Εκδρομή με την οικογένεια στις πηγές Κρύας στη Λιβαδειά

Εκδρομή με την οικογένεια στις πηγές Κρύας στη Λιβαδεια, μία όαση για περίπατο, φαγητό και καφέ, μόλις 1,5ω΄ρα από την Αθήνα..

 

 

Αν σου αρέσουν οι εκδρομές και δεν θέλεις να είσαι πολύ ώρα μέσα στο αυτοκίνητο, τότε οι πηγές Κρύας στη Λιβαδει;a, είναι ο ιδανικός προορισμός κάθε εποχή του χρόνου.  Για να φτάσουμε εκεί, ακολουθούμε την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και βγαίνουμε στην έξοδο για το Κάστρο. Οι πινακίδες θα μας οδηγήσουν εύκολα στην πόλη της Λιβαδειάς. Ανηφορίζοντας την πόλη, φτάνουν στις πηγές Κρύας. Η διαδομή είναι εύκολη και χωρίς στροφές για να ταλαιπωρήσουν τα παιδιά. Ενώ στις πηγές, υπάρχει χώρος για να αφήσουμε και το αυτοκίνητο.

 

 

Αυτό που θα αντικρύσετε είναι ένα υπέροχο σκηνικό με πλατάνια και ποταμάκι με μικρούς καταρράκτες. Αξίζει πολύ να περπατήσετε όλη τη διαδρομή μέχρι να φτάσετε στο θεατράκι. Τοξωτά γεφυράκια, μικροί καταρράκτες, ο παλιός νερόμυλος και το κάστρο κάποια από τα αξιοθέατα της περιοχής. Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας φωτογραφική μηχανή, γιατί έχει πανέμορφες εικόνες να απαθανατίσετε.

 

 

Ο δρόμος δίπλα από το ποτάμι είναι εύκολος ακόμα και αν έχετε καρότσι για το μωρό ή και ποδήλατο, ενώ τα πλατάνια προσφέρουν τη σκιά τους όλο το χρόνο για ακόμα περισσότερες βόλτες!

 

Το όνομα του φαραγγιού, αλλά και του ποταμού της Έρκυνας αποδίδεται σύμφωνα με τη μυθολογία στη νύμφη Έρκυνα, φίλη της Περσεφόνης (κόρη της θεάς Δήμητρας). Κάποια μέρα που οι δύο φίλες έπαιζαν με μια χήνα, η χήνα κρύφτηκε σε σπηλιά που ήταν σφραγισμένη με μια πέτρα. Η Περσεφόνη τράβηξε την πέτρα για να πιάσει τη χήνα, και τότε ανάβλυσαν νερά από την πηγή που βρισκόταν μέσα στη σπηλιά, Η πηγή αυτή ονομάστηκε Πηγή της Έρκυνας. Στα νερά της, λούζονταν όσοι έρχονταν να πάρουν χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου.

Το μαντείο καταστράφηκε κατά την βυζαντινή περίοδο, στη διάρκεια των Καταλανικών επιδρομών. Οι πέτρες και τα υλικά του μαντείου, χρησιμοποιήθηκαν από τους Καταλανούς για να δημιουργήσουν τείχη, τα οποία διασώζονται ακόμα.

 

 

Στη διαδρομή  αυτή, θα συναντήσετε τον παλιό Νερόμυλο, με την τεράστια ρόδα του, και τη Νεροτριβή που στα παλαιότερα χρόνια έπλεναν τα ρούχα τους οι κάτοικοι. Στις όχθες του ποταμού  υπήρχαν εγκατεστημένοι πολλοί νερόμυλοι που με τη δύναμη των ορμητικών νερών κινούσαν τις μηχανές των εργοστασίων και βιοτεχνιών της περιοχής.

 

 

Η πόλη της Λιβαδειάς φημίζεται για το σουβλάκι της, αλλά πριν από αυτό, γύρω από τον ποταμό υπάρχουν πολύ όμορφα μαγαζάκια για να απολα΄ύσετε καφέ και γλυκό. Κάτι που αξίζει ακόμα να κάνετε, είναι μία βόλτα στους δρόμους της πόλης, κατηφορίζοντας από τις πηγές της Κρύας. Αν και πολλά μαγαζιά είχαν κλείσει, τα χρώματα των σπιτιών και το ότι ήταν χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, δημιουργεί την αίσθηση μίας καστροπολιτείας.

 

 

Και κάπου εκεί θα βρείτε και άλλα μαγαζάκια για πεντανόστιμο φαγητό, αφού η περιοχή φημίζεται όχι μόνο για το σουβλάκι της, αλλά για οτιδήποτε σε ψησταριά.

Μία εκδρομή σε κοντινή απόσταση, με όμορφη φύση και καλό φαγητό, ιδανικος προορισμός κάθε εποχή του χρόνου!

 

 


Ανακαλύψτε επίσης

6+1 δράστηριότητες με τα παιδιά στο Άλσος Βεΐκου Γαλατσίου

Πεζοπορία με τα παιδιά – Μαύρη Σπηλιά Ευρυτανίας


Ακολούθησέ μας και στο Instagram  για ακόμα περισσότερες προτάσεις!

 

Location

Hosted By Ζήνα

Είμαι η Ζήνα, μαμα δύο ζουζουνιών και μας αρέσει να ονειρευόμαστε!!!! Δηλώνω φανατική των ταξιδιών είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, στο βουνό και στη θάλασσα, road trips ή και απλή χαλάρωση και δε σταματάω να ψάχνω τους χάρτες για νέες προκλήσεις! Παρέα με την οικογένεια, ανακαλύπτουμε την Ελλάδα.

error: Content is protected !!