Πεζοπορία με τα παιδιά : Πεντέλη – οδός Λιθαγωγίας – Σπήλαιο Νταβέλη Πεζοπορικά Μονοπάτια

Πεζοπορία με τα παιδιά : Πεντέλη – οδός Λιθαγωγίας – Σπήλαιο Νταβέλη . Μία διαδρομή γεμάτη ιστορία και θρύλους στο σχετικά άγνωστο Πεντελικό Όρος!

Οφείλω να πω ότι η πεζοπορία πλέον αποτελεί αγαπημένη συνήθεια. Ειδικά τώρα πλέον που τα παιδιά αντέχουν λίγο μεγαλύτερες διαδρομές και με περισσότερες προκλήσεις. Αν και η συγκεκριμένη διαδρομή ήταν αρκετά κουραστική… για μένα φυσικά, τα παιδιά άντεξαν κανονικότατα! Οπότε άνετο παπούτσι, καπελάκι και νερό και ξεκινάμε να ανέβουμε στο Σπήλαιο Νταβέλη, με την απίστευτη θέα!

 

 

Ο τελικός στόχος μας που ήταν το αρχαίο λατομέιο Πεντέλης καθώς και το Σπήλαιο Νταβέλη, είναι προσβάσιμο και με αυτοκίνητο από χωματόδρομο. Αποφασίσαμε όμως, αν και με τα παιδιά, να απολαύσουμε όλη τη διαδρομή περπατώντας. Αφήσαμε λοιπόν το αυτοκίνητο στην αρχή της οδού Περικλέους και ξεκινήσαμε!

Η διαδρομή στο μεγαλύτερο μέρος της είναι βατός χωματόδρομος χωρίς υψομετρική διαφορά. Καθώς από το δρόμο, γνωστό και ως δρόμος Λιθαγωγίας,  στην αρχαία Ελλάδα μετέφεραν τα μάρμαρα από την Πεντέλη, θα βρειτε σε αρκετά σημεία ίχνη αυτής της δραστηριότητας.

 

 

Καθώς ο δρόμος δεν περνάει μέσα από δάσος και δεν υπάρχει παντού σκιά, καλό θα είναι να φοράμε καπελάκι καθώς και αντιηλιακό τις πιο ζεστές και ηλιόλουστες μέρες.

Πλησιάζοντας στη σπηλιά υπάρχουν δύο τρόποι να προχωρήσουμε: είτε ανηφορίζοντας την πλαγιά, είτε ακολουθώντας τον χωματόδρομο που όμως κάνει μεγάλη παράκαμψη. Επιλέξαμε να ανηφορίσουμε την πλαγιά για ως πιο κοντινή απόσταση, αλλά να σας προειδοποιήσω ότι ήταν αρκετή η ανηφόρα!

 

 

Το μονοπάτι στη φάση αυτή γίνεται αρκετά ανώμαλο, με μπόλικες πέτρες στο μεγαλύτερο μέρος του. Επιπλέον η υψομετρική διαφορά αρχίζει να γίνεται αισθητή, καθώς ειδικά στο τελευταίο κομμάτι ανεβαίνουμε κανονική ανηφόρα! Τι μας αποζημιώνει;;; Η θέα φυσικά, που όσο προχωράμε γίνεται πραγματικά υπέροχη!

 

 

Επιτέλους φτάσαμε στο αρχαίο λατομείο και μπορούμε να αντικρύσουμε πλέον την είσοδος της σπηλιάς. Το σημείο αποτελούσε μέρος του αρχαίου λατομείου από όπου έγινε η εξόρυξη των μαρμάρων του Παρθενώνα (καθώς και για άλλα σημαντικά μνημεία του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ.). Η σπηλιά του Νταβέλη βρίσκεται στο ΝΔ τμήμα της Πεντέλης, σε υψόμετρο 720μ. Στην αρχαιότητα υπήρξε ιερό του θεού Πάνα, ενώ στα βυζαντινά χρόνια υπήρξε ερημητήριο ασκητών, στους οποίους οφείλει και το παλαιότερο όνομά της «Σπήλαιον των Αμώμων», σπήλαιο δηλαδή των ηθικά αμόλυντων. Λέγεται ότι κάποιοι από αυτούς τους ασκητές έζησαν ως το τέλος της ζωής τους στα βάθη της σπηλιάς.

Στη συνέχεια η σπηλιά μετονομάστηκε σε Σπήλαιο Νταβέλη, από τον φοβερό λήσταρχο που έδρασε στα χρόνια μετά την Τουρκοκρατία.  Η είσοδός της είναι εντυπωσιακή αν και δυστυχώς με εμφανη τα σημάδια της εγκατάλειψης.

 

 

Στα δεξιά της εισόδου,  βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τοιχογραφίες πρωτότυπης τεχνογραφίας (13ος αι.) και το ασκητήριο του Αγίου Σπυρίδωνα με μεταβυζαντινά έργα. Είναι εύκολο να διακρίνετε κατάλοιπα δεξαμενών νερού, ενώ μπροστά τους διασώζεται μικρό τμήμα τείχους, το οποίο κατασκευάστηκε μεταγενέστερα για την οχύρωση της εισόδου.

 

 

Επιστρέφοντας στη βάση μας, ακολουθήσαμε το δρόμο Λιθαγωγίας , ακριβώς απέναντι από την είσοδο της σπηλιάς, περνώντας από το βασικό σημείο εξόρυξης του μαρμάρου. Εκεί θα βρείτε και κατάλοιπα από τις εγκατάστασεις που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς.

Το μονοπάτι αυτό είναι χωματόδρομος κατηφορικός, αλλά πολύ βατός ακόμα και για μικρά παιδιά. Ο καλύτερος τρόπος για να ολοκληρωθεί η πεζοπορία μας!

 

 

Τεχνικά Στοιχεία Διαδρομής

Απόσταση Διαδρομής:  7 χλμ

Διάρκεια: περίπου 1,5 ώρα χωρίς τις στάσεις

Είδος Πορείας: Κυκλική

 

Και αν σας αρέσουν οι εκδρομές και οι βόλτες με τα παιδιά , μπορείς να βρεις περισσότερες προτάσεις εδώ, ενώ στο Instagram θα ανακαλύψεις περισσότερες ακόμα ιδέες! Για περισσότερα Πεζοπορικά Μονοπάτια, διάβαστε εδώ!

Location

Hosted By Ζήνα

Είμαι η Ζήνα, μαμα δύο ζουζουνιών και μας αρέσει να ονειρευόμαστε!!!! Δηλώνω φανατική των ταξιδιών είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, στο βουνό και στη θάλασσα, road trips ή και απλή χαλάρωση και δε σταματάω να ψάχνω τους χάρτες για νέες προκλήσεις! Παρέα με την οικογένεια, ανακαλύπτουμε την Ελλάδα.

error: Content is protected !!