Σπήλαιο Μιλάτου – Η τραγική ιστορία του και η μοναδική του θέα Εναλλακτικός Τουρισμός

Σπήλαιο Μιλάτου – Η τραγική ιστορία του και η μοναδική του θέα. Ανακαλύπτουμε το σπήλαιο και μαθαίνουμε την ιστορία του μαζί με τα παιδιά.

 

 

Ένα από τα πιο έντονα χαρακτηριστικά της Κρήτης, είναι τα πολλά σπήλαια και φαράγγια που υπάρχουν στο νησί. Πολλά από αυτά είναι εύκολο να τα επισκεφτείς με τα παιδιά, ακόμα και μικρότερης ηλικίας, ενώ η ιστορία που κρύβουν είναι σε πολλές περιπτώσεις συγκλονιστική. Ένα τέτοιο σπήλαιο, βρίσκεται στο νομό Λασιθίου και συγκεκριμένα στο χωριό Μίλατος. Ένα σπήλαιο που η ιστορία του είναι τραγική….

 

 

Πώς θα φτάσουμε:

Ακολουθούμε την εθνική οδό Ηρακλείου – Αγίου Νικολάου και συνεχίζουμε στην έξοδο για το χωριο Σίσσι. Υπάρχουν παντού ταμπέλες που θα μας οδηγήσουν στο χωριό της Μιλάτου, ενώ μόλις 3χλμ μετά προς το βουνό, θα βρεθούμε στο μονοπάτι που οδηγεί στο σπήλαιο. Αφήνουμε τα αυτοκίνητα και ξεκινάμε.

Το πεζοπορικό κομμάτι δεν είναι μεγάλο, οπότε μετά από περίπου 5-10 λεπτά περπάτημα, φτάνουμε στην είσοδο της σπηλιάς. Η διαδρομή είναι πλακόστρωτή και ακολουθεί το φαράγγι της περιοχής, ενώ αμφιθεατρικά μποούμε να δούμε από το χωριό της Μιλάτου μέχρι και την παραλία. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, ΄θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε και πολλά άγρια πουλιά, καθώς στις εσοχές των βράχων του φαραγγιού, υπάρχουν αρκετές φωλιές.

 

 

Λίγα στοιχεία για το σπήλαιο:

Το σπήλαιο Μιλάτου αποτελείται από πολλές μικρές αίθουσες σε διαφορετικά επίπεδα, ενώ υπάρχουν παντού άφθονες σταλαγματικές κολώνες, διατεταγμένες σε σειρά και αρκετά θεαματικές. Για να εισέλθουμε στο σπήλαιο υπάρχει μία κεντρική είσοδος, πλάτους 9μέτρων περίπου. Προσοχή χρειάζεται καθώς σε ορισμένα σημεία το υψος δεν είναι αρκετά μεγάλο και θα πρέπει να σκύψουμε. Υπάρχουν και άλλες είσοδοι στο σπήλαιο, που όμως δεν οδηγούν στο κυρίως σπήλαιο, αλλά σε μικρότερα τμήματα αυτού.

Πρόκειται για ένα μικρό σπήλαιο, το οποίο δεν έχει πλήρως αξιοποιηθεί. Εύκολα προσβάσιμο είναι τμήμα περίπου 75 μέτρων. Καθώς όμως δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός, επιβάλλεται να έχετε μαζί σας φακό.

 

 

Η τραγική ιστορία του Σπηλαίου Μιλάτου:

Ίσως πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές τραγωδίες στην περιοχή, γνωστή σε όλους τους ντόπιους, που διαδραματίστηκε κατά την Τουρκοκρατία. Το Φεβρουαριο του 1823, ο Χασάν Πασάς ξεκίνησε μία “εκκαθάριση” της περιοχής με σκοπό να συλλάβει όλους του οπλαρχηγούς και να καταπνίξει οποιαδήποτε επανάσταση ετοιμαζόταν. Ξεκινώντας από το Οροπέδιο Λασιθίου, άρχισε να καταστρέφει χωριά και να σφαγιάζει τους ντόπιους. Πολλοί από αυτούς, έφυγαν από τα χωριά τους και βρήκαν καταφύγιο σε πολλά σπήλαια της περιοχής, ένα από αυτά και το Σπήλαιο Μιλάτου.

