Λόφος Φιλοπάππου – Ένα Αρχαιολογικό Πάρκο στην καρδιά της Αθήνας Βόλτα με τα Παιδιά, Μουσεία και Αρχ/κοί χώροι Kids Friendly

Λόφος Φιλοπάππου – Ένα Αρχαιολογικό Πάρκο στην καρδιά της Αθήνας. Βόλτα με την οικογένεια, γνωρίζοντας την ιστορία μας!!! Γινόμαστε τουρίστες μέσα στην πόλη μας και ανακαλύποτυμε υπέροχες διαδρομές!

 

 

Ο Λόφος Φιλοπάππου είναι μέρος ενός μεγαλύτερου συμπλέγματος λόφων στα Δυτικά της Ακρόπολης.  Οι άλλοι λόφοι είναι εκείνος της Πνύκας και των Νυμφών γνωστός και ως Αστεροσκοπείο.

Για μας τους κατοίκους της Αθήνας έχει συνδυαστεί με ρομαντικούς περιπάτους, με τους εορτασμούς της Κ.Δευτέρας και με μυστήρια γάμων και βαπτίσεων στο όμορφο εκκλησάκι του Αγ. Δημήτριου του Λουμπαρδιάρη.

Για τα παιδιά της πόλης σήμερα ο Λόφος του Φιλοπάππου είναι ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου μέσα στην καρδιά της Αθήνας. Με πλούσια βλάστηση, πλακόστρωτες διαδρομές, φιδωτά μονοπάτια αλλά και πολλά σπουδαία αρχαία κατάλοιπα.

 

 

Ο Λόφος του Φιλοπάππου ονομαζόταν «Μουσείον» και πήρε το όνομα του από τον Μουσαίο, που έζησε, δίδαξε και τάφηκε σ’ αυτόν. Ο Μουσαίος ήταν Έλληνας ποιητής κατά την αρχαιότητα.

 

 

Πως επικράτησε όμως η ονομασία «Λόφος Φιλοπάππου»;

Κάποτε έζησε στην Αθήνα ο Γάιος Ιούλιος Αντίοχος Επιφανής Φιλόπαππος ο οποίος ήταν εγγονός του τελευταίου βασιλιά της Κομμαγηνής. Ένα βασίλειο κοντά στη σημερινή Συρία.

Η αριστοκρατική καταγωγή του τον βοήθησε να γίνει αποδεκτός από τους κατοίκους της Αθήνας, εγγράφηκε μάλιστα ως Αθηναίος πολίτης και ανέλαβε δημόσια αξιώματα και συμμετείχε σε πολιτικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις της πόλης.

‘Όταν έφυγε από τη ζωή ζήτησε να ταφεί στην αγαπημένη του πόλη, την Αθήνα. Έτσι ανεγέρθη το 114 με 116 π.Χ. προς τιμή του στον, μέχρι τότε ονομαζόμενο, λόφο των Μουσών απέναντι από την Ακρόπολη με δαπάνες της πόλης των Αθηνών και κάτω από την επίβλεψη των δύο αδελφών του, το ταφικό του μνημείο. Σήμερα στην κορυφή του Λόφου βλέπουμε σωζόμενο μόνον ένα  μικρό μέρος αυτού του μνημείου.

 

 

Όμως ο Λόφος του Φιλοπάππου κρύβει κι άλλα αρχαιολογικά μυστικά που σας προσκαλούμε να τα ανακαλύψουμε μαζί σε μία ξενάγηση ειδικά διαμορφωμένη για παιδιά, παρέα με το “Βόλτες στην Πόλη“.

 

 

Μερικές πληροφορίες για την δράση, παρέα με το Βόλτες στην Πόλη:

Κατάλληλες ηλικίες: από 7+ ετών

Διάρκεια: 1,5 ώρα

Δυσκολία διαδρομής: Μέτρια (Στην κλίμακα 1-5 είναι 3)

Είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο: Είναι δημόσιος ανοιχτός χώρος και η πρόσβαση δωρεάν. Ωστόσο τελεί υπό επίβλεψη από αρχαιοφύλακες.

Απαραίτητος εξοπλισμός: Καλή διάθεση, χαμόγελο, άνετα παπούτσια και ρούχα κατάλληλα για την εποχή, μπουκαλάκι με νερό και φυσικά φωτογραφική μηχανή!

Χρόνος διεξαγωγής: Οι αρχαιολογικές μας βόλτες γίνονται συνήθως Σαββατοκύριακα από Σεπτέμβριο έως και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Μετά τα μέσα Ιουλίου προσφέρουμε μόνον ιδιωτικές ξεναγήσεις σε οικογένειες ή παρέες φίλων κατόπιν αιτήματος.

 

 

Καλές μας βόλτες!!!!

 

Location

Hosted By Τίνα

Τίνα

Όταν ήμουν παιδί ονειρευόμουν περιπέτειες, ταξίδια και ανακαλύψεις. Στην εφηβεία στράφηκα σε πιο εσωτερικά μονοπάτια και ασχολήθηκα με τη λογοτεχνία, το θέατρο και τη μουσική. Το πρώτο μου ταξίδι στα 14 χρόνια μου στο Cambridge.…το τελευταίο ταξίδι το πιο μεγάλο. Αυτό της μητρότητας. Τότε άρχισα να ονειρεύομαι τα ταξίδια στην πόλη, τα μικρά μυστικά της, τις άγνωστες γωνιές της. Έτσι δημιούργησα την πρώτη εταιρία που ασχολείται συστηματικά με τις οικογενειακές ξεναγήσεις στην Αθήνα, τις «Βόλτες στην πόλη».

error: Content is protected !!