι σας, μέχρι να φτάσετε στο σημείο του καταρράκτη. Θα το καταλάβαιτε γιατί ποταμάκι θα διασχίζει το δρόμο.

Στη δική μας περίπτωση ακολουθήσαμε την 3η επιλογή, οπότε και κατηφορίσαμε με το αυτοκίνητο σχεδόν μέχρι το ποταμάκι. Η διαδρομή μετά είναι πάρα πολύ εύκολη, ακόμα και για μικρότερα παιδιά.

 

 

Το ρέμα της Ραπεντώσας που τον τροφοδοτεί ξεκινάει από εγκαταλελειμμένο λατομείο μαρμάρου, ψηλά στη βόρεια πλαγιά της Πεντέλης, και διασχίζοντας υπογείως την περιοχή Διονύσου και Νέας Μάκρης  περνάει χαμηλότερα από τη Ραπεντώσα και το ενεργό λατομείο των Μαρμάρων Διονύσου, για να καταλήξει στο φράγμα Ραπεντώσας, όπου και διακόπτεται η ροή του. Από το σημείο εκείνο, πριν τη κατασκευή του φράγματος, το ρέμα συνέχιζε την κατάβασή του μέχρι το Μαραθώνα, αρκετά ενισχυμένο την εποχή των βροχών, περνώντας δίπλα από τον Τύμβο και το μουσείο και αφού διέσχιζε αγροτικές εκτάσεις, τελικά γινόταν υπόγειο, για να καταλήξει στη θάλασσα. Φυσικά, σε περίπτωση μεγάλης βροχόπτωσης, το φράγμα διαθέτει ελεγχόμενη υπερχείλιση, που θα στείλει το επιπλέον νερό στην παλιά φυσική του ροή μέχρι τη θάλασσα.

 

 

Η περιοχή της Ραπεντώσας ήταν γενικά δασική, καλυμμένη με μεγάλο πευκοδάσος, το οποίο όμως κάηκε στην μεγάλη πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2009. Η βλάστηση γύρω από τη  ρεματιά μέσα στην οποία βρίσκεται ο καταρράκτης γλίτωση λόγω του είδους των δέντρων που φύονται εκεί (πλατάνια, λεύκες, κλπ), δημιουργόντας έτσι μία μικρή όαση. Γι αυτό και αποτελεί ένα φυσικό τοπίο άξιο να επισκεφτεί πολλές φορές κάποιος που αγαπάει τη φύση και θέλει να περάσει ένα κυριακάτικο πρωινό μακριά από την πόλη.

Κοντά στην περιοχή του φράγματος βρίσκεται και ο καταρράκτης. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν σήματα στα μονοπάτια που πρέπει να ακολουθήσουμε μέχρι να φτάσουμε στον καταρράκτη, αλλά η περιοχή είναι όμορφη και αξίζει να τη γνωρίσουμε. Για να μη χαθείτε βέβεια όπως εμείς, θα πρέπει να συναντησετε το σημείο που το ρέμα περνάει το δρόμο και από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι.

 

 

Κυριολεκτικά δε χρειαζόμαστε πάνω από 5 λεπτά περπάτημα για να προσεγγίσουμε τον καταρράκτη. Η διαδρομή είναι εύκολη και για μικρότερα παιδιά, φυσικά με εμάς πάντα στο πλάι τους. Το μονοπατι ακολουθεί τη ροή του ρέματος  μέσα στα δέντρα. Αυτή την εποχή τα νερά είναι γεμάτα με γυρίνους, οπότε σίγουρα τα μικρά σας θα ξετρελαθούν, όπως φυσικά και τα δικά μου.

 

 

Στο τέρμα του μονοπατιού φτάνουμε στον καταρράκτη, ύψους περίπου 10 μέτρων, δημιουργώντας και μικρή λιμνούλα. Τα νερά φυσικά είναι δροσερά, αλλά επειδή τα μικρά θα είναι δύσκολο να αντισταθούν,  να έχετε διαθέσιμη και μαγιώ ή  επιπλέον ρουχαλάκια. Το θέαμα είναι πραγματικά πανέμορφο και αν είστε τυχεροί να μην έχει και κόσμο, σίγουρα θα το απολαύσετε.

 

 

Δυστυχώς οφείλω να πω ότι δεν προστατεύουμε τη Φύση και το περιβάλλον όσο θα έπρεπε σε τέτοιες επισκέψεις. Στο μονοπατάκι τα σκουπίδια ήταν εμφανή σε αρκετά σημεία, δημιουργώντας ένα άσχημο σκηνικό. Πάντα προσέχουμε με αυτά και πάντα στις πεζοπορίες και στα πικ νικ μας έχουμε μία σακούλα για να τα μαζεύουμε και να τα πετάμε στον επόμενο διαθέσιμο κάδο απορρημάτων που θα βρούμε… ακόμα και αν αυτός είναι στο σπίτι μας.

 

 

Καταρράκτης Ραπεντώσας – Μία μικρή όαση μέσα στην Αττική . Ένα έυκολο μονοπάτι, μία όμορφη περιοχή και μία καλή ευκαιρία για να απολαύσουμε τη φύση.  Η Αττική άλλωστε έχει πολλά όμορφα μέρη που για να επισκεφτείς (περισσότερες προτάσεις εδώ).

Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας και στο Instagram  για να ανακαλύψεις περισσότερες ακόμα ιδέες! Για περισσότερα Πεζοπορικά Μονοπάτια, διάβαστε εδώ

 

Καλές Βόλτες!

Location

Hosted By Ζήνα

Είμαι η Ζήνα, μαμα δύο ζουζουνιών και μας αρέσει να ονειρευόμαστε!!!! Δηλώνω φανατική των ταξιδιών είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, στο βουνό και στη θάλασσα, road trips ή και απλή χαλάρωση και δε σταματάω να ψάχνω τους χάρτες για νέες προκλήσεις! Παρέα με την οικογένεια, ανακαλύπτουμε την Ελλάδα.

error: Content is protected !!