Πάρκο των Ψυχών – ένα υπαίθριο μουσείο στην Πάρνηθα Βόλτα με τα Παιδιά, Μουσεία και Αρχ/κοί χώροι

Πάρκο των Ψυχών – ένα υπαίθριο μουσείο στην Πάρνηθα. Αγάλματα από ξύλο, αφιερωμένα στους ανθρώπους που έζησαν στο Σανατόριο της περιοχής.  

έκθεση ξύλινων αγαλμάτων

 

Ανηφορίζοντας στο βουνό της Πάρνηθας, το πρώτο πράγμα που θα συναντήσεις είναι το εγκατελειμένο κτίριο του ξενοδοχείου Ξενία και μπροστά του ένα πάρκο γεμάτο ξύλινα αριστουργήματα που θα σε εντυπωσιάσουν. Ένα μικρό υπαίθριο μουσείο σε υψόμετρο 1000μ ,  με ξύλινα αγάλματα, που κρύβει πολλές ιστορίες γεμάτες πόνο και ελπίδα, αφιερωμένο στους ανθρώπους που έζησαν στο Σανατόριο της περιοχής!  

 

 

Το πάρκο δημιουργήθηκε μόλις πριν λίγα χρόνια, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007 που δυστυχώς είχε καταστρέψει την περιοχή. Η περιοχή προσπαθεί να αναγεννηθεί και παντού εμφανίζονται πλεόν μικρά δεντράκια. Στη θέση λοιπόν αυτή, κορμοί από τα δεντρα που είχαν καεί, πήραν μορφή! Γυναίκες και άνδρες, με έντονα τη συγκίνηση και κάθε συναίσθημα στο πρόσωπό τους. Όλα τους δημιουργήματα του δασικού υπαλλήλου Σπύρου Ντασιώτη. Το εγκατελειμένο κτίριο πίσω ακριβώς από το πάρκο χτίστηκε το 1912 που ξεκίνησε να λειτουργεί ως Σανατόριο, παρέχοντας περίθαλψη σε ανθρώπους που νοσησαν από τη φυματίωση. Ο δρόμος μπροστά από το κτίριο δεν υπήρχε και δημιουργήθηκε με χειρωνακτική εργασία φυσικά. Η περιοχή ήταν γεμάτη δέντρα, οπότε και το κλίμα ιδανικό για τους ασθενείς. Αν και το κτίριο ήταν απομονωμένο, φιλοξένησε χιλιάδες ασθενείς. Τα υψηλά νοσήλεια όμως είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος αυτό. Πολλοί ήταν εκείνοι που απλά κατασκήνωναν έξω από το κτίριο, στην προσπάθειά τους να θεραπευτούν από τη φυματίωση, μία ασθένεια που προκάλλεσε πολλές απώλειες στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.  

 

 

Στο Σανατόριο θα νοσηλευτεί και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος από τον Οκτώβριο του 1937 ως τον Απρίλιο του 1938. Ο ποιητής δυστυχώς δε βρήκε δεν ανάρρωσε, αλλά κατά την παραμονή του εκεί έγραψε τρία αριστουργήματα: «Μια πυγολαμπίδα φωτίζει τη νύχτα» (1937), «Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού» (1938, αφιερωμένο στο Βασίλη Ρώτα), «Εαρινή Συμφωνία» (1938).  

 

 

Στη δεκαετία του ’50 με την ανακάλυψη της Πενικιλίνης, ουσιαστικά βρέθηκε και η θεραπεία για την ασθένεια. Το σανατόριο παρήκμασε, έκλεισε και εν τέλει πουλήθηκε στον ΕΟΤ ώστε να ανακαινιστεί και να χρησιμοποιηθεί ως ξενοδοχείο. Το κτίριο μετατράπηκε σε Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων και εν τέλει έκλεισε τη δεκαετία του ’80. Το κτίριο υπέστει πολλές ζημιές με το μεγάλο σεισμό του 1999 και φυσικά μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007, οπότε και κρίνεται πλεόν ακατάλληλο για επίσκεψη.  

 

 

Το Πάρκο των Ψυχών είναι ένας τόπος μνήμης για τους ανθρώπους που πέρασαν μέρος της ζωής του ψάχνοντας για θεραπεία. Ένα μέρος επίσης που προσωπικά θεωρώ ότι αξίζει να κάνεις στάση και να δεις ότι ακόμα και αν η φωτια κατέστρεψε τα πάντα, υπάρχει ελπίδα όλα να αναδημιουργηθούν! Αν είστε και τυχεροί, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και ελαφάκια!   Αν σας αρέσουν τα ταξίδια, ακολούθησέ μας και στο Instagram  για περισσότερες προτάσεις! Ενώ αν σας αρέσουν οι επισκέψεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους, πατήστε εδώ!  Περισσότερες εκδρομές και προτάσεις στην Αττική μπορείτε να δείτε και εδώ!  

 

Καλές Εκδρομές!

Ζήνα

Location

Hosted By Ζήνα

Είμαι η Ζήνα, μαμα δύο ζουζουνιών και μας αρέσει να ονειρευόμαστε!!!! Δηλώνω φανατική των ταξιδιών είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, στο βουνό και στη θάλασσα, road trips ή και απλή χαλάρωση και δε σταματάω να ψάχνω τους χάρτες για νέες προκλήσεις! Παρέα με την οικογένεια, ανακαλύπτουμε την Ελλάδα.





error: Content is protected !!