Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, η Αγία Λαύρα της Ηπείρου Κάστρα και Εκκλησίες

Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου έχει χαρακτηριστεί ως η Αγία Λαύρα της Ηπείρου. Βρίσκεται σε μια μοναδική τοποθεσία στα Τζουμέρκα.

      

Σε ένα ύψωμα πάνω από το Βουργαρέλι της Άρτας, βρίσκεται το πετρόκτιστο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Κτίσθηκε το 1714 (ή κατά μία άλλη εκδοχή το 1690) και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα των Τζουμέρκων. Ο ναός και τα κελλιά σώζονται σε άριστη κατάσταση, ενώ τα σημερινά κελλιά είναι μεταγενέστερα.

Ο ναός είναι μια μονόκλιτη θολωτή βασιλική με οκταγωνικό τρούλο και καμαροσκέπαστο νάρθηκα. Είναι πλακοσκέπαστος με απλή τοιχοποιία, ενώ για την ενίσχυση της αντοχής των μακρών πλευρών του κτίστηκαν ογκώδη επικλινή αντερείσματα.

Στον ναό θα δείτε τοιχογραφίες του 1714 που έγιναν από Καλαρρυτινούς ζωγράφους. Οι ίδιοι ζωγράφισαν πιθανότατα και τις φορητές εικόνες στο ξυλόγλυπτο τέμπλο που διακοσμείται με ανάγλυφες παραστάσεις πτηνών και φυτών.

Στα μέσα του 19ου αιώνα το μοναστήρι φαίνεται πως βρισκόταν σε μεγάλη ακμή και ασκούσε έντονη φιλανθρωπική δράση. Σύμφωνα με τις πηγές, χρηματοδοτούσε με μεγάλα ποσά τα σχολεία της περιοχής και βοηθούσε οικογένειες που είχαν ανάγκη.

Η Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Βουργαρέλι έχει χαρακτηριστεί ως η Αγία Λαύρα της Ηπείρου. Προεπαναστατικά φαίνεται πως αποτελούσε το καταφύγιο κλεφτών και αρματολών, ενώ, όπως αναφέρει η τοπική παράδοση εκεί κηρύχθηκε η επανάσταση στην περιοχή. Σύμφωνα με την παράδοση αυτή, τον Μάιο του 1821 συγκεντρώθηκαν στο μοναστήρι οι οπλαρχηγοί των Τζουμέρκων και Ραδοβυζίων Γεώργιος Καραϊσκάκης, Γώγος Μπακόλας, Μήτρο Κουτελίδας, Ίσκος, Ράγγος, Κουτσονίκας και άλλοι με 200 παλικάρια τους, και ύψωσαν τη σημαία της επανάστασης, υπό τις ευλογίες του ηγούμενου της μονής, Χριστόφορου.

Πίσω από τον αυλόγυρο της Μονής θα χαλαρώσετε σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, ανάμεσα στα πλατάνια και τα δροσερά νερά, που ρέουν άλλωστε άφθονα σε ολόκληρη την περιοχή.


Ακολούθησέ μας και στο Instagram

Ανακαλύπτουμε την Ήπειρο με το Family Friendly Travel.

Location

Σπούδασα Ιστορία και η ζωή τα φερε να ασχολούμαι κυρίως με την Μουσειακή Εκπαίδευση. Έχω διάφορες εμμονές: με τη συλλογική δράση, την κοινωνική απελευθέρωση, τη ρήξη με τα στερεότυπα, την προστασία των μνημείων. Η Μάγδα με παρέσυρε και σε άλλες, δημιουργικές και ταξιδιωτικές περιπέτειες. Ανάμεσα σε αυτές είναι η σταθερή αναζήτηση για family friendly ταξίδια, εξορμήσεις κι ανακαλύψεις.

error: Content is protected !!