Πεζοπορία με την οικογένεια : Αγόριανη Παρνασσού – Αγία Τριάδα Πεζοπορικά Μονοπάτια

Πεζοπορία με την οικογένεια : Αγόριανη Παρνασσού – Αίια Τριάδα. Περίπατος σε ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας. Μία εύκολη διαδρομή και για μικρότερα παιδιά, μέσα στα έλατα και την υπέροχη φύση!

 

 

Αγαπάμε πολύ τα βουνά γύρω από την Αθήνα και το ξέρετε, αλλά καιρό τώρα σκεφτόμασταν πως θα θέλαμε να αρχίσουμε πεζοπορικές εξορμήσεις και σε κοντινά βουνά εκτός νομού. Σε μια απόσταση μέχρι 2,5 ώρες από την Αθήνα, ώστε να οργανώσουμε μονοήμερη εξόρμηση και να μην κουραστεί πολύ και ο μικρός μας πεζοπόρος. Οπότε ανοίξαμε τους χάρτες, ψάξαμε και ξεκινήσαμε! Πρώτος σταθμός μας…ο Παρνασσός και Αγόριανη! Ξεκινάμε;

 

 

Πώς θα φτάσουμε:

Ακολουθούμε την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και βγαίνουμε στην έξοδο για Κάστρο. Ακολουθούμε τις ταμπέλες για Αμφίκλεια. Μόλις φτάσουμε στο χωριό, απλά συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο και ακολουθούμε τη ταμπέλα για Άνω Αγόριανη (ή Επτάλοφος). 2 ώρες και κάτι, σε εύκολο δρόμο και φτάσαμε στο χωριό που αποτελεί την αφετηρία και τον τερματισμό της πεζοπορικής μας διαδρομής.

 

 

Ξεκινήστε πρωί για να έχετε όλη την ημέρα μπροστά σας, εφοδιαστείτε με δροσερό νερό από τις πηγές του χωριού, παστέλια και σνακ από τα παραδοσιακά μαγαζάκια της πλατείας και φύγαμε για μία πανέμορφη διαδρομή!

 

 

Η διαδρομή ξεκινάει από την Αγόριανη και την πλατεία της και ανηφορίζει προς το βουνό. Μέσα στο χωριό, μόλις εντοπίσετε τον Ξενώνα της Ασημίνας, ανηφορίζετε αριστερά και συνεχίζετε προς το μονοπάτι που οδηγεί προς Δελφούς (θα βρείτε και σχετική ταμπέλα). Για 10 λεπτά περίπου θα περπατήσετε στον ασφάλτινο δρόμο που περνάει μπροστά από τα σαλέ και στο τέλος αυτού, θα βρείτε την είσοδο για το μονοπάτι μέσα στο δάσος.

 

 

Μπαίνοντας στο χωμάτινο μονοπάτι, ακολουθείτε τη σήμανση για το Ε4 και ξεκινάει η απόλαυση του τοπίου. Ψηλά δέντρα, πράσινα λιβάδια, θέα στις απέναντι πλαγιές του Παρνασσού, ρυάκια, μανιτάρια και πυκνή βλάστηση δίνουν σε αυτή τη διαδρομή πολλά ερεθίσματα για συζήτηση με τα μικρά σας!

 

 

Σχετικά στην αρχή του μονοπατιού, θα βρεθείτε μπροστά σε μία διχάλα που ανηφορίζει έντονα στα αριστερά για να συνεχίσει το Ε4 ενώ δεξιά συνεχίζει ευθεία και έχει σήμανση για ποδήλατα. Νικήστε την επιθυμία σας να προχωρήσετε στα εύκολα και επιλέξτε το αριστερό μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στα πιο όμορφα σημεία! Να ξέρετε πως από την άλλη μεριά θα κατεβείτε, οπότε θα απολαύσετε το σύνολο της διαδρομής.

 

 

Καθώς θα ανηφορίζετε, συνεχίζετε να ακολουθείτε τα σημάδια του Ε4 τα οποία θα σας οδηγήσουν σε ένα μαγικό ξέφωτο με την εκκλησούλα της Αγίας Τριάδας να δεσπόζει στην άκρη του! Με κάθε υποκειμενικότητα, το συγκεκριμένο ξέφωτο είναι από τα αγαπημένα μου σημεία στη χώρα μας. Ένα υπέροχο λιβάδι που θυμίζει Αλπικό τοπίο, περικυκλωμένο από έλατα και όχι μόνο,  είχαμε τη χαρά να το απολαύσουμε ολομόναχοι στην τελευταία μας εξόρμηση! Ξαπλώστε στο γρασίδι για να ξαποστάσετε, κάντε το πικ νικ σας και αφιερώστε λίγο χρόνο παραπάνω σε αυτή τη στάση. Στο μικρό προαύλιο της εκκλησούλας (έχει και σκέπαστρο για τη βροχή), θα βρείτε και 2 τραπέζια του πικ νικ και πεζούλες αν είναι υγρό το έδαφος και δε μπορείτε να το απολαύσετε.

 

 

Όταν αποφασίσετε να πάρετε το δρόμο του γυρισμού προς την Αγόριανη, να ξέρετε πως μπαίνετε πλέον στο εύκολο σημείο της διαδρομής, που είναι μόνο κατηφορικό! Έχετε δύο επιλογές, είτε να επιστρέψετε από το ίδιο μονοπάτι που ανεβήκατε (είναι πιο σύντομη σαν διαδρομή, αλλά θα χάσετε την άλλη μεριά και επίσης θα θέλει μεγαλύτερη προσοχή ως κατηφόρα, γιατί ενδέχεται να γλιστράει), είτε να ακολουθήσετε τον χωμάτινο δασικό δρόμο που είναι απόλυτα ξεκάθαρος και εξαιρετικά ομαλός, αλλά είναι λίγο μεγαλύτερη διαδρομή.

