Ελούντα Λασιθίου Κρήτης : το λιμανάκι , το χωριό, οι αλυκές

Ελούντα Λασιθίου Κρήτης : το λιμανάκι , το χωριό, οι αλυκές. Ένα υπέροχο μέρος για καφέ, για βουτιές στη θάλασσα και για βόλτα με τα παιδιά. 

 

 

Η Ελούντα βρίσκεται στο νομό Λασιθίου και υπάγεται στον δήμο Αγίου Νικολάου. Για να φτάσουμε, απλά ακολουθούμε το δρόμο από τον Άγιο Νικόλαο, απόστασης μόλις 7χλμ. Η διαδρομή είναι υπέροχη, αφού αντικρύζουμε από ψηλά την πόλη του Αγίου Νικολάου, ενώ πλησιάζοντας στο χωριό της Ελούντας μπορούμε να δούμε το νησί της Κολοκύθας καθώς και τη Σπιναλόγκα. Ένα σημείο υπάροχο για φωτογραφία.

 

 

Το χωριό της Ελούντας στο παρελθόν, ήταν ένα γραφικό ψαροχώρι, με τους κατοίκους να ασχολούνται και με τη γεωργία, καθώς και την παραγωγή αλατιού στις ενετικές αλυκές. Τη δεκαετία του 1960 άρχισαν να χτίζονται τα πρώτα ξενοδοχεία και πλέον η περιοχή είναι ένας από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς, για χαλαρές οικογενειακές διακοπές, με υπέροχες παραλίες και πολλά αξιοθέατα.

Αν βρεθείς λοιπόν στην περιοχή, αξίζει να απολαύσεις ένα περίπατο στο λιμανάκι του χωριού και να ακολουθήσεις παραλιακά το δρόμο προς τις αλυκές και του μύλους, κοντά στο κανάλι.  Οπότε ασ ξεκινήσουμε!

 

 

Το χωριό της Ελούντας δεν είναι το κλασσικό παραδοσιακό κρητικό χωριό, έχει στενά δρομάκια και τα σπίτια είναι νεόδμητα μοντέρνα.  Η βόλτα μας θα ξεκινήσει από το μικρό λιμανάκι με τα ψαροκάικα. Από εδώ φεύγουν τα καραβάκια που μπορούν να σε μεταφέρουν στο νησί της Σπιναλόγκα, ενώ στην πλατεία μπορείτε να απολαύσετε υπέροχο καφέ και παραδοσιακό φαγητό. Στο σημείο αυτό, στο τέλος του λιμανιου υπάρχει δημοτικό παρκινγκ για το αυτοκίνητό σας, ενώ για τα παιδιά υπάρχουν κούνιες δίπλα στην παραλία, για πολύ παιχνίδι.

 

 

Ακολουθούμε τον παραλιακό δρόμο και οδηγούμαστε προς τις ενετικές  αλυκές. Η διαδρομή αυτή είναι ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, τα νερά είναι ρηχά, οπότε μπορείτε να ρίξετε και καμια βουτιά! Στη διαδρομή θα βρείτε πολλά καφέ και ταβερνάκια, κυριολεκτικά μέσα στο νερό. Στα δεξια σας θα βρειτε ένα τις αλυκές, που επί της ουσίας ξεχωρίσουν από τα διαχωριστικά αναχώματα (γνωστά ως Τηγάνια) που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν. Εδώ έμπαινε το νερό, το οποίο εξατμιζόταν από τη ζέστη όλο το Καλοκαίρι και έμενε το αλάτι. Το Σεπτέμβριο ξεκινούσε η συγκομιδή του αλατιού, που αποθήκευαν σε μεγάλες αποθήκες, τις λεγόμενες Χιόνες. Πολυάριθμοι εργάτες αναλάμβαναν να κόψουν το κρυσταλλωμένο αλάτι και να φτιάξουν σωρούς.

Οι αλυκές κατασκευάστηκαν επί Ενετοκρατίας, περίπου τον 13ο αιώνα. Οι Ενετοί παρήγαγαν αλάτι το οποίο έκαναν εξαγωγή σε άλλες χώρες. Εκείνη την εποχή υπήρχαν περίπου 42 αλυκές. Όταν οι Οθωμανοί κατέκτησαν το νησί της Κρήτης, οι αλυκές κάλυψαν της ανάγκες των Τούρκων σε αλάτι, καθώς κτίστηκαν ακόμα περισσότερες δεξαμενές για αύξηση της παραγωγής. Με την απελευθέρωση του νησιού, οι Αλυκές πέρασαν στο Ελληνικό Κράτος. Οι αλυκές λειτούργησαν μέχρι τη δεκαετία του ’80, ενώ μέχρι τότε υπήρχαν χρονιές που η παραγωγή έφτανε μέχρι και τους 1200 τόνους!

 

 

Προχωρώντας ο δρόμος στενεύει και φτάνουμε στο Κανάλι, τον μικρό ισθμό που το γεφυράκι ενώνει με το νησί της Κολοκύθας. Εδώ υπάρχουν και οι γνωστοί ανεμόμυλοι της περιοχής, τους οποίους έχουμε δει και σε αρκετές ταινίες τα παλαιότερα χρόνια. Το νησί της Κολοκύθας είναι ακατοίκητο, αλλά αν έχετε όρεξη να το περπατήσετε θα βρείτε υπέροχες μικρές παραλίες με καταγάλανα νερά.

 

 

Από το σημείο αυτό μπορούμε να απολαύσουμε μία μοναδικά υπέροχη ανατολή το ξημέρωμα και τα χρώματα της δύσης το βραδάκι. Η θάλασσα εδώ είναι σχεδόν πάντα ήρεμη και αν είστε τυχεροί, κοντά στο κανάλι, μπορείτε να δείτε και τα ερείπια της βυθισμένης αρχαίας Ολούς. Ο καλύτερος τρόπος βέβαια να τα δείτε, είναι βόλτα με καραβάκι ή βάρκα.

 

 

Ο δρόμος που ακολουθήσαμε έιναι εξαιρετικός να τον κάνετε και με ποδήλατο. Προσοχή όμως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που λόγω τουρισμού, αυξάνεται ο αριθμός των αυτοκινήτων που μπορεί να τον διασχίσουν.

 

 


Ανακαλύψτε επίσης

Ανακαλύπτοντας το Οροπέδιο Καθαρού Κρήτης

Πεζοπορία με τα παιδιά – Φαράγγι Σαρακίνας Κρήτης 

 


 

Ακολουθείστε μας για ακόμα περισσότερες προτάσεις στης σελίδα μας στο facebook και στο instagram!

 

 

 

Location

Hosted By Ζήνα

Είμαι η Ζήνα, μαμα δύο ζουζουνιών και μας αρέσει να ονειρευόμαστε!!!! Δηλώνω φανατική των ταξιδιών είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, στο βουνό και στη θάλασσα, road trips ή και απλή χαλάρωση και δε σταματάω να ψάχνω τους χάρτες για νέες προκλήσεις! Παρέα με την οικογένεια, ανακαλύπτουμε την Ελλάδα.

error: Content is protected !!