Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Επίσκεψη με τα παιδιά Βόλτα με τα Παιδιά, Μουσεία και Αρχ/κοί χώροι

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Επίσκεψη με τα παιδιά . Ένα μουσείο γεμάτο μουσική, που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Στα στενά της Πλάκας, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη-Κέντρο Εθνομουσικολογίας σας καλεί να το επισκεφτείτε και να γνωρίσετε γνωστά και άγνωστα μουσικά όργανα, καθώς και τη μουσική παράδοση της χώρας μας.

 

 

Όταν βρεθείς λοιπόν να περπατάς μέσα στα στενά της Πλάκας, σίγουρα θα ανακαλύψεις μικρά μουσεία που δεν τα ήξερες. Κάπως έτσι, ο δρόμος μας έβγαλε με τα παιδιά στην σε ένα υπέροχο χώρο γεμάτο μουσική! Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί κάτι σας «παράδοση» με τα παιδιά, κάθε φορά που τα σχολεία δε λειτουργούν, να απολαμβ’ανουμε τη μέρα μαζί με περπάτημα στο κέντρο της Αθήνας, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε μέρη που δεν έχουμε βρεθεί πριν. Να πάρουμε το κουλούρι μας με μπόλικο σουσάμι, καφεδάκι ανά χείρας και περιφερόμαστε στα στενά σοκάκια. Πάντα χανόμαστε στα στενά της Πλάκας, γιατί μας αρέσουν τα λουλούδια και τα χρώματα και τα σπίτια και…δε ξέρεις ποτέ τι μπορείς να ανακαλύψεις! Και κάπου εκεί, στην οδό Διογένους, δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά, βρήκαμε το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων!

 

 

Το Κέντρο Εθνομουσικολογίας εγκαινιάστηκε στη δεκαετία του ’90 και η συλλογή περιέχει περίπου 1200 ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα από τον 18ο αιώνα ως τις μέρες μας, μετά από πολυετή έρευνα του Φοίβου Ανωγειανάκη. Στο παλιό αρχοντικό Λασσάνη, μικροί και μεγάλοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με γνωστά και άγνωστα μουσικά όργανα του τόπου μας. Τρεις όροφοι γεμάτοι μουσικά όργανα, για τα οποία μπορείς και να διαβάζεις τις ιδιότητες και την ιστορία τους αλλά και να ακούσεις τον ήχο τους με τα ακουστικά που υπάρχουν στο χώρο. Η έκθεση περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες, όσες και οι οικογένειες μουσικών οργάνων που διακρίνει η εθνομουσικολογία: α) μεμβρανόφωνα, β) αερόφωνα, γ) χορδόφωνα και  δ) ιδιόφωνα. Έτσι στον ισόγειο μπορείς να γνωρίσεις τα μεμβρανόφωνα και τα αερόφωνα, στον πρώτο όροφο τα χορδόφωνα και στο υπόγειο τα ιδιόφωνα… τα οποία και λάτρεψα οφείλω να ομολογήσω γιατί τα περισσότερα ήταν σαν παιχνίδια!


Λύρες, λαούτα, μαντολίνα, κιθάρες και πολλά ακόμα, του προηγούμενου αιώνα ή και πιο σύγχρονα. Μουσικά όργανα με υπέροχες εικαστικές λεπτομέρειες, αληθινά αριστουργήματα! Φυσικά δεν είχα ιδέα ότι υπήρχαν τόσα πολλά και διαφορετικά! ή ότι τα όργανα άλλαζαν ανά περιοχή!

Και κάπου εκεί στον πρώτο όροφο, σε μία βιτρίνα με τις λύρες, το μάτι μου κόλλησε σε μία συγκεκριμένη… Η λύρα του Νίκου Ξυλούρη! Συγκίνηση βαθιά! Γιατί αγαπώ τον Ξυλούρη, λατρεύω τη φωνή του και απολαμβάνω τα τραγούδια του. Με άρωμα Κρήτης, με αέρα από τα παλιά… χάρηκα πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω στη μικρή μου για ένα τόσο ταλαντούχο τραγουδιστή! Και ναι, μόλις γυρίσαμε σπίτι, άκουσε και τον Ερωτόκριτο!Στο τελευταίο κομμάτι της συλλογής, μπορείς να γνωρίσεις τα ιδιόφωνα, τα οποία και λάτρεψα!  Σοβαρά τώρα, με πολύ απλά υλικά και με λίγη φαντασία, έφτιαχναν μουσικά όργανα που έμοιαζαν με παιχνίδια! Εκτός λοιπόν από τα σημαντήρια που είχαν στα μοναστήρια, τις κουδούνες που είχαν για τα ζώα και τα απλά καμπανάκια, μπορείς να θαυμάσεις όργανα με καρυδότσουφλα, με χαρτί, με ξύλα. Και όταν αντικρίσεις και το χελιδόνι που είναι κάτι σαν σφυρίχτρα, καταλαβαίνεις πόσο ο λαός μας αγαπάει τη μουσική και την απολαμβάνει στην καθημερινότητά του!

Τέλος να αναφέρω ότι οι υπεύθυνοι του μουσείου που βρίσκονταν στην είσοδο του, ήταν πάρα πολλοί συνεργάσιμοι και ευγενικοί! Πρόθυμοι να απαντήσουν κάθε σου ερώτηση, να μοιραστούν ιστορίες από το μουσείο, να σου πουν ποιο μουσικό όργανο αγαπούν! Και όταν τους ρώτησα για τη λύρα του Ξυλούρη, η απάντηση ήταν αυθόρμητη… δωρεά από την οικογένεια Ξυλούρη που αγαπούν το μουσείο αυτό και μάλιστα διατηρούν και το μαγαζάκι εντός του κτιρίου! Περιττό να σας πω, ότι η μικρή μου τους τρέλανε στις ερωτήσεις, οπότε σύντομα μας ξαναβλέπω για βόλτα εκεί!

 

Αν είστε λάτρης της μουσικής και της παράδοσης, τότε μην χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου. Στις αίθουσες του Μουσείου παραδίδονται καθημερινά μαθήματα μουσικών οργάνων και δημοτικού τραγουδιού: Δημοτικό τραγούδι (μικρασιάτικο & νησιώτικο), ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι, τουμπελέκι, κρητικό λαγούτο & κρητική λύρα, κλαρίνο, βιολί, κανονάκι, σαντούρι, ούτι, πολίτικο λαγούτο & ούτι, λαούτο στεριανό & νησιώτικο, ταμπουράς, μαντολίνο, νέι, φλογέρα. Διαβάστε περισσότερα για δράσεις και εκδηλώσεις στη σελίδα του Μουσείου, εδώ.

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σαββάτο-Κυριακή: 8:30-15:30 (τελευταία είσοδος 15:10)

Τρίτη: Κλειστό

Είσοδος Ελεύθερη για όλους

Για περισσότερες προτάσεις ακολούθησέ μας και στο Instagram.  Δες εδώ Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους που έχουμε επισκεφθεί παρέα με τα παιδιά!


Location

Hosted By Ζήνα

Είμαι η Ζήνα, μαμα δύο ζουζουνιών και μας αρέσει να ονειρευόμαστε!!!! Δηλώνω φανατική των ταξιδιών είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, στο βουνό και στη θάλασσα, road trips ή και απλή χαλάρωση και δε σταματάω να ψάχνω τους χάρτες για νέες προκλήσεις! Παρέα με την οικογένεια, ανακαλύπτουμε την Ελλάδα.

error: Content is protected !!