 

 

Εμείς επιλέξαμε τον χωμάτινο δασικό δρόμο για να δούμε περισσότερα σημεία της διαδρομής και το δεύτερο μέρος της πεζοπορίας μας κύλησε με όμορφες συζητήσεις και τραγούδια! Λίγη ώρα μετά φτάσαμε στο ύψος της αρχικής διχάλας και βρεθήκαμε ξανά στο μονοπάτι που είχαμε πρωτοξεκινήσει.

 

 

Το τέλος της διαδρομής μας βρίσκει ξανά στην πλατεία της Αγόριανης πεινασμένους, να βρίσκουμε καταφύγιο στα εστιατόρια της πλατείας! Χρωστάτε στον εαυτό σας ένα λουκούλλειο γεύμα και καφεδάκι κάτω από τα Πλατάνια δίπλα στον Καταρράκτη. Λίγο πριν φύγετε για την πόλη και αν βαστάνε λίγο ακόμα τα πόδια σας, αξίζει να ανεβείτε το μικρό δρομάκι που οδηγεί στην αρχή του Καταρράκτη και να ακολουθήσετε τις ταμπέλες για την Αγία Παρασκευή που θα σας χαρίσει μία μαγική θέα προς τον κάμπο.

Κουρασμένοι αλλά γεμάτοι όμορφες εικόνες και εμπειρίες επιστρέφουμε στη βάση μας. Αν μπορέσετε να ξεκλέψετε μια μέρα η Αγόριανη θα σας φιλοξενήσει με τον ομορφότερο τρόπο.

Τεχνικά Στοιχεία Διαδρομής:

Διάρκεια Διαδρομής:  2,5 ώρες (οι στάσεις καταλάβανε περίπου τη 1 ώρα από τις 2,5 )

Απόσταση: 5,21 km

Είδος Διαδρομής: Κυκλική (τελειώνει εκεί που άρχισε)

Δυσκολία Διαδρομής : Εύκολη – Μέτρια (όταν έχει βρέξει πριν)

Υψομετρική Διαφορά: 193m

Tips:

·         Η διαδρομή είναι αρκετά ανηφορική στο πρώτο μισό της, έχει όμως πολλά σημεία ενδιαφέροντος. Έτσι καλό θα ήταν να κρατήσετε ένα σταθερό ρυθμό περπατήματος για να μην κουραστούν τα μικρά σας και να είστε σε θέση να κουβεντιάζετε μαζί τους για να μην βαρεθούν. Επίσης υπολογίστε πιο συχνές αλλά μικρές στάσεις (2-3 λεπτά) για νερό και σνακ για να προλάβετε τυχόν γκρίνια/πείνα/δίψα!

·         Επίσης ενώ δεν είναι δύσκολη διαδρομή, θα σας σύστηνα να έχετε μαζί σας κάποιο μπατόν και παπούτσια που δε γλιστράνε, καθώς το χώμα τώρα το Φθινόπωρο ειδικά είναι αρκετά μαλακό από τις βροχές. Αν έχει βρέξει την προηγούμενη μέρα δεν προτείνω το συγκεκριμένο μονοπάτι για παιδιά. Η πεζοπορία αυτή θα είναι υπέροχη και την Άνοιξη αλλά και το Καλοκαίρι.

·         Τέλος, κατά τη γνώμη μου θα ήταν καλό να δοκιμάσετε κάποια πιο ήπια πεζοπορία με τα μικρά σας πριν δοκιμάσετε τη συγκεκριμένη, για να έχετε μια ιδέα γύρω από τις αντοχές τους, αλλά και για να έχουν μάθει τη λογική του πεζοπορικού περπατήματος.

 


Διαβάστε Ακόμα….

Αγόριανη Παρνασσού: 10 λόγοι για εκδρομή με τα παιδιά 

5+1 λόγοι για να επισκεφτούμε την Παύλιανη με τα παιδιά 


 

Και αν σας αρέσουν οι πεζοπορίες με τα παιδιά ανακαλύψτε περισσότερα μονοπάτια εδώ, ενώ στο Instagram θα βρεις περισσότερες ακόμα ιδέες! Λατρεύεις τον Εναλλακτικό Τουρισμό; Τότε βρες περισσότερες προτάσεις εδώ!

 

Καλές μας βόλτες!

Location

Είμαι η Κωνσταντίνα και αγαπώ κάθε λογής μονοπάτια! Με την οικογένεια μου αγαπάμε να εξερευνούμε τη φύση και να πεζοπορούμε σε μικρά και μεγαλύτερα βουνά, να περιπλανιόμαστε σε ανεξερεύνητα χωριουδάκια, να γνωρίζουμε την ιστορία του κάθε τόπου μέσα από τους ανθρώπους του. Κι όταν έρχεται το βράδυ θα μας βρείτε κάπου ανάμεσα σε Καταφύγια βουνού, κάμπινγκ αλλά και μικρούς οικογενειακούς ξενώνες. Όνειρο μου, να εξερευνούμε όλοι παρέα όλο και περισσότερα αχαρτογράφητα ταξιδιωτικά μονοπάτια!

error: Content is protected !!