Η λαδένια είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Κιμώλου. Φτιαγμένη με απλά υλικά, σίγουρα θα γαργαλήσει ευχάριστα τον ουρανίσκο σας!
Για πρωινό, μεσημεριανό, απογευματινό ή βραδινό, οι Κιμωλιάτες αγαπούν την λαδένια τους και την προσφέρουν απλόχερα στους καλεσμένους τους με κάθε ευκαιρία. Και αν πας στην Κίμωλο δεν γίνεται να μην δοκιμάσεις την αυθεντική συνταγή, αυτή με τον πελτέ που φτιάχνουν στο Χωριό με τις δικές τους ντομάτες.
Η Κιμωλιάτικη εκδοχή της πίτσας, ταπεινή και απλή στα υλικά της, είναι πεντανόστιμη!
Για την ζύμη
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γραμ. νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι
Διαλύουμε την μαγιά στο νερό. Αν χρησιμοποιήσουμε ξερή μαγιά απλά την ανακατεύουμε με το αλεύρι.
Βάζουμε το αλεύρι σε μπολ και ανοίγουμε μια λακουβίτσα. Ρίχνουμε μέσα την μαγιά με το νερό και το αλάτι.
Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε το ζυμάρι μας σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί το μέγεθός του.
Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε μέσα την ζύμη. Την απλώνουμε πιέζοντας με τα δάχτυλά μας για να απλώσει γύρω γύρω στο ταψί.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα απλώνουμε πάνω στη ζύμη. Από πάνω βάζουμε τις ντομάτες αφού τις έχουμε ψιλοκόψει.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο να πάει παντού.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Καλή σας όρεξη!
Ανακαλύψτε περισσότερες συνταγές και family friendly προτάσεις για φαγητό.
Ακολούθησέ μας και στο Instagram.