Με τα παιδιά στον Πύργο Μούρτζινου στην Καρδαμύλη Κάστρα και Εκκλησίες, Μουσεία και Αρχ/κοί χώροι

Εκδρομή με τα παιδιά στην Καρδαμύλη, στη Μεσσηνιακή Μάνη, όπου επισκεφθήκαμε τον Πύργο Μούρτζινου.

 

 

Ο Πύργος Μούρτζινου βρίσκεται στην Παλιά Καρδαμύλη. Το Μουσείο του οχυρού συγκροτήματος των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων, είναι το πρώτο μουσείο – ενημερωτικός σταθμός που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου “Δίκτυο Μουσείων Μάνης”.

Οι Τρουπάκηδες – Μούρτζινοι, ήταν ένα από τα ισχυρότερα γένη της Μάνης και διοίκησαν την καπετανία της Ανδρούβιστας για περισσότερα από 200 χρόνια. Φτάνοντας στην κεντρική πύλη του εξωτερικού τείχους θα βρείτε τον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, ο οποίος χρονολογείται μεταξύ του 1685 και του 1715. Ήταν η οικογενειακή εκκλησία των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων, κάτι που φανέρωνε την δύναμη της οικογένειας.

 

 

Πρόκειται για μονόκλιτη βασιλική με τρούλο, με αρχιτεκτονικές επιρροές τόσο από τη δύση, όσο και από το βυζαντινό παρελθόν.

Περνώντας την κεντρική πύλη θα δείτε τον Πύργο, τον οντά και τα βοηθητικά κτίσματα (ελαιοτριβείο, σιδηρουργείο, υπόγεια στέρνα, λαχανόκηπο της οικογένειας). Ο βασικός πυρήνας του συγκροτήματος οικοδομήθηκε σε διαφορετικές φάσεις από τα τέλη του 17ου ως το 19ο αι.

 

 

Στον Πύργο κατοικούσε ο Καπετάν Παναγιώτης Τρουπάκης, η οικογένεια του οποίου διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Φαίνεται πως στον Πύργο έμεινε για ένα διάστημα και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κι από εκεί ξεκίνησε μαζί με τους υπόλοιπους αγωνιστές για την απελευθέρωση της Καλαμάτας.


Διαβάστε κι αυτά

Εκδρομή με τα παιδιά στο Ραμοβούνι, εκεί που γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης 

Λιμποβίσι Αρκαδίας – Επίσκεψη στο σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη


Η έκθεση

Οι κληρονόμοι της οικογένειας, Μαρία και Ελένη Μπουκουβαλέα, παραχώρησαν το 1967 στο Ελληνικό Δημόσιο το συγκρότημα με τον όρο να γίνει Μουσείο. Η μόνιμη έκθεση στεγάζεται στην τριώροφη οχυρή κατοικία – οντά.

Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Θα δείτε χάρτες, γκραβούρες, σχέδια, φωτογραφίες, μακέτες, καθώς και μικρό αριθμό εκθεμάτων – πραγματικών αντικειμένων. Ο επισκέπτης μαθαίνει για την ιστορία του οχυρού, τις λειτουργίες των χώρων του και πληροφορίες για την οικογένεια των Μούρτζινων. Παρουσιάζονται επίσης πολλά στοιχεία για τους μανιάτικους οικισμούς, την οργάνωση, την φυσιογνωμία και την εξέλιξή τους, καθώς και πληροφορίες για την αυστηρή κοινωνική δομή των Μανιατών. Ο επισκέπτης ενημερώνεται για την αρχιτεκτονική των κτιρίων και για τους διαύλους επικοινωνίας στην κλειστή αυτή κοινωνία. Τέλος, παρουσιάζονται περιορισμένα εκθέματα που συνδέονται με τους ισχυρούς καπετάνιους της περιοχής.

 

 

Στον χώρο δεν υπάρχει cafe, άρα, ειδικά το καλοκαίρι, φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό, αλλά και ό,τι άλλο χρειαστείτε.

Τέλος, αν έχετε μωράκι μαζί σας κατά την επίσκεψη στον Πύργο, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι εύκολο να κινηθείτε στον χώρο με καρότσι.

 

 

Ο Πύργος Μούρτζινου δεν ξεχωρίζει μόνο για την απίστευτη τοποθεσία στην οποία βρίσκεται, από όπου μπορείς να δεις τα βουνά, όλη την Καρδαμύλη και να χαθείς στο γαλάζιο της θάλασσας. Είναι ένα μνημείο-μουσείο που μας δείχνει πώς μια αρχοντική κατοικία λειτουργούσε παράλληλα ως αμυντική κατασκευή και παραγωγική μονάδα.


Ο Πύργος Μούρτζινου υπάγεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Καλό θα είναι πριν την επίσκεψή σας να καλέσετε στο τηλέφωνο 2721073638 για να ενημερωθείτε για τις μέρες και ώρες λειτουργίας.


Ακολούθησέ μας και στο Instagram

Location

Είμαι η Μάγδα, μαμά δύο αγοριών που ευτυχώς αγαπούν τα ταξίδια, τις εκδρομές και τις βόλτες όσο κι εγώ. Τα ταξίδια είναι για μένα ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε τον κόσμο και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Θα ήθελα να φτάσω σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη αν μπορούσα! Για την ώρα, θα σας πάρουμε μαζί μας στις οικογενειακές μας εξορμήσεις. Για να ονειρευτούμε και να σχεδιάσουμε παρέα μοναδικά family friendly ταξίδια!

error: Content is protected !!