Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας Αρκαδίας – Επίσκεψη με τα παιδιά Μουσεία και Αρχ/κοί χώροι

Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας Αρκαδίας – Επίσκεψη με τα παιδιά σε ένα ταξίδι στο παρελθόν. Ένα μικρό μουσείο, γεμάτο θησαυρούς!  

 

Η ορεινή Αρκαδία είναι ένας προορισμός που κρύβει πολλά μέρη για να επισκεφτείς. Είτε για βόλτες μέσα στο δάσος, είτε απίστευτες παραδοσιακές γεύσεις να δοκιμάσεις, είτε ακόμα και να επισκεφτείς μικρά μουσεία και κτίρια ιστορικού ενδιαφέροντος. Βρεθήκαμε λοιπόν στο όμορφο χωριό της Στεμνίτσας και επισκεφτήκαμε με την οικογένεια το λαογραφικό μουσείο! Η καλύτερη ευκαιρία για να γνωρίσεις τις παραδόσεις και τα έθιμα του χωριού, καθώς και την ιστορία του και φυσικά για τα παιδιά να θαυμάσουν παραδοσιακές στολές και πολλά πολλά ακόμα! Πρώτη φορά με τα παιδιά σε Λαογραφικό μουσείο και οι εμπειρίες ήταν μοναδικές! Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας Αρκαδίας – Επίσκεψη με τα παιδιά!  

 

 

Το μουσείο βρίσκεται σε ένα υπέροχο πετρόχτιστο κτίριο στο τέλος του χωριού. Διωροφο με πολλές αίθουσες για να επισκεφτείς και με πολλά αντικείμενα να θαυμάσεις. Μάθαμε πολλά, είδαμε πολλά, μαζέψαμε πολλές πληροφορίες τόσο για την ιστορία, όσο και για την συμμετοχή των ντόπιων στην Επανάσταση του 1821, όσο και για την καθημερινότητά τους.  

 

     

 

 

Στο σπίτι υπήρχε και ένας μικρός χώρος για την αποθήκευση όλων εκείνων των σκευών που χρειαζόταν για το νοικοκυριό, όπως κουτάλες και πηρούνες, πήλινα δοχεία για τα υγρά, σκάφη, δίσκοι και πιατέλες, μαγειρικά σκεύη και πολλά ακόμα.  

 

 

Αλλάζοντας όροφο αλλάζουμε και θεματολογία. Έτσι από την καθημερινή ζωή των ντόπιων, βρισκόμαστε μπροστά σε ήθη και έθιμα της περιοχής. Γνωρίζουμε λοιπόν τις παραδοσιακές ενδυμασίες,  φορέματα για καθημερινή χρήση, τουαλέτες για την έξοδο και τις γιορτές, ακόμα και τα νυφικά τους. Ενώ η συλλογή συμπληρώνεται με παραδοσιακές στολές γυναικών από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Στον ίδιο χώρο υπήρχε έκθεση με όπλα και πληροφορίες για τη χρήση τους, τα χαρακτηριστικά τους και τους ιδιοκτήτες τους. Όλα τους με χειροποίητες λαβές και περίτεχνα στολίδια!  

 

 

Μέρος της έκθεσης φιλοξενεί και χειροποίητες αγιογραφίες των προηγούμενων αιώνων και φυσικά διάφορα εκκλησιαστικά είδη και εικονοστάσια από τα σπίτια ή μοναστήρια της περιοχής. Ξύλινες εικόνες με υπέροχα χρώματα που διατηρούνται σε άψογη κατάσταση, καθώς και με ασημένιες λεπτομέρειες.  

 

 

Για το τέλος της έκθεσης γνωρίσαμε επαγγέλματα που έχουν ή τείνουν να εξαφανιστούν. Τσαγκάρη, γανωματή, βυρσοδέψη και πολλά ακόμα. Μάθαμε για τις συνθήκες εργασίας τους, που ήταν χρήσιμοι και είδαμε από κοντά τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν. Μεγάλο αφιέρωμα γίνεται φυσικά και στους αργυροχόους, χαρακτηριστικό επάγγαλμα της Στεμνίτσας.  

 

 

Το αγαπημένο μας φυσικά ήταν μέσα σε όλα ο Καραγκιοζοπαίχτης! Έτσι διαβάσαμε αφίσες από παραστάσεις της εποχής, χαζέψαμε χειροποίητες φιγούρες και είδαμε από κοντά και παραβαν που χρησιμοποιήθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ο Καραγκιόζης είναι μεγάλη λατρεία, οπότε φανταστείτε πόση ώρα μείναμε στον χώρο!

Το Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας φιλοξενεί επίσης ευρύματα όπως βιβλία και χειρόγραφα, κοσμήματα, προγαμιαία συμβόλαια, αργαλειούς, κεντήματα, νομίσματα και πολλά ακόμα, όλα από δωρητές της πειοχής! Είναι ένα μέρος που πρέπει να το επισκεφτείς και με παιδιά, όταν βρεθείς στην περιοχή!

 

  Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας : πληροφορίες εδώ  

 

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00 – 13:00

ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 10:00 – 14:00

ΔΕΥΤΕΡΑ & ΤΡΙΤΗ ΚΛΕΙΣΤΑ
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΛΕΙΣΤΟ:

1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ – 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

 

 


Διαβάστε Ακόμα….

Βυτίνα – Εκδρομή με την οικογένεια στο στολίδι του Μαινάλου

Λιμποβίσι Αρκαδίας – Επίσκεψη στο σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Δημητσάνα Αρκαδίας – Φθινοπωρινή Εκδρομή με τα παιδιά


  Και αν σου αρέσουν αυτές οι προτάσεις, τότε ακολούθησε μας και στο instagram για ακόμα περισσότερες.   Καλές Βόλτες!

Location

Hosted By Ζήνα

Είμαι η Ζήνα, μαμα δύο ζουζουνιών και μας αρέσει να ονειρευόμαστε!!!! Δηλώνω φανατική των ταξιδιών είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, στο βουνό και στη θάλασσα, road trips ή και απλή χαλάρωση και δε σταματάω να ψάχνω τους χάρτες για νέες προκλήσεις! Παρέα με την οικογένεια, ανακαλύπτουμε την Ελλάδα.

error: Content is protected !!