Οδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων : Μία μαγευτική βόλτα Βόλτα με τα Παιδιά

Οδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων : Μία μαγευτική βόλτα για την οικογένεια, μέσα στη Φύση με μοναδικές εικόνες! Μία εκδρομή με άρωμα από το παρελθόν, με ένα τρενάκι που θα λατρέψετε!

 

 

Εκδρομή στα Καλάβρυτα και φυσικά δεν ξεχνάμε να οργανώσουμε μία βόλτα με τον Οδοντωτό Διακοπτού – Καλαβρύτων. Το αγαπημένο τρένο που ξεκινάει από το σιδηροδρομικό σταθμό μέσα στη πόλη των Καλαβρύτων και μετά από διαδρομή μίας ώρας περίπου, καταλήγει στο πανέμορφο Διακοπτό. Η διαδρομή είναι σύντομη, αλλά γεμάτη με όμορφες εικόνες από τοπία που εναλλάσονται. Δέντρα καταπράσινα, χωριουδάκια παραδοσιακά, βουνά και το ποτάμι του Βουραικού. Το τρενάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον, που αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του!

Με μια πανέμορφη διαδρομή περίπου μιας ώρας που ξεκινά από το Διακοπτό, ο οδοντωτός διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού και καταλήγει στα Καλάβρυτα περνώντας από το χωριο Ζαχλωρού. Η διαδρομή 22 χιλιομέτρων που διανύει πραγματοποιείται με ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι.  Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός»,  προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις.

Η αμαξοστοιχία είναι ειδικά κατασκευασμένη, ώστε η οδόντωση να προσαρμόζεται στα σημεία της γραμμής όπου αυτό επιβάλλεται, τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο της διαδρομής.

 

 

Ιστορικά Στοιχεία:

Πριν από 120 χρόνια περίπου,η Ελλάδα ήταν πολύ μικρότερη κι αδύναμη.Ο Χαρίλαος Τρικούπης, πρωθυπουργός τότε της Ελλάδος, θέλησε να δημιουργήσει τοπικά σιδηροδρομικά δίκτυα, με αφετηρία κάποια σημεία δίπλα στο κυρίως σιδηροδρομικό δίκτυο και με πλάτος γραμμής 75 εκατοστά.

Ο Χ. Τρικούπης προωθούσε τις γραμμές μικρού εύρους γιατί έβλεπε ότι τα μικρότερα τρένα θα είχαν μεγαλύτερη ευελιξία, αληθινό προσόν για μια ορεινή χώρα αλλά ήταν και οικονομικότερο στην κατασκευή του. Έτσι, τον Μάρτιο του 1889 η κυβέρνηση του αποφασίζει την κατασκευή της γραμμής από το Διακοπτό στα Καλάβρυτα. Το έργο το αναλαμβάνουν Γάλλοι μηχανικοί και εργολάβοι. Εκτός από τη μελέτη και τον σχεδιασμό του δικτύου που οφείλεται στους Γάλλους τεχνικούς, στο έργο εργάστηκαν πολλοί Ιταλοί εργάτες που είχαν την εμπειρία των ορεινών σιδηροδρόμων των Άλπεων. Λόγω του δυσπρόσιτου εδάφους και των φτωχών τεχνικών μέσων της εποχής το όλο εγχείρημα αποδεικνύεται τελικά πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι υπολόγιζαν αρχικά οι σχεδιαστές. Παρ’ όλα αυτά, το έργο θεωρείται κατασκευαστικός άθλος, ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα.

 

 

Η δική μας βόλτα ήταν μέσα στο χειμώνα και απολαύσαμε τοσο Φθινοπωρινά χρώματα όσο και σημεία με χιόνι! Το τρενάκι δε διαθέτει θέρμανση, οπότε να φοράτε ζεστά ρούχα, καθώς τα παράθυρα είναι καλό να παραμένουν ανοικτά, λόγω ων υφιστάμενων καταστάσεων. Η όλη όμως εμπειρία ήταν μοναδική και τα παιδιά πραγματικά ξετρελάθηκαν. Από την έκδοση του εισιτηρίου, μέχρι και που ξεκίνησε το τρένο και σε όλη τη διαδρομή, χάζευαν από το παράθυρο και μιλούσαν ασταμάτητα… όλα τους έκαναν εντύπωση! Ξετρελαθηκαν ειδικά στα πιο δυσπροσιτα σημεία και στο σημείο που το τρενάκι ήταν δίπλα στο ποτάμι ή κάτω από το βράχο! Η ώρα κύλησε πραγματικά ευχάριστα και η εμπειρία ήταν κάτι που θα θυμούνται. Και εννοείται, σε επόμενη εξόρμησή μας στα Καλάβρυτα ή στο Διακοπτό και πάλι θα το επισκεφτούμε:

 

 

 

Δρομολόγια – Τιμές εισιτηρίων:

Από τον προηγούμενο Δεκέμβριο υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από και προς τα Καλάβρυτα:

Από Διακοπτό
09:52 Καθημερινά  – 12:57 Καθημερινά  – 15:07 Καθημερινά

Από Καλάβρυτα
11:04 Καθημερινά – 13:37 Καθημερινά – 16:45 Καθημερινά


Τιμή εισιτηρίου
9.50€ απλή μετάβαση – 19.00€ με επιστροφή

 

 

Καλό θα είναι να προγραμματίσετε από νωρίς τη βόλτα σας με τον Οδοντωτό Διακοπτού – Καλαβρύτων. Οπότε περισσότερες πληροφορίες για την πρόσβαση και τα δρομολόγια, προσφορές εισιτηρίων ή οτιδήποτε σχετικό, μπορείτε να το βρείτε και στο site του εδώ!

 

Κοντινές εξορμήσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες… άλλωστε, η χώρα μας έχει αμέτρητες ομορφιές! Για περισσότερες προτάσεις ακολούθησέ μας και στο Instagram! Ανακάλυψε μαζί μας την Πελοπόννησο και βρες περισσότερες ιδέες για βόλτες με τα παιδιά.

 

Καλές Εκδρομές!

Location

Hosted By Ζήνα

Είμαι η Ζήνα, μαμα δύο ζουζουνιών και μας αρέσει να ονειρευόμαστε!!!! Δηλώνω φανατική των ταξιδιών είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, στο βουνό και στη θάλασσα, road trips ή και απλή χαλάρωση και δε σταματάω να ψάχνω τους χάρτες για νέες προκλήσεις! Παρέα με την οικογένεια, ανακαλύπτουμε την Ελλάδα.

error: Content is protected !!