Αν και το σπήλαιο δεν είναι πολύ μεγάλο, φιλοξένησε περίπου 2500 – 3000 ανθρώπους κάθε ηλικίας. Ένας Οθωμανός από τη περιοχή της Βουλισμένης, ο Τερζαλής , πρόδωσε τη θέση των Κρητικών και 5000 στρατιώτες υπό τον υποστράτηγο Χουσεΐν Βέη, κατέφθασαν στο σπήλαιο και ξεκίνησαν την πολιορκία στις 3 Φεβρουαρίου.

 

 

Οι Κρητικοί κατάφεραν να αντικρούσουν τις επιθέσεις των Τούρκων, όμως η πολυήμερη πείνα και η δίψα τους καταπονουσε συνεχώς. Λέγεται ότι 40 μωρά γεννήθηκαν εκείνες τις ημέρες στο σπήλαιο, ενώ πολλοί ήταν και αυτοί που άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά την πολιορκία. Στις 18 Φεβρουαρίου, οι Οθωμανοί άναψαν φωτιά στην είσοδο του σπηλαίου, δημιουργώντας έτσι αποπνικτική ατμόσφαιρα και οι πολιορκημένοι αναγκάστηκαν σε έξοδο. Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του Χασάν Πασά ότι κανείς δε θα πάθει τίποτα, κατέσφαξαν 30 πολεμιστές. Με σχοινιά και αλυσίδες έδεναν όσους έπιαναν και τους οδηγούσαν στη Νεάπολη. Τις γυναίκες τις έδεναν μεταξύ τους με τις πλεξούδες τους και η πιο όμορφη δόθηκε σκλάβα στον Πασά.

Ακολούθησαν σκηνές φρίκης, καθώς η αγριότητα των Οθωμανών οδήγησε σε σφαγιασμό μωρών και ηλικιωμένων, ενώ όλες οι γυναίκες και οι άνδρες που γλίτωσαν, πουλήθηκαν σε σκλαβοπάζαρα.

 

 

Σε ανάμνηση αυτής της θυσίας, το 1935, κτίστηκε το εκκλησάκι του Αποστόλου Θωμά και ένα οστεοφυλάκιο με λίγα από τα οστά των θυμάτων. Την Κυριακή του Θωμά τελείται τοπική εορτή και ψάλλεται επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των νεκρών.

 

 

Κατά την επιστροφή προς το σημείο που αφήσαμε το αμάξι, η θέα είναι απλά μοναδική. Στο τέλος τοου φαραγγιού θα δούμε το παραδοσιακό χωριό της Μιλάτου, που αξίζει να το περπατήσεις και να απολαύσεις ρακί (και χυμό για τα παιδιά) στα καφενεία του.

 

 

Αν θέλεις ψαράκι φρέσκο και μία δροσιστική βουτιά στη θάλασσα, τότε ακολούθησε το δρόμο προς το παραλιακό μέρος της Μιλατου με τις πολλές ψαροταβέρνες. Οφείλω να πω, ότι η παραλία δεν είναι φιλική για τα παιδιά, καθώς έχει βράχια και βότσαλα, υπάρχει όμως σημείο σχετικά προστατευμένο και από τον αέρα για μία σύντομη βουτιά.

 


Διαβάστε Ακόμα….

Πεζοπορία με τα παιδιά – Φαράγγι Σαρακίνας Κρήτης

Πάμε Ανώγεια για το καλύτερο γαλακτομπούρεκο


 

Και αν σας αρέσουν οι πεζοπορίες με τα παιδιά ανακαλύψτε περισσότερα μονοπάτια εδώ, ενώ στο Instagram θα βρεις περισσότερες ακόμα ιδέες! Λατρεύεις τον Εναλλακτικό Τουρισμό; Τότε βρες περισσότερες προτάσεις εδώ!

 

Καλές μας βόλτες!

 

Location

Hosted By Ζήνα

Είμαι η Ζήνα, μαμα δύο ζουζουνιών και μας αρέσει να ονειρευόμαστε!!!! Δηλώνω φανατική των ταξιδιών είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, στο βουνό και στη θάλασσα, road trips ή και απλή χαλάρωση και δε σταματάω να ψάχνω τους χάρτες για νέες προκλήσεις! Παρέα με την οικογένεια, ανακαλύπτουμε την Ελλάδα.





error: Content is protected !!