Αν σας αρέσουν οι μαρμελάδες, τότε σίγουρα θα ξεχωρίσετε αυτή την συνταγή: μαρμελάδα με σύκα από την Μεσσηνία, να την φάτε με το κουτάλι.
Καθαρίζετε τα σύκα και τα κόβετε στα δύο ή στα τρία.
Τα βάζετε μαζί με την ζάχαρη στην κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσετε, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Εμείς τα αφήνουμε σίγουρα 5 ώρες. Ακόμη κι αν μείνουν παραπάνω δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.
Στην συνέχεια τα βάζετε να βράσουν σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία (ανάλογα πόσο δυνατή είναι η κουζίνα σας) και βγάζετε κατά διαστήματα τον αφρό τους. Θα χρειαστεί να βράσουν τουλάχιστον μια ώρα, ή μέχρι να πήξει η μαρμελάδα. Προσθέστε την βανίλια και τον χυμό λεμονιού στην κατσαρόλα 10 – 15 λεπτά πριν το τέλος.
Ένα κόλπο για να καταλάβετε πότε είναι έτοιμη η μαρμελάδα σας είναι να βάλετε μια μικρή ποσότητα (μισό κουταλάκι) σε ένα παγωμένο πιάτο. Περάστε το δάχτυλό σας και χωρίστε την στα δύο. Αν τα δύο μέρη δεν ενωθούν η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
Βάζετε τα βαζάκια σας και τα καπάκια τους, καλά πλυμένα και στεγνά, σε χαμηλή θερμοκρασία στον φούρνο να ζεσταθούν.
Προσθέστε την ζεστή μαρμελάδα στο ζεστό βάζο μέχρι να μην χωράει περισσότερη ποσότητα, σφραγίστε και αναποδογυρίστε το βάζο. Με αυτήν την διαδικασία διατηρείτε την μαρμελάδα για περισσότερο καιρό σε αεροστεγή συσκευασία.
Το αποτέλεσμα είναι το κάτι άλλο!
Γκανάκια – Οι πεντανόστιμες τηγανίτες που απολαμβάνεις στην επαρχία Ερμιονίδος
Λαδένια Κιμώλου – Η ελληνική παραδοσιακή πίτσα
Ακολούθησέ μας και στο Instagram.